Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ako postupovať pri chronickom strese?

11.02.2020 00:00 chronicky-stres

Byť v strese znamená, že vaše telo čelí problémom, ktoré považuje za hrozbu. Tieto situácie nás učia lepšie tolerovať ďalšie stresory a prispôsobiť sa ťažkostiam. Ako sa však brániť tomu, keď stres ovláda celý váš život?

Chronický stres vás udržuje v pohotovostnom režime. Telo sa bráni. Vyhodnocuje, čo je v danej situácií potrebné a čo nie. Menia sa rôzne telesné reakcie, ktoré môžu negatívne zasiahnuť naše fungovanie. Ako rozpoznať, že čelíme vplyvu chronického stresu a efektívne sa mu brániť?

Takto vzniká stres

💡 Za normálnych okolností vyvolá nejaká situácia stresovú reakciu. Telo ju vyhodnotí tak, že začne produkovať hormóny stresu na úkor ďalších funkcií, v tom momente “nepodstatných”. Pozmenia sa imunitné reakcie tela, zvýši sa srdcový rytmus, krvný tlak, hladina glukózy v mozgu. Jednoducho povedané, telo sa pripraví na to, že budete bojovať o holý život a prednosť dostanú také telesné funkcie, ktoré vám to umožnia. 

Keď situácia pominie, všetko sa vráti opäť do normálneho stavu a organizmus bude fungovať opať ako predtým. 

💡 Pretrvávajúci stres a nekončiace reakcie “stavu bojovej pohotovosti” však môžu vyústiť do chronického stresu. Netrpí ním len imunitný systém, ale aj tráviaci, reprodukčný a kardiovaskulárny systém, potýkať sa môžete aj s úzkosťou, depresiou, či dokonca erektilnou dysfunkciou.   

Príznaky chronického stresu

Negatívny dopad chronického stresu sa prejavuje na fyzickom a emocionálnom zdraví, aj na zmenách správania. Najčastejšími príznakmi sú:

  1. nedostatok energie, 
  2. žalúdočné ťažkosti, 
  3. nespavosť, 
  4. časté infekcie, 
  5. strata sexuálnej túžby,
  6. nervozita, 
  7. zábudlivosť, 
  8. neschopnosť sústrediť sa, 
  9. zmena chuti do jedla (príliš veľa alebo príliš málo),
  10. kožné problémy.

Liečba chronického stresu

Zbaviť sa neustáleho útoku stresu na naše telo môžeme viacerými spôsobmi. Dôležitá je chuť zmeniť nepriaznivú situáciu a poznanie možností, ako z nej von.

Cvičenie

💡 Už obyčajná chôdza má obrovské množstvo pozitívnych dopadov na naše telo. Cvičenie ako také pomáha zmierniť stres, udržať si optimálnu hmotnosť, znížiť krvný tlak, uvoľňovať hormóny, vďaka ktorým sa cítime spokojnejší a šťastnejší. Umožňuje tiež lepšie zaspávanie a kvalitnejší spánok

Bylinky a vitamíny

Niektoré bylinky majú schopnosti, ktoré podporujú naše duševné zdravie, relaxáciu, kognitívne funkcie, kvalitné zaspávanie a spánok. Patria medzi ne mučenka pleťová a valeriána lekárska. Látky obsiahnuté v týchto rastlinách môžu byť efektívnou podporou v boji proti chronickému stresu.

Potvrdené vedcami

👨‍⚕ Poľskí vedci vo svojej štúdii uviedli, že užívanie mučenky pleťovej malo za následok zníženú úzkosť a zlepšenie pamäte. Štúdia juhokórejských vedcov zase potvrdila, že valeriána môže potlačiť fyzickú a psychickú stresovú reakciu. Tieto dve rastliny sú teda vhodnými kandidátmi, vďaka ktorým je možné bojovať proti chronickému stresu pomocou prírody. 

✅ Doplnok výživy Zerex Zenaden na prírodnej báze obsahuje okrem mučenky a valeriány aj vitamíny C a B6, ktoré napomáhajú k dobrej nálade. Podporujú správnu psychickú činnosť a činnosť nervovej sústavy.

Vedomé prestávky v práci

Urobiť si niekoľko 5 až 10 minútových prestávok v priebehu pracovného dňa znamená vedome kontrolovať príčiny napätia. Niekoľko hlbokých nádychov a výdychov vám umožní odpočinúť si na chvíľu od pracovných povinností. Výskumy potvrdzujú, že pomocou takejto relaxácie pomôžete svojmu mozgu pracovať so stresom efektívnejšie. Týmto spôsobom môžete tiež znižovať krvný tlak. 

Pobyt v prírode

👨‍⚕ Štúdia vedcov zo Stanfordu ukázala, že prechádzka v areáli parku pomohla znížiť strach, obavy a starosti viac ako chôdza po rušnej ulici a mala tiež kognitívne výhody. Zvážte preto, či jednoduchá prechádzka, kedy budete obklopený zeleňou, nestojí za to, aby ste chronický stres poslali do minulosti.

Stretnutie s rodinou, priateľmi

Členovia rodiny a blízki priatelia vám môžu poskytnúť emocionálnu podporu a motiváciu konať. Buďte viac spoločenskí, obklopte sa ľuďmi, ktorých máte radi a množstvo stresových situácií sa naraz stane ľahšími. 

Rada na záver

Nedovoľte stresu, aby negatívne ovplyvňoval vaše rozhodnutia, prácu, rodinný život. Nájdite si spôsob, ako sa jednoduchšie vysporiadať so situáciami, ktoré vám spôsobujú vrásky na čele a vypoklonkujte chronický stres raz a navždy!

 

Prečítajte si aj o technikách na ukľudnenie organizmu:



chronický stres únava zo stresu chronický stres příznaky
Magazín arrow
Magazín arrow