Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Dá sa liečiť zväčšená prostata?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 16.08.2018 00:00 Dá sa liečiť zväčšená prostata?

Viac ako 50000 mužov na Slovensku sa lieči na benígnu prostatickú hyperpláziu (nezhubné zväčšenie prostaty). Celosvetovo je to najčastejší zdravotný problém, ktorý súvisí so starnutím muža. Po diagnostikovaní zväčšenej prostaty prichádza otázka “čo ďalej?”.

Väčšina mužov cíti potrebu riešiť bežné príznaky tohto ochorenia ako časté nutkanie na močenie (a to aj v noci), nepohodlie a nepríjemné pocity pri močení aj po ňom. Súvisí to najmä s faktom, že ochorenie negatívne ovplyvňuje každodenné aktivity a celkovú kvalitu života muža. Možností, ako sa s týmto problémom vysporiadať, je niekoľko. Koho sa ochorenie týka a aké sú teda ich možnosti?

Muži, ktorých sa ochorenie týka

  • Príznaky zväčšenia prostatickej žľazy zriedkavo pociťujú muži mladší ako 40 rokov, po tomto veku však približne jedna tretina mužov symptómy zaznamenáva.
  • Vo veku 50 - 60 rokov je možnosť 50:50, čo znamená, že až polovica mužov zaznamená príznaky.
  • 90% mužov starších ako 80 rokov má zväčšenú prostatu.
  • Riziko sa zvyšuje aj vtedy, ak má muž pokrvného príbuzného, ako napríklad otec alebo brat, s problémami prostaty.
  • S vyšším rizikom rozvoja choroby súvisí aj liečba diabetu alebo srdcových ochorení, kde sa používajú tzv. betablokátory. 
  • Nevyhneme sa ani otázke životného štýlu, ktorý môže do značnej miery ovplyvniť mieru rizika ochorenia. Negatívny vplyv má najmä obezita

Takéto sú možnosti liečby zväčšenej prostaty

Pre ochorenie je k dispozícii široká škála spôsobov riešení: 

  1. voľnopredajné doplnky výživy
  2. lieky 
  3. invazívne terapie
  4. chirurgické zákroky

Faktory, ktoré v tomto prípade rozhodujú, sú: 

  • veľkosť prostaty
  • vek muža
  • množstvo nepohodlia alebo nepríjemných príznakov, ktoré muž zažíva

Voľnopredajné doplnky výživy

Z všadeprítomných reklám sú známe rôzne voľnopredajné výživové doplnky, ktoré môžu muži užívať aj bez návštevy lekára. Viete, aký je rozdiel medzi nimi a liekmi, ktoré vám predpíše lekár? Najdôležitejší je neporovnávať výživové doplnky s liekmi... Produkty na prostatu sú určené na udržiavanie optimálnej funkcie prostaty v každom veku muža. ich užívaním môžete predísť zbytočným komplikáciám v budúcnosti a poskytnúť svojmu telu starostlivosť o prostatu akú si zaslúži. Mnohí lekári preto odporúčajú mužom po 50-tke užívať doplnky výživy určené na prostatu preventívne.

Lieky

Lekári môžu odporučiť jeden typ alebo kombináciu liekov pre pacientov so zväčšenou prostatou, aby zastavili jej rast alebo zmenšili jej veľkosť a zmiernili príznaky ochorenia. 

Alfa blokátory sú najbežnejším liekom. Fungujú tak, že uvoľňujú hladké svaly prostaty a močového mechúra, aby zlepšili tok moču a celkovo uľahčili močenie. Zvyčajne sú rýchlo účinné pri miernych až stredne závažných stavoch. 

Zložitý názov “5-alfa reduktázové inhibítory” za sebou skrýva enzým, ktorý spomaľuje alebo zastavuje rast prostaty. Často sa táto forma liečby používa spoločne s alfa blokátormi. Môže to trvať tri až šesť mesiacov, kým príde pocit zlepšenia. Liečba je určená pre ťažšie stavy (výrazne zväčšenú prostatu). 

Invazívne postupy

Ak nie je účinná liečba pomocou liekov, odporučí lekár niektorú z invazívnych možností. Tie majú za úlohu poskytnúť úľavu od príznakov ochorenia jednoduchším spôsobom ako chirurgické zákroky. Existuje však štitisticky vyššie riziko, že pacienti, ktorí ich podstúpia, budú potrebovať v budúcnosti chirurgický zákrok. Medzi invazívne postupy patria:

  • ultrazvuk s vysokou intenzitou zaostrovania,
  • laserová enukleácia prostaty, 
  • intersticiálna laserová koagulácia, 
  • transuretrálna elektroparatácie prostaty, 
  • transuretrálna mikrovlnná termoterapia, 
  • transuretrálna ablácia ihly, 
  • fotoselektívna evaporácia
  • urolift
  • katetrizácia.

Chirurgické zákroky

Pri závažnejších stavoch, kedy lieky ani invazívne postupy nezaberú, a muž naďalej trpí nepríjemnými príznakmi, odporučí lekár pacientovi niektorý z chirurgických zákrokov. Tie sú založené na odstránení časti prostaty alebo prostaty celej. Môžu to byť:

  • transuretrálna resekcia prostaty, 
  • laserová chirurgia, 
  • otvorená prostatektómia
  • transuretrálny rez inzulínu prostaty. 

Chirurgická liečba je však najagresívnejšou možnosťou liečby pre mužov postihnutých zväčšenou prostatou.

Prevencia alebo ako možno predchádzať problémom s prostatou

Prostata nie je práve orgán, pri ktorom vás napadne venovať jej špeciálnu starostlivosť. Keď však prídu prvé ťažkosti alebo sa problém týka niekoho z okolia a pozorujeme následky, začnú sa vynárať otázky, či je možné urobiť niečo, kým sa dá.  

Možnosti zahŕňajú nasledovné:

  1. Prvým z odporúčaní je obmedzenie kofeínu a alkoholu. Môžu zvýšiť produkciu moču a zhoršovať symptómy. Celkovo obmedzte nápoje vo večerných hodinách. Nepite hodinu až dve pred spaním, aby ste sa vyhli nočnej návšteve toalety.
  2. Pokúste sa močiť v pravidelných časoch, napríklad každé štyri až šesť hodín počas dňa. “Naučte” si svoj močový mechúr na takúto pravidelnosť.
  3. Venujte sa rôznym aktivitám, pretože nečinnosť prispieva k zadržovaniu moču. Dokonca aj malé množstvo cvičenia môže pomôcť pri zmierňovaní problémov s močením spôsobených zväčšenou prostatou.
  4. Udržiavajte svoje telo v teple. Chladnejšie teploty môžu spôsobiť zadržanie moču a zvýšiť naliehavosť močenia.
  5. Dodržujte zdravú výživu. Obezita súvisí so zväčšenou prostatou.
  6. Zamerajte sa na bylinky a prírodné doplnky výživy s obsahom prostate prospešných látok.

Prospešné látky vhodné na starostlivosť o prostatu: bylinky a zinok

Saw palmetto (Serenoa plazivá) je jedným z najlepšie skúmaných a najbežnejšie používaných doplnkov výživy na prostatu. Priaznivo pôsobí na správnu funkciu prostaty, močového ústrojenstva, na zachovanie reprodukčnej schopnosti, pozitívne ovplyvňuje mužské pohlavné hormóny a prispieva k prevencii zápalov prostaty. V minulosti ju užívali pôvodní Američania na zvýšenie plodnosti a liečbu problémov s močovým traktom. 

Pŕhľava dvojdomá pôsobí protizápalovo a pozitívne ovplyvňuje vylučovaciu funkciu obličiek ako aj funkciu močového ústrojenstva. V Európe má táto rastlina dlhú históriu využitia počítanú na stáročia. Extrakt z koreňa má močopudný a dezinfekčný účinok na močové cesty, vďaka čomu býva súčasťou urologických čajov a súčasťou tabletiek na normalizovanie funkcií prostaty. 

Zinok je dôležitá zložka pre udržanie prostaty v správnej kondícii. Napomáha pri blokovaní premeny mužského pohlavného hormónu na jeho aktívnejšiu formu, čo má vplyv na spomalenie rastu buniek prostaty

Saw palmetto, Pŕhľavu dvojdomú a zinok obsahuje aj doplnok výživy Prostanax - určený predovšetkým k udržaniu správnej funkcie prostaty. Podporuje tiež optimálne fungovanie močovej sústavy, rast vlasov aj normálnu reprodukčnú schopnosť. 

Prostata ovplyvňuje aj pohlavný život

Toto je dôležitý bod, ktorý netreba podceňovať. Správna starostlivosť o prostatu dokáže nielen pomôcť prostate samotnej, ale môže dokonca zachrániť erekciu. A možno aj predísť problémom vo vzťahu, ktoré by pri ťažkostiach v posteli mohli vzniknúť. 



prostata prostata vs potencia prostata a erekcia
Magazín arrow
Magazín arrow