Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

D-manóza a brusnice - Osvedčení pomocníci v boji so zápalom močových ciest

01.03.2021 00:00 d-manoza-a-brusnice

Pálivé pocity pri močení, neutíchajúce nutkanie na malú a bolesti v podbrušku - aj takto sa prejavuje zápal močových ciest. Prečítajte si, ako ho efektívne potlačiť, alebo mu predísť pomocou brusníc, D-manózy a iných foriem prírodnej liečby. 

Čo spôsobuje zápal močových ciest a ako sa prejavuje?

Najčastejšie problémy súvisiace s močovým ústrojenstvom sú zápaly močových ciest a mechúra. Tie sú spôsobené baktériami, ktoré cez močovú rúru preniknú až do močového mechúra a začnú sa tam množiť. Napriek tomu, že naše močové cesty sú uspôsobené na to, aby týchto mikroskopických votrelcov nevpúšťali dnu, občas sa stane, že obrana zlyhá a nahromadené baktérie prerastú v nepríjemnú infekciu močových ciest. 

Štúdia publikovaná Národným centrom pre biotechnologické informácie (NCBI) v magazíne International Journal of General Medicine uvádza, že až 80 % prípadov infekcií močových ciest je spôsobených baktériami Escherichia coli a Staphylococcus saprophyticus.

Napríklad taká baktéria Escherichia coli (E. coli) sa bežne vyskytuje v našich črevách, kde je obvykle neškodná a dokonca pomáha. Problém však nastáva, keď E. coli prenikne do močovej rúry, kam nepatrí.

Ktoré pohlavie je náchylnejšie na zápaly močových ciest?

Štúdia Výskumného centra United States National Library of Medicine dokázala, že takmer polovica celosvetovej ženskej populácie si aspoň raz za život prejde infekciou močových ciest. 

Z anatomického hľadiska sú ženy náchylnejšie na zápaly močových ciest, a to z nasledujúcich dôvodov:

  • Ženy majú kratšiu močovú rúru ako muži, čo poskytuje baktériám jednoduchší prístup k močovému mechúru.
  • Blízkosť análneho otvora a močovej rúry u žien spôsobuje, že baktérie ako E. coli dokážu jednoduchšie preniknúť z konečníka do močového traktu a spôsobiť zápal močových ciest. 

Bylinky a prírodná liečba sú kľúčom k prevencii

Čo robiť ak pociťujete príznaky zápalu močových ciest, alebo chcete predísť jeho opakovaniu? Príroda pozná odpoveď a ponúka nám riešenie vo forme byliniek, ovocia a vitamínov, ktoré obsahujú. 

1. Brusnice

Brusnice sú známe svojimi priaznivými účinkami pri prevencii a prírodnej liečbe zápalu močových ciest. 

Okrem vitamínov a množstva antioxidačných proantokyanidínov obsahujú napríklad aj Myricetín, ktorý vďaka svojim silným protizápalovým účinkom pomáha zabrániť priľnutiu niektorých baktérií k stenám močových ciest, čím predchádza infekcii

Odborníci preto na boj proti symptómom zápalu močových ciest odporúčajú 2 až 3 poháre čerstvej brusnicovej šťavy denne. Okrem toho brusnice bránia vzniku obličkových kameňov a posilňujú imunitu. 

2. D-Manóza

Čo je D-Manóza?

D-Manóza je jednoduchý cukor obsiahnutý v rôznych druhoch ovocia a zeleniny, ako sú napríklad brusnice, jablká, pomaranče, brokolica či zelená fazuľa

Vedecká štúdia publikovaná v International Journal of Complementary & Alternative Medicine z roku 2018 potvrdila, že D-manóza viaže molekuly E. coli, čím ich pomáha vylúčiť z tela spolu s močom. Taktiež zabraňuje priľnavosti baktérií na steny močového mechúra a umožňuje tým riešiť až 90 % zápalov močových ciest. 

Takže pre zhrnutie, aké má D-Manóza účinky?

  • Zabraňuje baktériám prichytiť sa na stenách močového systému.
  • Pomáha z močového mechúra vyplaviť baktérie spôsobujúce zápal, čím zápal pomáha odstrániť.
  • Napomáha vyčistiť močový mechúr a udržať jeho prostredie bez baktérii.
  • Prispieva k udržaniu zdravého stavu a správnej funkcie močových ciest
  • Poskytuje podporu pri inkontinencii - spomaľuje rozklad vylúčeného moču, takže zabraňuje vzniku nepríjemného zápachu. 
  • Je dôležitá pri prevencii zápalu močových ciest.

NÁŠ TIP:  

Ak chcete efektívne predchádzať častým zápalom močových ciest, snažte sa denne prijímať odporúčanú dávku D-manózy a brusníc. Túto neporaziteľnú kombináciu extraktu z kanadských brusníc a protizápalovej D-manózy sme pre vás pripravili v prírodnom doplnku výživy Zerex Urinclear

Doplňte látky, ktoré vám chýbajú

Bylinky a ovocie pomáhajú, nedokážu však zázraky. Napríklad taký kupovaný brusnicový džús alebo šťava neobsahujú vždy len zložky stopercentne prírodného pôvodu. Často sa v malých písmenkách na obale dočítate, že vlastne pijete koncentrát, ktorý obsahuje veľké množstvo cukru. Cukor sa samozrejme dostane do žalúdka a potom do močového mechúra, kde jeho nadmerná prítomnosť spôsobí vznik sladkého prostredia, ktoré je pre baktérie veľmi priaznivé.

Práve preto je vhodnejšie prijať extrakt z brusníc, či iných liečivých byliniek a vitamínov vo forme, ktorá vášmu telu nijako neuškodí. Najlepšou voľbou sú v tomto prípade doplnky výživy obsahujúce extrakt zo sušených, drvených brusníc. Podľa štúdie publikovanej v National Library of Medicine majú brusnice v tejto forme totiž omnoho vyššiu koncentráciu antioxidantov ako vo forme čerstvého ovocia, či brusnicovej omáčky.

Ďalšia podobná štúdia dokázala, že konzumáciou doplnkov výživy obsahujúcich sušené drvené brusnice každý deň počas doby 8 týždňov, sa hodnoty ukazovateľov oxidačného stresu v tele rapídne znížili.

Doprajte svojmu telu len to najlepšie v podobe spojenia D-manózy a brusníc

Najlepšou obranou proti zápalu močových ciest je prijímať účinné látky z viacerých byliniek a vitamínov súčasne - v podobe jediného produktu. Práve túto kombináciu extraktu zo sušených drvených brusníc a protizápalovej D-manózy v sebe spája doplnok výživy Zerex Urinclear z kanadských brusníc. 

Jeho vysoko koncentrované prírodné zloženieprotizápalové účinky a podporuje zdravie močových ciest. Je vhodný na prechladené močové cesty, infekcie močových ciest a zápal močového mechúra, pričom obsahuje až 500 mg brusnicového extraktu z kanadských brusníc v dennej dávke. 

Navyše, v internetovom obchode Zerex si Urinclear od 1. až do 9. marca 2021 kúpite so zľavou 10 %

Nezabúdajte, že prevencia je kľúčom k zdraviu močových ciest a Urinclear je kľúčom k prevencii.



Magazín arrow
Magazín arrow