Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Črevá a ich úloha v imunitnom systéme: Ako podporiť imunitu zvnútra?

09.03.2021 00:00 creva-a-ich-uloha-v-imunitnom-systeme

Vedeli ste, že takmer sedemdesiat percent našej imunity sa tvorí v črevách? Posilnenie imunitného systému preto musí začínať práve v nich.

 

Správne fungujúci zažívací trakt okrem imunity do veľkej miery ovplyvňuje kvalitu spánku, ale napríklad aj vašu náladu. Ako sa čo najlepšie postarať o posilnenie imunitného systému? Je potrebné sa zamerať na trávenie.

Takto to funguje

Ľudské telo je komplex funkcií, ktoré na seba navzájom nadväzujú. Počas konzumácie potrava putuje tráviacim traktom. Tam sa rozkladá a prostredníctvom čriev sa vstrebú potrebné živiny. Neskôr sa rozdelia, aby podporili rôzne telesné funkcie. Rovnováha vstrebaných zložiek poskytuje rozvoj optimálneho zdravia, zabraňuje množeniu choroboplodných zárodkov a slúži ako ochrana pred nepohodou.

Kedy to naopak nefunguje?

Prienik patogénov cez črevnú sliznicu môže zapríčiniť nielen premnoženie škodlivých mikróbov, ako sú baktérie, kvasinky a parazity, ale spôsobiť aj zápaly. Známe sú najmä celiakia či zápalové ochorenia čriev. 

Telo reaguje na to, ak niečo nefunguje správne, týmito prejavmi:

  • nadúvanie, 
  • kŕče, 
  • bolesti žalúdka, 
  • citlivosť na jedlo, 
  • poruchy trávenia.

Ak trávenie nefunguje správne, do tela sa nedostanú dôležité látky ako napríklad vitamíny. 

Ako si zabezpečiť dobrú črevnú imunitu?

#1 Dôkladne sledujte, čo jete

Spracované potraviny a cukor poškodzujú “dobré baktérie” v žalúdku. Rovnako tak aj množstvo konzervačných látok, umelé sladidlá v potravinách, alkohol, užívanie antibiotík, ale aj stres môžu vašu flóru tiež vyviesť z rovnováhy. 

NÁŠ TIP: Probiotiká Zerex sú obľúbené napríklad u ľudí, ktorí prekonali liečbu antibiotikami, resp. stratili prirodzenú mikroflóru tráviacej sústavy. Denná dávka obsahuje až 20 miliárd aktívnych organizmov. Probiotiká obsahujú unikátnu zmes mikrobiálnych kultúr laktobacilov a bifidobaktérií, ktoré sú bežne súčasťou našej črevnej mikroflóry. 

#2 Pridajte vlákninu

Imunita čreva môže byť podporená aj pridaním potravín bohatých na vlákninu, ako sú ovocie, obilniny, orechy a zelenina. Vláknina pomáha regulovať tráviaci trakt, podporuje pravidelné vyprázdňovanie a množenie prospešných baktérií v čreve.

#3 Podporte pomalé trávenie

S pribúdajúcim vekom sa funkcia čriev znižuje a je vhodné ju podporiť. Zerex Enzemax je bio doplnok výživy vhodný aj pre vegánov. Enzemax prispieva k normálnemu tráveniu a podporuje funkcie orgánov imunitného systému. 

Nájdete v ňom:

  • čierne korenie a rakytník rešetliakový - prispievajú k normálnemu tráveniu, 
  • skorocel indický a aloe vera - látky získané z týchto rastlín podporujú správnu funkciu tráviaceho traktu a čriev,
  • púpavu lekársku a pestrec mariánsky - obe tieto byliny napomáhajú prirodzenej funkcii pečene.

Zerex Enzemax na podporu trávenia.

#4 Rozhýbte telo a rozpohybujete aj črevá

Pre posilnenie imunitného systému je dôležité aj cvičenie. Pomáha zlepšovať metabolické zdravie a oneskoruje nástup zníženej funkcie tráviacej sústavy súvisiacej s vekom.

#5 Zásobte sa dostatkom tekutín

Nedostatok tekutín spomaľuje trávenie a dokáže spôsobiť zápchu alebo ďalšie komplikácie. Vaše trávenie dokážete podporiť skutočne jednoducho: pitím vody, bylinných čajov, nesladených nápojov.



Magazín arrow
Magazín arrow