Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

S čím pomôže rhodiola a aké sú vaše skúsenosti?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.12.2016 00:00 rhodiola

Nie každý už o rhodiole počul. Aby bolo jasné, ide o bylinku, ktorá sa neustále využíva v čínskej medicíne, ako aj v medicíne v škandinávskych krajinách. Je nesmierne zdravá a má viacero pozitívnych účinkov na naše telo. Predstavujeme jednu z ďalších byliniek, ktorá by mohla poslúžiť aj vám, ak máte niektorý z nižšie uvádzaných problémov ...

Rozchodnica ružová (Rhodiola rosea), ako ju poznáme?

Rozchodnica ružová, rodiola ružová, koreň ružový. Takto znie slovenský názov tejto bylinky (latinsky je to Rhodiola rosea). Svoj názov "ružová" dostala preto, že jej vôňa pripomína vôňu ruže. Ľudový názov je tiež "zlatý koreň" (kvôli citrónovožltej až zlatistej farbe kôry koreňov). Pôvodne táto rastlina pochádza až z ďalekého Sibíru.

Jej množstvo priaznivých účinkov ...

Rhodiola má množstvo priaznivých účinkov na ľudské telo a zdravie. V prvom rade je výborná v boji proti nepríjemným stavom napätia, stresu a depresie. Má nesmierne silné účinky (dokonca silnejšie ako niektoré lieky na depresiu). Znamená to, že účinne chráni naše telo a srdce pred negatívnymi dopadmi stresu, depresie a stavmi úzkosti a strachu. Rhodiola pomáha kontrolovať činnosť nervového systému, čiže toho systému, ktorý reguluje frekvenciu búšenia srdca, hĺbku dýchania a nevoľnosť. Pomáha zlepšiť celkové duševné zdravie a to najviac tým, že podnecuje tvorbu hormónu serotonínu - toho hormónu, ktorý spôsobuje našu uvoľnenosť, radosť a dobrú náladu. Ďalším pozitívom tejto bylinky je, že pomáha okrem iného posilniť aj obranyschopnosť organizmu (celkovo chráni ľudskú imunitu). Rhodiola tiež pomáha chrániť aj ľudskú pečeň pred rozličnými voľnými škodlivými látkami, ktoré by ju mohli poškodiť (pečeň je vystavená veľkému riziku práve kvôli tomu, že naše telo zbavuje spomínaných škodlivých látok a preto sa často môže stávať, že je jej normálna činnosť ohrozená práve zvýšeným množstvom škodlivých látok v nej). Netreba zabúdať na to, že rhodiola znižuje tiež hladinu cukru v krvi a zlepšuje výdrž v posteli pri intímnych hrátkach. Športovcom, či ľuďom pri náročnej fyzickej aktivite, pomáha udržiavať dostatočný výkon pri aktivitách. Priaznivých účinkov tejto bylinky je ešte oveľa viac. Ale s čím konkrétnym pomohla niektorým ľuďom, ktorí ju užívali pravidelne? To, že rhodiola je skutočne účinnou bylinkou, dokazuje aj množstvo spokojných zákazníkov a užívateľov tejto rastlinky. O niektorých spokojných užívateľoch a ich skúsenostiach si povieme viac v ďalšej časti článku.

Rhodiola a skúsenosti s ňou ...

Hanka: "Rhodiolu užívam, konkrétne 6 kvapiek jedenkrát za deň po dobu 10 až 14 dní. Efekt je skoro okamžitý, viem to z vlastnej skúsenosti. Som veľmi spokojná a môžem odporučiť." Amanda: "O rozchodnici ružovej som čítala veľa. Hlavne o jej účinkoch na vytvorenie psychickej rovnováhy a pohody tela. Sama som ju vyskúšala v období skúšok v škole. Isto to poznáte ... Je to obdobie plné stresu, nervov, psychickej záťaži. Rhodiolu mi poradila kamarátka, ktorá ju užívala pravidelne. Tiež som sa presvedčila, že pomáha znižovať stres, nervy a napätie. Cítila som sa dobre aj pred skúškami aj počas nich. S rhodiolou som ľahšie zvládla toto obdobie " Lucia: "Ja rozchodnicu používam už niekoľko rokov. Stačí vyskúšať. Dôkaz vysokého obsahu účinkov sú veľmi živé sny, väčšinou veľmi príjemného obsahu, ktoré si ľahko pamätáte aj ráno po prebudení. Je pravda, že rhodiola nie je u nás veľmi známa, preto aj jej ponuka nie je veľmi veľká. Ja som používala najskôr kvapky, teraz užívam rhodiolu ako prírodný doplnok v tabletkách. A som spokojná ..." Jakub: "Ja sám mám úzkostné potiaže a ak môžem povedať za seba, rhodiola je OK. Môže sa kombinovať aj s niektorými liekmi na depresiu. Zvyšuje množstvo serotonínu a stimuluje. Každý sme však iný, aj mne neúčinkovala hneď. Preto treba vyskúšať ..." Karol: "Som ten typ človeka, ktorý pri každom probléme stresuje a nervačí. Ťažko ovládam takéto situácie. Neviem zaspať, ťažko sa mi spí počas noci, som podráždený a nesvoj. Pri mojej práci boli takéto stavy nevhodné. Niekedy som sa musel zavrieť do miestnosti a byť tam pár minút úplne sám. Priateľka sa preto rozhodla vyhľadať odbornú pomoc. Za lieky nie som, pretože majú vedľajšie účinky, preto som rád, ak som mohol začať užívať rhodiolu. Čakal som čaj, nie tabletky, takže super. Pri užívaní rhodioly sa cítim lepšie, pokojnejší, odolnejší a vyrovnanejší. Nemám stavy úzkosti a ľahšie ovládam stres. Skvelé ..." Rhodiola nie je však jediným výživovým doplnkom, ktorý dokáže pomôcť, napríklad pri zvýšenom napätí a strese. Skúste aj Ženšen pravý v tabletkách. Rovnako odbúrava stres, podporuje psychickú vyrovnanosť a má aj ďalšie silné a priaznivé účinky, ako to, že je silné afrodiziakum, zvyšuje chuť na sex, stabilizuje menštruačný cyklus. V neposlednom rade je lacnejší ako spomínaná rhodiola. Máte skúsenosti s rhodiolou alebo ženšenom aj vy? Napíšte nám v diskusii pod článkom.



depresia stres rhodiola
Magazín arrow
Magazín arrow