Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Čo pomáha na chrupavky? Tu je 5 tipov, ako predísť boľavým kĺbom

20.04.2021 00:00 co-pomaha-na-chrupavky-tu-je-5-tipov-ako-predist-bolavym-klbom

Bolesť kĺbov je problémom, ktorý postihuje už aj ľudí v čoraz mladšom veku. Odborníci sa zhodujú, že aj keď sa najčastejšie prejavuje u dospelých po štyridsiatke, nie je výnimkou ani ľudí vo veku už od 20 rokov. Najčastejšou príčinou je opotrebovanie chrupavky, a my máme pre vás 5 tipov, ako pomôcť obnoviť jej pružnosť.

Aká je úloha chrupavky?

Chrupavky v našich kĺboch sú tvorené pružnou gumovitou látkou, o niečo mäkšiou ako samotná kosť. Ich úlohou je chrániť konce kostí a umožňovať im ľahký, kĺzavý pohyb v kĺbovej jamke. 

Čo ju poškodzuje?

Každá chrupavka obsahuje látky zvané chondroitín sulfát a glukozamín sulfát, ktoré sa v nej samovolne prirodzene vytvárajú, pričom zabezpečujú jej zdravie a správne fungovanie. S pribúdajúcim vekom však tieto látky začínajú ubúdať, čo vedie k postupnému opotrebovaniu a následnému rozpadu chrupavky. 

Poškodená chrupavka sa nedokáže obnoviť sama od seba, pretože neobsahuje žiadne krvné cievy. 

Bez kĺzavej výplne chrupavky sa kosti v kĺbovej jamke trú priamo jedna o druhú, a keďže ich povrch je drsný, trenie podráždi okolité tkanivá, čo spôsobí následné intenzívne bolesti kĺbov

Čo na obnovu chrupavky?

#1 Doprajte chrupavke to, čo jej najviac chýba

Najefektívnejším spôsobom, ako pomôcť obnove chrupavky, je samozrejme doplniť látky, ktoré stráca. Konkrétne hovoríme o spomínanom chondroitín sulfáte a glukozamín sulfáte, zabezpečujúcich zdravie a správne fungovanie chrupaviek.

Štúdia publikovaná v National Library of Medicine preukázala, že glukozamín nielen tlmí bolesť kĺbov spôsobenú opotrebovaním chrupavky, ale aj pomáha organizmu spomaliť celkový priebeh osteoartrózy

A ak sa pýtate, čo na chrupavky v kolene, odpoveďou je prísun chondroitínu. Vedecký výskum totiž potvrdil, že užívanie tejto látky viditeľne zlepšilo stav kolenných kĺbov až u 53% ľudí trpiacich artrózou. Chondroitín pracuje tak, že pomáha zastaviť aktivitu enzýmov rozkladajúcich chrupavku, čím prispieva k udržaniu jej elasticity. 

Okrem toho, že majú glukozamín a chondroitín protizápalové účinky, hrajú dôležitú úlohu v zvýšení tvorby kolagénu a kyseliny hyalurónovej v chrupavke, čím pomáhajú obnovovať jej mechanické aj funkčné vlastnosti. Tieto látky sa navzájom dopĺňajú a podporujú, a preto je dobré užívať ich ako kombináciu

#2 Kolagén – stavebná hmota chrupaviek

Chrupavka je jedným z druhov spojivových tkanív, ktorých základnou stavebnou hmotou je proteín zvaný kolagén. Možno ste už viackrát počuli, že najlepším zdrojom tejto esenciálnej látky sú gumové cukríky. Tie síce kolagén obsahujú, ale nájdete v nich tiež cukor a iné, zdraviu nie až tak prospešné látky, takže by ste to s ich konzumáciou nemali preháňať.

Najlepším spôsobom, ako kolagén do chrupaviek doplniť, je poskytnúť telu zložky, vďaka ktorým si ho bude môcť samo vyprodukovať. Sú to látky ako horčík a vitamín C. Horčík môžete doplniť konzumáciou banánov, orechov, mandlí, alebo celozrnného pečiva, zatiaľ čo vitamín C nájdete v šípkach, čiernych ríbezliach a brokolici, prípadne ho telu môžete poskytnúť prostredníctvom doplnkov výživy.

NÁŠ TIP:

Vhodný doplnok stravy na chrupavky a kĺby by mal obsahovať kombináciu všetkých vyššie spomínaných zložiek. BIO doplnok výživy Zerex Arthrex v sebe nielen spája silu vitamínov s protizápalovým chondroitínom a glukozamínom, ale je navyše vhodný aj pre vegánov.

#3 Alfou aj Omegou zdravých kĺbov sú Omega-3

Ďalšia dôležitá látka, čo pomáha na chrupavky, je rybí olej. Alebo lepšie povedané skôr v ňom obsiahnuté látky. Konkrétne je reč o esenciálnych Omega-3 mastných kyselinách, teda kyseline dokozahexaénovej a kyseline eikosapentaénovej, ktoré majú protizápalové účinky. Vedecký výskum ukázal, že užívanie rybieho oleja s obsahom Omega-3 mastných kyselín pomáha tlmiť bolesti kĺbov a znižuje celkovú intenzitu prejavov reumatickej artritídy. 

#4 Prvým krokom je úprava jedálnička

Zdravá strava a správna výživa sú základom pevného zdravia. Preto je dôležité držať svoju telesnú váhu pod kontrolou a snažiť sa predísť obezite. Platí totiž, že čím väčšia je vaša telesná hmotnosť, tým väčšia je aj záťaž na vaše kĺby a chrupavky. Prílišné trenie a tlak len urýchľujú mechanické opotrebovanie chrupaviek.

Štúdia publikovaná v National Library of Medicine preukázala, že diéta bohatá na flavonoidy pozitívne účinky na osteoartrózu kolien. Flavonoidy sú prírodné látky nachádzajúce sa v rastlinách, zelenine a ovocí, akými sú napríklad baza čierna, čučoriedky, čierne ríbezle, petržlen či exotické açai ovocie. Sú to silné antioxidanty, čo znamená, že pomáhajú potlačiť zápal. Navyše chránia telo pred mikróbmi a vírusmi. Takže tieto aj ďalšie potraviny s protizápalovým účinkom naozaj stojí za to zaradiť do svojho jedálnička.  

#5 Pomôže aj cvičenie 

Ak vás bolia kĺby, cvičenie môže pre vás predstavovať bolestivú aktivitu. Treba si však uvedomiť, že cvičiť sa dá aj menej intenzívnou formou. Vhodné sú športy ako napríklad jemný strečing, golf, jóga, plávanie či cyklistika, ktoré predstavujú pre kĺby a chrupavky nižšiu fyzickú záťaž.

Pravidelné cvičenie vám tiež umožňuje udržiavať kontrolu nad telesnou váhou. Vedci z Tufts University prišli na to, že už len strata 2,5 kg dokáže citeľne zmierniť bolestivé symptómy artrózy, najmä pri veľkých kĺboch, akými sú boky a kolená. Pravidelná fyzická aktivita v časovom intervale 20-30 minút denne dokáže posilniť svaly okolo kĺbov a zmierniť pocity stuhnutia. 

Pár slov na záver

Dôležitosť kĺbov a zdravých chrupaviek naozaj netreba podceňovať. Pamätajte, že správna výživa chrupaviek, pohyb a zdravá strava môžu niekedy znamenať rozdiel medzi aktívnym dôchodkom a dôchodkom stráveným v posteli.



Magazín arrow
Magazín arrow