Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Čo sú lipozómy a ako pomáhajú pri vstrebávaní vitamínov?

09.02.2021 00:00 lipozomy

Veda sa neustále hýbe vpred a umožňuje ľudstvu využívať jej poznatky v rôznych oblastiach. Jednou z nich je lepšia využiteľnosť vitamínov. 

Kľúčovú výhodu si vysvetlíme na príklade lipozomálneho vitamínu C. Čo to vlastne sú lipozómy a prečo ponúkajú lepšiu alternatívu príjmu vitamínov a minerálov?

Lipozómy sú…

Zjednodušene povedané, jedná sa o malé tukové častice, ktoré sú tvorené rovnakým typom tukom ako naše bunkové membrány. Ľudskému telu umožňujú efektívne absorbovať prírodné zložky, aby ich využilo rýchlo a naplno a menia spôsob, akým sa to deje. 

Lipozómy uľahčujú spojenie sa s tkanivovými membránami v črevnej stene a rýchlejšie vstrebávanie do krvi, namiesto zdĺhavého putovania prirodzenými telesnými filtrami. Takto distribuujú látky do obehového systému rýchlejšie.

Lipozomálna forma podávania vitamínov sa začala aplikovať už v 70. rokoch 20. storočia. Okrem vitamínu C sa využíva aj lipozomálna forma vitamínu D. 

Zaujímavosťou je, že na základe výsledkov čínskej štúdie Lipozomálny vitamín D3 ako prostriedok proti starnutiu pokožky, lipozómy môžu významne zlepšiť stabilitu vitamínu D3. Lipozómy vitamínu D3 ako potenciálne činidlá starostlivosti o pokožku môžu významne zlepšiť vzhľad pokožky a napraviť poškodenie v histológii fotostarnutia.

Lipozomálna forma vitamínu C a jej výhody

Na začiatok si ujasníme, prečo je vlastne vitamín C tak prospešný pre ľudský organizmus. “Céčko” je nevyhnutnou živinou, ktorú získavame z potravín alebo doplnkov výživy. Pomáha v boji proti oxidačnému stresu, zlepšuje imunitné funkcie, produkciu kolagénu, absorpciu železa a podporuje celkové zdravie srdcovo-cievneho systému a mozgu. Veľmi slušné skóre pre jeden vitamín. 

V ktorých potravinách ho nájdeme?

Najväčšou zásobárňou vitamínu C sú:

  • paprika, 
  • rakytník rešetliakový, 
  • kel, 
  • čierne ríbezle, 
  • šípky, 
  • kiwi, 
  • brokolica, 
  • jahody, 
  • citrusové plody, najmä pomaranče a citróny,
  • petržlen.

Hlavným benefitom lipozomálnej formy vitamínu C je lepšie vstrebávanie do krvi a nižšia degradácia žalúdočnou kyselinou. Len pre upresnenie, pri bežných doplnkoch vitamínu C v dávkach vyšších ako 1000 mg je absorpcia do 50%. Zvyšok vylúčime prostredníctvom moču. Pri lipozomálnej forme je percento podstatne vyššie a blíži sa k 90%, preto sa nemusíte obávať, že by skončil nevyužitý v záchode.

Náš tip

Zerex Vitamín C v lipozomálnej forme podporuje syntézu kolagénu a prispieva k činnosti imunitného a nervového systému. Jeho výhodou je najvyššia možná vstrebateľnosť, navyše je obohatený o bioflavonoidy s antioxidačnými účinkami. 
Citrusové bioflavonoidy sú známe najmä pre ich antioxidačné účinky. Okrem toho prirodzene podporujú regeneráciu a spevnenie ciev. Extrakt zo šípok zase prispieva k normálnej imunite, obranyschopnosti a správnemu prekrveniu. Tieto dve zložky pôsobia ako podporná sila pre vitamín C, pretože pozitívne ovplyvňujú a maximalizujú jeho účinok.



Magazín arrow
Magazín arrow