Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Cievy a srdce: V akom stave ich máte? Tipy, ako si ich vhodnými potravinami udržať zdravšie!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 03.04.2015 00:00 cievy a srdce

Naša krajina je žiaľ charakteristická aj tým, že vzrastá počet jedincov s problémami so srdcom, respektíve s cievami. Choroby srdca a ciev nútia čím ďalej viac ľudí navštevovať svojho osobného lekára, ako aj ďalšieho špecialistu. Sú to ochorenia, ktoré v žiadom prípade nemožno podceňovať, pretože v tých najhorších prípadoch môže byť ohrozený aj samotný život človeka. Prejdime však radšej k tomu, ktorými potravinami si tieto orgány udržíte zdravé a funkčné a pritom nebudete pociťovať žiadne komplikácie.     

Rybie mäso robí zázraky

     Je to skutočne tak. Rybie mäso pomáha ľuďom chrániť sa pred srdcovocievnymi chorobami a artritídou. Príkladom sú štáty, v ktorých obyvatelia uprednostňujú v strave práve rybie mäso. Netrpia žiadnymi problémami s cievami, či so srdcom. V tomto smere robia zázraky známe Omega3 mastné kyseliny pochádzajúce práve z rybích pokrmov a vďaka svojim priaznivým vlastnostiam upravujú krvný tlak, obmedzujú upchávanie ciev vďaka nezdravému cholesterolu, regulujú zrážanlivosť krvi a majú priaznivé účinky i na aktivitu ľudského mozgu.

     V našej krajine, v našich domácnostiach však rybie mäso ako potravina častokrát chýba, respektíve vyskytuje sa v strave skôr sporadicky a tým aj zdraviu prospešné omega3 mastné kyseliny. Ak hovoríme o malom množstve skonzumované rybieho mäsa u nás, rovnako je tomu aj v prípade konzumácie vlašských orechov, či ľanových semienok. Viacerí odborníci aj preto vyzdvihujú príjem omega3 mastných kyselín v podobe výživových doplnkov, keďže potravinami no nerobíme, hlavne kvôli účinnej ochrane pred mnohými stále sa rozširujúcimi civilizačnými chorobami.

Ďalšie potraviny pre zdravé cievy a srdce

     Základným rizikovým faktorom, ktorý spôsobuje srdcovo-cievne choroby, je vysoký krvný tlak. Časté a opakujúce sa konzumovanie zeleného hrášku, pomôže udržať hodnoty krvného tlaku v normále. V tejto súvislosti má priaznivé účinky aj červená repa (cvikla), obzvlášť ak sa podáva čerstvá. Rovnako aj naše najznámejšie potraviny ako cesnak a cibuľa podporujú zdravý priechod ciev v našom tele. Zeler podnecuje uvoľnenie svalstva v samotných tepnách. Ak máte problémy s vysokým tlakom, siahnuť môžete aj po banánoch, paradajkách, fazuli, zelenom a čiernom čaji, či ovsených vločkách. Zdravé tepny si udržíte aj vtedy, ak biele pečivo vymeníte za celozrnné a začnete viac konzumovať kyslú kapustu, citrusové plody, jablká, broskyne, mandle, lieskovce a tiež aj zemiaky, či špenát.

Koenzým Q10

     Koenzým Q10 nespomíname iba náhodou. Práve jeho nedostatok, klesanie jeho hladiny v tele, škodlivo vplýva na činnosť srdca. Hladina tohto koenzýmu sa žiaľ znižuje v našom tele automaticky a to s pribúdajúcim vekom. Napríklad päťdesiat ročný človek má o približne 30 až 40 percent menej koenzýmu v srdci ako mladší jedinec o dvadsať až tridsať rokov. Majte sa na pozore, nakoľko pri poklese hladiny koenzýmu Q10 pod 25 percent je riziko umierania buniek. Najhoršie je na tom to, že nedostatok tak životne dôležitej látky, postihuje obzvlášť životne dôležité orgány, predovšetkým srdce, pečeň, obličky, či pľúca.

Skúste slivky ... 

     Prečistite si krv a cievy práve týmto slovenským ovocím. Slivky, slivky a ešte raz slivky. Vedia byť nápomocné a majú obrovskú moc a silu. Je jedno, v akej podobe si ich do tela dodáte. Je dokázané, že slivky vedia účinne pomôcť v prípade vzniku problémov s celým krvným obehom. Veľmi rýchlo ho prečistia. Tepny a cievy zostávajú rovnako čisté a ľahko priechodné.

Ako mať "zdravé srdce"  

     Počuli ste už o kóde zdravého srdca? Ak nie, radi vám ho predstavíme: 0-30-5-120-80. Pokiaľ ho budete dodržiavať každý deň, nemusíte sa báť problémov s cievami a tým aj problémov s vaším srdiečkom (krvným obehom). Samotné označenie zdravého srdca značí: Žiadna cigareta, pol hodinka (30 minút) fyzickej činnosti každý deň, úroveň celkového cholesterolu menej ako päť mmol/l a tlak krvi menej ako 120/80 mmHg. Ako ste na tom vy? Dodržiavate tieto atribúty pravidelne?

     Ak nie, mementom pre vás by malo byť, že až 30 tisíc Slovákom umiera ročne na choroby postihujúce predovšetkým srdce a cievy. Ako typickí Slováci trpíme najčastejšie na obezitu a preto máme vysoké hodnoty cholesterolu v krvi, veľa fajčíme, málo sa hýbeme, často mávame cukrovku, podliehame stresovým stavom a depresiám. Zaraďujeme sa bohužiaľ na popredné miesta, čo sa týka úmrtnosti jedincov na srdcovo-cievne choroby.

     A dosť! Povedzte si aj vy. Je čas takýto nepriaznivý trend zastaviť. Musíte však začať hneď od seba. Inak to nepôjde. A iba takto sa pričiníte k trendu znižovania tohto celoslovenského nepriaznivého stavu. Buďte zdraví bez akýchkoľvek komplikácií. Začnite robiť pre seba niečo už dnes a usilujte sa zaťažovať svoje cievy a srdce menej, ako ste to robili doteraz. Pomôcť k tomu vám môžu aj naše rady a tipy, takže nie ste v tom sami.

 



koenzým q10 cievy srdce krv
Magazín arrow
Magazín arrow