Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Čistenie pečene aspoň raz ročne. Ako na to?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 15.12.2016 00:00 čistenie pečene

Článok je venovaný jednému z najdôležitejších orgánov v našom tele - pečeni. Pečeň predstavuje významný orgán tele, ktorý očisťuje telo od škodlivých látok (toxínov). Preto sa netreba čudovať, že aj tento významný orgán v našom tele potrebuje z času na čas dokonalú očistu. Práve preto sme pripravili súhrn informácií v článku práve o očiste pečene. Dobré by bolo dopriať očistu pečeni aspoň raz za rok. Aký postup treba zvoliť pri očiste pečeni? Čo je pre ľudskú pečeň najlepšie? Všetko podstatné sa dočítate v nasledujúcich riadkoch článku ...

Najväčší vnútorný ľudský orgán

Pravda je taká, že pečeň je najväčším ľudským vnútorným orgánom. Nachádza sa v hornej časti brucha (presnejšie pod pravou klenbou bránice). Váži približne 1,5 kilogramu a je hnedočervenej farby. Na dotyk je veľmi mäkká, hladká a klzká zároveň.

Prečo je pečeň tak dôležitá?

Ako sme už naznačili v úvode článku, pečeň zastáva funkciu akéhosi "filtra" v ľudskom organizme. Krv zo žalúdka, sleziny, podžalúdkovej žľazy, tenkého a hrubého čreva takzvanou bránicou smeruje práve do pečene. Platí, že pečeň prefiltruje v priemere približne 1,4 litra krvi za minútu. Zo samotnej pečene smeruje krv priamo cez pečeňovú tepnu do srdca. Okrem toho pečeň odstraňuje z tela a krvi všetky škodlivé látky neprestajnou filtráciou krvi. Krv zostáva práve kvôli činnosti pečene čistá, bez škodlivín, ktoré sa dostali do tela najčastejšie formou potravy, dýchaním alebo prostredníctvom kože. V neposlednom rade aj organizmus zostáva takto zdravší a bez zbytočných škodlivých látok. Pečeň rovnako podporuje tvorbu množstva enzýmov, ktoré majú význam pri chemických akciách v tkanivách. Podporuje aj látkovú premenu potravy na vitamíny, tiež tvorbu hormónov a ďalších pre telo potrebných látok. Významnú funkciu zastáva aj pri zrážaní krvi.

Aké sú najčastejšie prejavy ochorenia pečene?

To, že s našou pečeňou sa niečo deje a nie je v poriadku, oznamujú rozličné bolesti v tele. Okrem častej bolesti sú ďalšími prejavmi ochorenia pečene tiež zvýšená podráždenosť, častá vyčerpanosť a únava, tiež nespavosť (predovšetkým počas noci sa prebúdzame o 2. hodine rannej). V prípade nespavosti platí, že býva zapríčinená nevhodnou stravou (najmä v podobe mäsa), ktorá je skonzumovaná medzi siedmou až deviatou hodinou večer. Daný čas nespomíname náhodou, pretože približne o šesť hodín neskôr sa aktivuje počas spánku pečeň a my sa prebudíme kvôli tomu, že musí samotné škodlivé látky z neskorej večere rozložiť, no pri spomalenom krvnom obehu v spánku to nie je možné a tak sa prebudíme a nemôžeme spať. Práve preto je vhodnejšie skonzumovať poslednú večeru najneskôr o šiestej hodine večer.

Ďalšie prejavy ochorenia pečene zvonka ...

K ďalším prejavom ochorenia pečene sa zaraďujú nasledovné: • silný tlak v pravom podrebrí; • nepríjemné bolesti brucha, nafukovanie, problémy pri stolici (vyprázdňovaní); • celkové stuhnutie krčných a trapézových svalov; • pravidelné a často sa opakujúce kŕče v brušnej dutine; • bolesti kolien, palcov na nohách a bedrových kĺbov; • časté vyrážky (akné), problémy s pohlavnými orgánmi a rovnako aj strata záujmu o sex. Okrem toho sú častými signálmi aj vrúbkované a lámavé nechty a strata "dobrého" zraku. Všímať si treba aj jazyk, pretože ten je ukazovateľom stavu pečene. Ak na ňom spozorujeme napríklad značné odtlačky zubov, značí to len jedno - zníženú funkciu pečene.

Čo pečeni škodí najviac?

Pečeni škodia najviac príliš mastné a tučné jedlá (potraviny). Dôležité je však tuky celkom nevylúčiť z jedálnička, pretože majú veľký význam pri vstrebávaní vitamínov a pri procesoch látkovej premeny. Dôležité je obmedziť príliš silné a časté solenie, tiež zaprážanie polievok múkou a olejom (nahradiť to treba zahusťovaním polievok ovsenými vločkami). Taktiež je potrebné vo svojom jedálničku obmedziť potraviny ako horčicu, kečup a chemicky spracovaný dresing a ocot (ten poškodzuje sliznice; lepším variantom je využitie prírodnej citrónovej šťavy v kuchyni a pri varení). V rámci pitného režimu je potrebné obmedziť čo najviac vysoké dávky alkoholu a tiež aj nezdravé sladené nápoje (obsahujú veľké množstvo cukrov, umelých sladidiel, farbív a konzervantov, ktoré pečeni neprospievajú). Z minerálnych vôd piť menej tých, čo sú v pet fľašiach. Je nutné striedať jednotlivé druhy minerálnych vôd. Uprednostňovať radšej jemne perlivé vody (až nesýtené), pretože tie nenafukujú a nedráždia sliznice v tele.

Ako pečeň najlepšie očistiť a povzbudiť?

K očiste pečene je dobré využiť podporné bylinné čaje a šťavy. Výborné sú najmä výluhy z pestreca mariánskeho, mäty priepornej, repíka lekárskeho, rumančeka pravého a tiež aj z ľubovníka bodkovaného. Dôležité je piť vždy čerstvé a vlažné čaje. Okrem toho pečeni pomôžeme aj záparom z feniklových semien (na 2 cl vody 1 čajový lyžička zrniek). Výborná je aj voda s citrónovou šťavou, ktorú vypijeme na začiatku nového dňa. Takto aktivujeme nielen seba, ale aj svoju "unavenú" pečeň. Pre silnejšiu pečeň je potrebné piť pravidelne čerstvé zeleninové a ovocné šťavy (najlepšie tie z mrkvy a cvikle). 1 porcia z 1 cvikly a z dvoch až troch mrkiev. Výborná je aj šťava z čiernych ríbezlí (aspoň 1 dl) alebo z čuroriedok (tiež 1 dl). Na povzbudenie pečene poslúžia aj bežné potraviny, ktoré má každý z nás doma v kuchyni. Cesnak, avokádo alebo citrusové ovocie. Tieto potraviny sú tým pravým pre čo najzdravšiu pečeň. Pamätať treba na pravidelný pohyb a cvičenie. Práve počas pohybu a športovania pečeň odpočíva. Ak jej doprajeme takýto odpočinok aspoň 3 krát v týždni po dobu 20 minút, pečeň bude zaručene zdravšia a odolnejšia voči akýmkoľvek súčasným ochoreniam. Ste teda pripravení na očistu svojej pečene? Aký spôsob jej očisty využijete vy? Máte svoj osvedčený spôsob, ako svoju pečeň pravidelne očisťujete? Dajte nám o tom vedieť v diskusii pod článkom.



detoxikácia pečeň
Magazín arrow
Magazín arrow