Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Čo môže znamenať krv v ejakuláte? Kedy ide o vážny problém?

15.08.2019 00:00 krv-v-ejakuláte

Krvácanie akéhokoľvek pôvodu je stavom, ktorý vzbudzuje obavy o zdravie. Krv v ejakuláte nevynímajúc. Aké sú príčiny jej výskytu?

Väčšina prípadov nie je závažná a nepotrebuje následnú liečbu. Ak však krvácanie pretrváva niekoľko dní, je to možným znamením pohlavne prenosných chorôb či zápalu. Vtedy už je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Akým stavom môže byť predzvesťou krv v ejakuláte?

Podľa vedcov z Harvardskej univerzity niektoré štúdie ukázali, že zápal a infekcia sú najbežnejšou príčinou hematospermie u mladších mužov (priemerný vek pacientov s hematospermiou je 37 rokov) a ide až o 39 % zo všetkých prípadov.

#1 Pohlavne prenosné choroby

Chlamýdie, kvapavka, herpes či ďalšie infekcie hubového alebo vírusového pôvodu môžu dať o sebe vedieť prostredníctvom krvi v ejakuláte.

#2 Prostatitída

Jedná sa o zápalový stav a týka sa predstojnej žľazy - prostaty. Môže spôsobovať predovšetkým problémy s močením a problémy so sexuálnou funkciou. Výskyt krvácania z penisu nie je pri prostatitíde neobvyklý úkaz a nemusí byť nevyhnutne dôvodom na poplach.

#3 Zmeny zdravotného stavu

Stavy, ktoré ovplyvňujú fungovanie mužského tela, môžu spôsobiť krv v sperme. Medzi ne patrí vysoký krvný tlak (hypertenzia), hemofília (porucha, ktorá vedie k ľahkému a nadmernému krvácaniu), leukémia či chronické ochorenie pečene.

#4 Zranenia

Fyzická trauma spôsobená napr. pri športe môže viesť ku krvi v ejakuláte. Môže to byť signálom narušenia krvných ciev, obsah ktorých sa následne objaví v sperme.

#5 Lekárske zásahy

Vyšetrenia a procedúry, ktoré robí lekár (vyšetrenie prostaty, biopsia, vazektómia), môžu byť ďalšou príčinou v poradí.

#6 Nadmerná sexuálna aktivita a masturbácia

#7 Brachyterapia

Brachyterapia je typ rádioterapie používanej na liečbu rakoviny. Jej cieľom je usmrtiť rakovinové bunky a zmenšiť nádory.

#8 Zápal semenníkov (epididymitída)

Tento typ zápalu sa môže okrem krvácania prejavovať bolestivými, opuchnutými alebo stvrdnutými semenníkmi, horúčkou aj nevoľnosťami.

#9 Nádory a polypy

V 3,5 % prípadov krvácania do ejakulátu sa jedná o výskyt nádorov.

#10 Rakovina prostaty

Medzi problémy s prostatou patrí aj rakovina. Väčšina jej typov rastie pomaly a je to najbežnejší druh rakoviny, aký postihuje mužov. Okrem krvi v ejakuláte sa zvykne prejavovať nepohodlím v panvovej oblasti, erektilnou dysfunkciou, problémami s močením.

#11 Vezikulitída

Jedná sa o zápal žliaz, ktoré produkujú väčšinu tekutiny v ejakuláte (semenné vačky).

#12 Cysty semenného vačku

Cysty sú malé vaky naplnené tekutinou v semenných vačkoch a akékoľvek zmeny môžu byť dôvodom, prečo sa v ejakuláte vyskytne krv.

V každom prípade je výskyt krvi v ejakuláte nepríjemnou záležitosťou a nie je treba ju podceňovať. Neliečené stavy rôznych ochorení môžu totiž vyústiť do závažných stavov, ktorých liečba býva podstatne náročnejšia. Ak sa krv v ejakuláte vyskytuje dlhší čas, neváhajte kontaktovať svojho lekára.

 

starostlivosť o prostatu
 

Mužská prostata vie niekedy spôsobiť nemalé problémy. O aké ide? Čítajte ďalší článok:



krv v ejakuláte
Magazín arrow
Magazín arrow