Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Čo znamenajú jednotlivé hodnoty cholesterolu? Zistite, ako na tom ste

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.05.2019 00:00 hodnoty-cholesterolu

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo znamenajú hodnoty cholesterolu na zázname o vyšetrení krvi? Viete ich interpretovať a podľa čísel určiť, čo by ste mali urobiť?

Hladina cholesterolu je dôležitým údajom pre poznanie zdravia srdca. Pre fungovanie organizmu je cholesterol skutočne dôležitý a vo svojom tele ho potrebujeme. Pravdou je, že tzv. “zlý cholesterol” (LDL) uložený nadmerne v cievach môže vyvolať závažné problémy. “Dobrý cholesterol” ho však dokáže odbúrať. Ako to vlastne všetko funguje?

Nie je cholesterol ako cholesterol

V mysliach mnohých ľudí sa pod pojmom cholesterol vybavuje niečo zlé, čoho je potrebné zbaviť sa. To je pravda len z polovice. Známe sú totiž dva typy cholesterolu:

  1. LDL (zlý)
  2. HDL (dobrý)

Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že pokiaľ zlý v nadmernom množstve upcháva cievy a môže spôsobiť závažné zdravotné problémy, ten dobrý ho pomáha odbúrať.

Do rovnice výpočtu celkovej hladiny cholesterolu však potrebujeme ešte niečo. Triglyceridy. Zjednodušene, sú to tuky, ktoré si telo uchováva pre budúcnosť. Prebytok kalórií, alkoholu alebo cukru v tele sú triglyceridy a uložené v tukových bunkách v celom tele. Ak máte okolo pása pneumatiku, máte svoju zásobu triglyceridov na očiach.

Hladina celkového cholesterolu podľa odporúčania lekárov

Výpočet: LDL cholesterol + HDL cholesterol + triglyceridy

V krvi by sa mal cholesterol pohybovať v týchto rozmedziach:

Celkový cholesterol – menej ako 5,18 mmol/l

HDL cholesterol (dobrý) – viac ako 1,036 mmol/l

LDL cholesterol (zlý) – menej ako 2,59 mmol/l

Triglyceridy – menej ako 3,86 mmol/l

(Zdroj: zdravovek.eu)

Ako dosiahnuť zlepšenie úrovne HDL a zníženie LDL

Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov ako na to.

Strata nadmernej hmotnosti

Ľudia s nadváhou alebo trpiaci obezitou čelia tzv. metabolickému syndrómu - majú zvýšený (alebo priamo vysoký) krvný tlak, vysokú hladinu cukru v krvi a zvýšený cholesterol. Strata hmotnosti pomôže odbúrať triglyceridy a zvýšiť hladiny dobrého cholesterolu. Ako už vieme, ten sa postará o to, aby sme sa zbavovali toho zlého. Týždenná aktivita by mala predstavovať minimálne 60 minút intenzívneho cvičenia.

Zbavenie sa nebezpečných zlozvykov

Alkohol v nadmernom množstve a cigarety vám v boji proti cholesterolu nepomôžu, práve naopak. Cigaretový decht usádzajúci sa v cievach vám môže naopak spôsobovať problémy navyše. Nadmerná konzumácia alkoholu môže stáť za nárastom hmotnosti a uchovávaniu triglyceridov.

Pokiaľ ste doposiaľ nemali silnú motiváciu skončiť s fajčením a nadmernou konzumáciou alkoholu, toto by malo stačiť ako dostatočne silný argument.

Správne zvolená strava

Potraviny ako sú koláče, sušienky, vyprážané potraviny, niektoré druhy mäsa, plnotučné mliečne výrobky, obsahujú nasýtené tuky, ktoré prispievajú k usádzaniu LDL cholesterolu. Čo tak vymeniť ich za prospešné potraviny?

  1. Pravidelná konzumácia zeleného čaju dokáže znižovať hladiny LDL cholesterolu, podporí chudnutie, stabilizáciu cukru v krvi, bdelosť a pomôže regulovať krvný tlak;
  2. Púpava lekárska má tiež priaznivý vplyv na zníženie zlého cholesterolu a obsahuje obrovské množstvo prospešných látok ako draslík, železo, horčík, vápnik, kyselinu listovú, vitamín E;
  3. Zvýšenie príjmu vitamínu C vám môže pomôcť dostať hodnoty cholesterolu späť do zdravého rozsahu. Vďaka “céčku” pomôžete telu znížiť hladinu LDL (alebo "zlého") cholesterolu a nižších triglyceridov.



hodnoty cholesterolu
Magazín arrow
Magazín arrow