Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Čo robiť, ak muž odíde do jaskyne

23.05.2014 00:00

Zastavme sa znova pritom, ako je to s jaskyňami a drakmi a s tým, čo majú ženy robiť, ak ich muži sedia v jaskyni. Na toto by vedeli najlepšie odpovedať samotní muži.

Nezúfajte, ak muž odíde do jaskyne...

Aj mnohí odborníci na vzťahy mužov a žien, napríklad John Gray využíva skúsenosti zo svojich seminárov, kde sa stretáva s mužmi a ženami, s ktorými rieši ich problémy vo vzťahoch. Využíva prítomných mužov na to, aby práve oni odpovedali na tieto otázky, ako je to s jaskyňami a drakmi a čo majú robiť ženy, ak sú oni v jaskyni. Zvyčajne sa stotožňujú s tým, že čím viacej sa ženy pokúšajú donútiť ich komunikovať, tým ťažšie vyjdú z jaskyne, respektíve tým dlhšie zostávajú v nej. Mnohokrát vravia aj nasledovné: „Je to ťažké pre mňa vyjsť z jaskyne, pretože moja žena je na mňa nahnevaná, pretože som bol dlho preč.“ Ak je muž obvinený z odchodu do jaskyne, bude sa tam opätovne vracať.

Platí, že muž zvyčajne odíde do jaskyne najmä z toho dôvodu, že pociťuje nespravodlivosť, je pod vplyvom napätia a stresu, alebo sa snaží nejaký problém vyriešiť samostatne. Ak by bol podporovaný na základe názorov a obrazu svojej ženy, malo by to odvrátený vplyv. Následne si predstavíme šesť hlavných metód, ako je možné pomôcť mužovi, ktorý sa rozhodol odísť do jaskyne.

  1. Nesnažte sa mu pomôcť pri riešení problému.
  2. Neprejavujte nesúhlas s jeho požiadavkou byť sám.
  3. Nepýtajte sa na jeho pocity a stavy.
  4. Nesužujte sa pre neho a nemajte súcit s ním.
  5. Neseďte pred vstupom do jaskyne a nevyčkávajte, kedy pôjde von.
  6. Zaoberajte sa niečím, čo vás teší.

V prípade, že žiadate porozprávanie, jednoducho mu napíšte list, ktorý si následne bude môcť prečítať, ak sa vráti späť. Ak vyžadujete spoločnosť, porozprávajte sa s priateľkou. Nesúhlaste s tým, aby partner bol jedinou osobou, ktorá vám bude robiť radosť. Ako vidíte, dôležité je nevzdávať sa, ak muž odíde do jaskyne. Existujú viaceré možnosti, ktorými dokážete zmierniť situáciu, keď sa muž vzdiali a odíde do „svojej“ jaskyne.

Muž chce, aby jeho Venušanka verila, že si vie poradiť

Ako sme naznačili v predchádzajúcich riadkoch, muž chce, aby jeho Venušanka verila, že si vie rady s tým, čo ho práve trápi. Pre jeho pýchu a úctu k sebe samému je veľmi nevyhnutné, aby uznala, že vzniknuté problémy je schopný vyriešiť sám. Pre ženu je veľmi náročné nesužovať sa kvôli mužovi. Práve takto žena dáva najavo lásku a pozornosť. Z jej strany je to argument lásky. Žena nepokladá za dobré a adekvátne byť šťastná a spokojná, keď muž, ktorého ľúbi, má problémy. Samozrejme ani on neprahne, aby žena bola šťastná a spokojná preto, lebo on má problémy, ale istotne si žiada, aby bola šťastná. Pre neho to značí o jeden problém menej. Aby bola šťastná je dôležité i preto, pretože práve vtedy pociťuje jej lásku. Ak je žena šťastná a spokojná, príchod na pôvodné miesto z jaskyne je pre muža jednoduchší a ľahšie zvládnuteľný.

Na druhej strane muži prejavujú lásku tak, že sa neznepokojujú. Muž by uvádzal argumenty pravdepodobne takýmto spôsobom: „Ako sa môžem znepokojovať a trápiť kvôli niekomu, koho ľúbim a komu úplne verím?“ Muži častokrát motivujú jeden druhého výpoveďami typu: „Nemaj obavy, ty to zvládneš,“ alebo „To je ich problém, nie tvoj.“ Muži si vzájomne interpretujú podporu tak, že sa netrápia a svoje problémy skôr neuznávajú. Niektorí muži sa celý život iba s ťažkosťami dokážu naučiť tomu, že ich žena skutočne požaduje, aby sa aj oni kvôli nej znepokojovali a trápili, keď majú ťažkosti a trápenia. Bez toho, aby vedeli o svojich odlišných potrebách, by asi nebrali príliš vážne význam ženských problémov, a tým by  im ešte viac zhoršili náladu.

Záverom môžeme konštatovať, že muž ide do jaskyne predovšetkým kvôli tomu, aby vyriešil dáky problém. Pokiaľ je jeho partnerka v tom čase veselá, pokojná a nežiada podporu (alebo oporu), muž má o jeden problém menej. A to mu veľmi pomôže. Ak je muž presvedčený, že je žena pokojná a šťastná, môže všetku svoju energiu použiť na riešenie svojich problémov, ktoré ho sužujú a trápia. Čokoľvek, čo ju pobaví a poteší, je prospešné nielen pre ňu, ale i pre neho. Napríklad sa môže jednať o:

  • Práca v záhradke alebo vo vinohrade.
  • Počúvanie hudby.
  • Písanie denníka.
  • Cvičenie.
  • Nakupovanie.
  • Masáž a relaxácia.
  • Meditovanie alebo modlenie sa.
  • Prechádzanie sa.
  • Pitie kávy s priateľkou a rozprávanie sa s ňou.
  • Pozeranie dobrého filmu v televízii alebo na dvd.
  • Dobrá večera.

Aj Marťania radili Venušankám, aby robili dačo, čo ich teší a čo im robí a potešenie. Venušanky si s ťažkosťami dokázali predstaviť, že by mali byť šťastné, ak má priateľ problémy, no v konečnom dôsledku to vyriešili. Zakaždým, ak ich najlepší Marťan išiel do jaskyne, oni išli na nákupy. Venušanky milujú nakupovať. A v takomto prípade sa muž nemusí ospravedlňovať, že urobil niečo zlé, ak odišiel do jaskyne. Ak sa žena dokáže postarať sama o seba, ja ako muž sa zasa starám o seba a odídem do jaskyne. Žena vie, že sa muž vráti späť a bude ju ľúbiť ešte viac. Takto to fungovalo a bude fungovať navždy...



partnerské problémy partnerské hádky
Magazín arrow
Magazín arrow