Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Čo musia obsahovať spoľahlivé lieky na trávenie?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.01.2017 00:00 trávenie

Nie je nič horšie ako problémy s trávením, bez ohľadu na to, či sa objavujú iba z času na čas alebo so železnou pravidelnosťou. Dôležité je myslieť vždy skôr na to, čo sa môže stať, ak nedbáme na kvalitnú stravu s kvalitným zložením. Práve preto sa oplatí vhodne upraviť svoju súčasnú "nevhodnú" stravu a "zlé" stravovacie návyky. Pomáha tiež pravidelne si dopĺňať prospešné látky na trávenie. V tomto smere môžu najlepšie pomôcť práve prírodné lieky na trávenie. V dnešnom článku sa pozrieme na to, čo by mali najviac obsahovať spoľahlivé prírodné lieky na trávenie.

Aké problémy s trávením nás môžu potrápiť najviac?

Zlé trávenie, to sú bolesti a kŕče v bruchu, nepríjemná zápcha čiže zlé alebo žiadne vyprázdňovanie čriev, riedka stolica, časté hnačky, vysoká plynatosť a nadúvanie v črevách, bolesti žalúdka, ... . Môže byť ich ešte ďaleko viac. Tieto alebo aj ďalšie problémy s trávením môžu privádzať ďalšie problémy, ako napríklad príliš silné chudnutie, málo vitamínov v tele, tiež nedostatok minerálnych látok a v neposlednom rade aj vznik chronických ochorení. Preto nepodceňujme svoje časté, možno zatiaľ "malé" problémy s trávením, pretože môžu prerásť do ešte väčších. Čo nám v tomto smere môže pomôcť najviac? A čo by teda mali obsahovať účinné lieky na zlepšenie trávenia?

Vláknina je základ fungujúceho trávenia

Bez dostatku vlákniny v črevách fungujúce trávenie nečakajte. Práve prijímanie dostatočného množstva vlákniny vo výžive je rozhodujúce pre dobré trávenie. Práve vláknina a balastné látky upravujú zažívanie a pomáhajú lepšiemu tráveniu v "pokazených" črevách. Dostatok vlákniny v prírodných liekoch na trávenie podporí trávenie a zabráni nepríjemným ťažkostiam s vyprázdňovaním. Okrem toho vlákninu je možné nájsť napríklad aj v čerstvej zelenine (napríklad veľmi veľa jej je v brokolici, kukurici, zemiakoch, karfiole) a rovnako aj v ovocí (najmä v jablkách, hruškách, slivkách, marhuliach), tiež aj v ovsených vločkách, obilninách, strukovinách, hnedej ryži a nakoniec aj v sóji. Práve dostatok vlákniny je rozhodujúci aj ako prevencia proti nadúvaniu a extrémnej plynatosti. Keďže vláknina viaže viac vody na seba, je potrebné zabezpečiť si aj dostatočný prísun tekutín (najlepšie pohár vody s liekom na trávenie).

Bylinky so silnými účinkami na trávenie

Bylinky sú veľmi prospešné na žalúdok a tým aj na celé trávenie. V tomto smere je dobré uprednostniť bylinky, napríklad mätu. Mäta je výborná na trávenie. Rovnako pomáha nielen čaj pripravený z tejto bylinky, ale aj extrakty nachádzajúce sa v prírodnom lieku a doplnku výživy v tabletkách. Aj vaša látková premena v tele s dostatkom mäty zažije znovuzrodenie. Výbornou správou je, že je možné mätu využiť v podobe čaju aj pre menšie deti, keďže nemá žiadne vedľajšie účinky (vhodné je si čaj ochutiť medom alebo cukrom, aby mal lepšiu chuť). Ďalšou prospešnou bylinkou na lepšie trávenie je ďumbier (zázvor). Ďumbier pomáha celkovej očiste čriev od škodlivých látok. Rovnako odbúrava nepríjemné nadúvanie a zvýšenú plynatosť v črevách. Pomáha tiež činnosti hrubého čreva (konkrétne podporuje vyprázdňovanie) a chráni ho pred nahromadenými voľnými škodlivými látkami v ňom. Toto je veľmi dôležitý atribút pre správne fungovanie celého trávenia. Dva "najlepšie" prírodné lieky na zlepšenie trávenia, ktoré pomôžu ...

Psyllium

Práve pravidelné dopĺňanie vlákniny je rozhodujúce pre zdravé trávenie, tak ako sme spomínali vyššie v článku. Jej pravidelný prísun do nášho tela je možný aj v podobe účinného prírodného lieku psyllium v tabletkách. Je to navyše účinná bylinka, ktorá pomáha dvakrát - aj silnou dávkou vlákniny, ako aj prírodným zložením. Psyllium je prirodzeným najbohatším zdrojom vlákniny. Tento liek na zlepšenie trávenia má vysoký obsah vlákniny (väčší ako je v obilninách a ovsených vločkách). Pri pravidelnom užívaní tohto prírodného lieku dochádza k úprave fyziologickej úlohy tráviaceho systému.

Brusnice

Ako silný antioxidant a zdroj vitamínov A, B, C podporujú svojím zložením celý tráviaci trakt v našom tele. Svojím unikátnym zložením prospievajú našim črevám, znižujú množstvo škodlivín v nich a tak podporujú celé trávenie. Dnes si ich môžete pravidelne dopriať v potrebnej dávke aj v účinnejšej podobe - tiež ako doplnok stravy v tabletkách. Ťažkosti s trávením môžu postihnúť skutočne každého. Nikto nemôže povedať, že sa ho to nemôže týkať. Myslieť však na možné problémy s trávením je lepšie vždy skôr, ako až potom, keď prepuknú vo veľkej miere. Účinné lieky na zlepšenie trávenia môžu byť tie, čo sú v tabletkách alebo aj bežné potraviny, ktoré máme po ruke v kuchyni. Pokúste sa sami nájsť to pravé, čo pomôže aj vám najlepšie, bez zbytočnej ujmy na svojom zdraví.



trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow