Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Bylinky na trávenie: Dajte sa do poriadku prírodnou cestou

03.03.2020 00:00 bylinky-na-travenie-dajte-sa-do-poriadku-prirodnou-cestou

Každému sa občas pritrafí, že ho náhle prepadne pálenie záhy, nevoľnosť, zápcha či hnačka. Čo však robiť, ak sa objavujú príliš často?

Siahať po drastických diétach alebo chirurgických zákrokoch nemusí byť práve najšťastnejšia voľba. Na trávenie a zdravie vašich čriev môžu mať pozitívny vplyv zmeny životného štýlu, strava s vysokým obsahom živín alebo bylinky na podporu trávenia. 

Vláknina - základ dobrého trávenia

Mnoho štúdií úzko spája stravu s vysokým obsahom vlákniny s dlhším a zdravším životom. Hoci je všeobecne známe, že vláknina je dobrá pre trávenie, odporúčané denné dávky vlákniny zvyčajne nedodržujeme. Práve naopak. Siahame skôr po spracovaných potravinách plnej umelých prísad, a vystavujeme sa tak riziku porúch trávenia. 

Metaanalýza Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2019 priniesla o vláknine zaujímavé poznatky. Denný príjem vlákniny v strave s obsahom 25 - 29 gramami súvisí s nižším výskytom cukrovky 2. typu, srdcových chorôb, mozgovej príhody a rakoviny hrubého čreva. Vyšší príjem vlákniny by mohol poskytnúť ešte väčší prínos na ochranu pred kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou 2. typu a kolorektálnym karcinómom a rakovinou prsníka. 

Zdroje vlákniny

Silu strukovín, orechov, ovsených otrúb by ste nemali podceňovať. Ďalšími zdrojmi sú šošovica, maliny, fazuľa, špargľa, banány, hrušky, jahody, avokádo. To je už pomerne slušný výber, z ktorého je možné pripraviť tak raňajky, ako aj obed, či večeru. 

Bylinky na trávenie

K zdravej možnosti, ako podporiť svoje trávenie, rozhodne patria aj niektoré bylinky. Čierne korenie a rakytník rešetliakový prispievajú k normálnemu tráveniu. Skorocel indický a tiež aloe vera obsahujú látky, ktoré podporujú správnu funkciu tráviaceho traktu a čriev. Púpava lekárska a pestrec mariánsky napomáhajú prirodzenej funkcii pečene.

Tip

Zdrojom výťažkov z čierneho korenia, rakytníka, skorocelu, aloe, púpavy a pestreca, je aj certifikovaný doplnok výživy Zerex Enzemax.

Čínske bylinky na trávenie

K správnemu metabolizmu lipidov a ku kontrole telesnej hmotnosti môže prispieť aj pomarančovník horký, jedna z byliniek na trávenie tradičnej čínskej medicíny. Používa sa na uvoľnenie bolestí v oblasti brucha, podporu trávenia aj ako prostriedok proti plynatosti. 

Garcínia kambodžská alias tropické ovocie tamarind prispieva ku kontrole telesnej hmotnosti a tradične slúži na zabráneniu chuti do jedla. Z vedeckého pohľadu zvyšuje garnícia hladinu chemického serotonínu v mozgu, čo môže spôsobiť, že sa človek bude cítiť menej hladní.

Pomarančovník je spolu s garníciou chrómom, ktorý prispieva k normálnemu metabolizmu makroživín, súčasťou výživového doplnku na prírodnej báze - Zerex Assassin

Redukcia cukru a tuku na podporu zdravej črevnej mikrobioty

Podľa prestížnej Mayo Clinic, tuk a cukor vyživujú zlé baktérie. Štúdie navyše naznačujú, že strava s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín je v korelácii s nepriaznivejším zložením baktérií. Na podporu zdravej črevnej mikrobioty odporúča: 

  • obmedziť spracované potraviny, pretože tie majú často vysoký obsah cukru a tukov,
  • nahradiť živočíšne zdroje bielkovín rastlinnými, ako sú strukoviny, orechy, tofu a tempeh.

Pohybom k lepšiemu tráveniu

Už pomalá prechádzka umožňuje tráviacemu systému, aby lepšie pracoval. Môže tiež pomôcť s problémom pocitu plnosti alebo nadúvania. Pravidelné cvičenie pomáha posilňovať tráviaci trakt a udržuje črevo zdravé. Môže pomôcť k zlepšeniu mikrobioty nachádzajúcej sa v čreve a zníženiu rizika rakoviny hrubého čreva. A čerešnička na torte? Pravidelný pohyb má na svedomí aj rýchlejšie spaľovanie tukov, čo znamená, že sa jednoducho a hlavne zdravo môžete zbaviť prebytočných kíl.

Ktoré potraviny a nápoje zvyšujú riziko nadúvania, pálenia záhy a hnačky?

Nasledujúce potraviny a ich častá konzumácia so sebou prinášajú aj zvýšené riziko, že sa stretnete s niektorým s nepríjemných problémov:

  1. umelé sladidlá v jedlách a nápojoch, 
  2. sýtené sladené nápoje,
  3. biele pečivo a chlieb,
  4. alkohol,
  5. mlieko a niektoré mliečne výrobky (syr, smotana),
  6. jedlá ázijskej kuchyne s obsahom karí

 

Tak ako vo všetkom, aj tu platí zásada “všetko s mierou”. Prijímaním vlákniny, doplnením rôznych foriem byliniek na podporu trávenia aj zaradením pohybu, sa môžete vyhnúť mnohým nepríjemným problémom a môžete prispieť vášmu celkovému zdraviu.

A čo s nedostatkom energie? Únavy sa zbavíte pomocou jednoduchých krokov, ktoré sme si popísali v nasledujúcom článku:



bylinky na trávenie čínske bylinky na trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow