Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Cukor ako novodobý tichý zabijak: Zastavte svoju závislosť na sladkom. Takto sa to dá účinnejšie!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 15.04.2015 00:00 cukor

Dnes nás ani veľmi neprekvapuje fakt, že cukor sa nachádza vo väčšine pokrmov, ktoré jeme. Mnohokrát sa mylne domnievame, že tie potraviny, čo práve konzumujeme, ho neobsahujú. Alebo aj keď áno, iba v malých množstvách. Žiaľ, často opak býva pravdou. Práve sladké pochúťky ako zákusky, dezerty, zmrzliny, sladká káva a nápoje, sú slabinou väčšiny z nás. V poslednej dobe sa rozširujú rady nielen tých, čo sú na tejto látke závislí, ale aj tých, čo chcú proti tomuto tichému zabijakovi účinnejšie bojovať. Zatiaľ však je všetko viac iba o chcení, ako o výsledkoch. Dnes vás však chceme presvedčiť o tom, že sa to dá, aj keď musíme priznať, že začiatky aj v tomto smere budú náročné.

Závislosť od cukru u ľudí narastá

     Dnes nie je ničím výnimočným, že rastie počet tých, čo sú od cukru závislí. V uplynulých rokoch bol za najväčšieho nepriateľa ľudí považovaný cholesterol, tuk, či soľ kvôli zvyšovaniu krvného tlaku. V súčasnej dobe je na prvom mieste práve cukor, ako najrizikovejšia surovina spôsobujúca nemalé zdravotné problémy človeku.

Ohrozujúce bublinkové nápoje

      Ak ich máte radi, zbystrite pozornosť. Vedeli ste, že v niektorých sladených šumivých (bublikových) nápojoch nájdete až cez 30 lyžičiek cukru? A takto ich popíjate deň čo deň. Koľko cukru takto doprajete svojmu telu? Pritom dennou odporúčanou dávkou je približne len 12 čajových lyžičiek cukru. Pokiaľ by ste si ich dopiali ešte menej, zaručene podporíte u seba chudnutie. Okrem toho veľa cukru nájdete aj v sladkostiach, keksíkoch, či v rýchlom občerstvení, ako aj v polotovaroch.

Ako znížiť cukor v krvi

     Skúste si zvoliť radšej prirodzenú cestu, ako ho postupne obmedziť vo svojom jedálničku. Nahraďte napríklad bežný biely cukor medom, sirupom, ovocnými šťavami alebo prírodnou látkou stéviou. Pozor aj na potraviny, ktoré obsahujú aj voľné cukry, ktoré do nich dávajú výrobcovia. Vedzte, že tieto sa v zelenine, ovocí, či mlieku nevyskytujú. Aj keď voľné cukry nie sú až také škodlivé (skôr nie sú známe štúdie, ktoré by to rázne potvrdili), aj tak preferujte radšej prírodnú formu cukrov práve v ovocí a zelenine.

Normálna hladina cukru

     Podľa odborníkov, v prípade cukru a jeho konzumácie, je to maximálne 200 kalórií, čo by mal byť príjem energie z neho počas jedného dňa (ak berieme do úvahy, že 2 000 kalórií je celkové hodnota za deň ako množstvo energie vzniknutej  z pitia a jedál). Hodnota 200 kalórií predstavuje približne 12 čajových lyžičiek. Len na ilustráciu, ak si doprajete pohár džúsu z pomarančov, je to približne 9 lyžičiek cukru. Dávajte pozor na sladké kávy v kaviarni, niektoré rovnako môžu obsahovať veľa lyžičiek cukru.

Tipy, ako sa účinne chrániť

     Dôležitá je včasná správna výchova u svojich detí už od detstva. Najlepšie bude im dopriať čo najmenej cukru v podobe sladkostí, keksíkov. Radšej uprednostňujte prírodnú formu v podobe ovocí a zeleniny. Čo sa týka nás dospelých, existuje riešenie aj pre nás. Nemôžeme s cukrom seknúť hneď a razom. Chce to čas a postupné obmedzovanie. Musíme znížiť príjem cukru napríklad v čaji, káve alebo je potrebné konzumovať menej zákuskov. Postupom času je možné spozorovať, že cukor nášmu telu vôbec nechýba. Alebo ak áno, iba veľmi málo. Navyše sa nám podarí aj schudnúť.

     V tomto smere je dobré siahnuť aj po účinnej prírodnej náhrade cukru, ktorou je stévia. Stévia je zázračná v tom, že ak budete sladiť s ňou, nebudete jej potrebovať toľko ako cukru. Navyše je zdraviu prospešná. V tomto smere by ste sa mali naučiť čítať etikety na potravinách v obchodoch (dôležité je sledovať predovšetkým obsah cukru v gramoch).

     Je možné, že sa vám tento náročný súboj nepodarí hneď a razom vyhrať. Nič to na tom, že ste sa pokúsili a rovnako aj stále skúšate cukor obmedzovať. Navyše však oddnes už budete vedieť, skadiaľ najviac prichádza do tela táto vo vysokých dávkach škodlivá látka pre organizmus.  Usilujte sa jej dávky postupne znižovať až na takú úroveň, že ju nebudete ani používať. Verte, či nie, dá sa to, len musíte chcieť a rovnako vám nesmie chýbať odvaha a výdrž. Držíme vám palce na tejto dlhej ceste za zdravím!

FOTO: info.sk/



zdravie cholesterol cukor stévia tuk
Magazín arrow
Magazín arrow