Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Bylina s názvom "Muira Puama"

Autor článku: redakcia Zerex.sk 12.08.2014 00:00 muira puama

Teraz sa pristavíme pri bylinke, ktorá vám môže zmierniť viaceré bolesti, či ťažkosti so zdravím. Ale poďme pekne po poriadku. „Muira puama“ (Ptychopetalum olacoides) je exotickou drevinou, ktorú už od nepamäti používajú domorodci v amazonských dažďových pralesoch na rozličné druhy liečenia, no i na povzbudenie vitálnosti a životaschopnosti. Doslovný preklad muira puama značí „silné,“ či „potentné“ drevo. Ostané pomenovania, ktoré táto drevina dostala (ako napríklad „amazonská viagra,“ „potency wood“) iba dokazujú to, že muira je po celom svete známa ako účinné afrodiziakum, slúžiace na zvýšenie sexuálnej chuti.

Odhaľte tajomstvo brazílskej liečivej bylinky Muira puama...

Skôr v pozadí sa spomínajú ďalšie priaznivé vplyvy tejto dreviny na celkové zdravie človeka. Muira je pekne voňavá a tvrdá drevina (ker alebo strom), dorastajúca do výšky piatich metrov s tvrdým drevom. Je náročný na teplo a vlhko, preto rastie predovšetkým v amazonských pralesoch. V našich končinách mu dokážeme vytvoriť vhodné podmienky iba vo vyhrievaných skleníkoch, či v iných podobných zariadeniach na pestovanie exotických drevín. Muira vonia veľmi silnou jasmínovou voňou, má biele kvietky, ktoré sa skladajú zo strapcov. Pokiaľ hovoríme o zdraví, z nášho pohľadu majú význam veľmi tvrdé korene a tenká kôra muiry puama svetlohnedej farby. Pozostávajú veľmi veľa nenasýtených mastných kyselín, rastlinné steroly (kumarín, lupeol), éterické oleje, triesloviny a alkaloid muirapuamín. Samotný extrakt z muiry jemne vonia a má mierne štipľavú chuť.

Aké účinky má Muira puama

Čo sa týka liečivých účinkov, nie je to iba o pomoci s problémami pri sexe. Kôra a korene muiry puama sa používajú nie iba na liečbu impotencieporúch erekcie, ale aj na predchádzanie problémovej reumy, zažívacím menštruačným, či srdcovým problémom. V našich končinách poznáme túto drevinu len od minulého storočia. Uznanie a dopyt po nej sa zvýšil až po zverejnení štúdie, ktorá dokázala rázne zlepšenie erekcie a posilnenie sexuálnej túžby u viac než 60 percent respondentov. Muira puama si našla veľmi rýchlo uplatnenie ako prostriedok na liečenie erektilnej dysfunkcie, impotencie, frigidity, sexuálnej nedostatočnosti, alebo aj na zintenzívnenie ženského vyvrcholenia, respektíve na podporu plodnosti. S narastajúcim vekom môžete účinky muiry puamy pocítiť i v iných sférach. Ktoré konkrétne sú to? Jedná sa o zlepšenie myslenia, pamäti a sústredenia. Rovnako sa odporúča i na posilnenie nervovej sústavy. Predovšetkým, ak ste unavení a vyčerpaní a nevládzete ďalej s vlastnými silami. Vykonávajú sa testy, ktoré by mali potvrdiť účinok kôry, či koreňov tohto stromu na zlepšovanie pamäte a ďalších funkcií mozgu. Okrem iného látky obsiahnuté v tomto strome majú aj antioxidačné vlastnosti, čím ochraňujú mozog pre voľnými radikálmi a tiež aj pred nepopulárnym starnutím. Korienky jednoznačne podporujúce zdravie. Muira puama je aj v súčasnosti u amazonských šamanov predpisovaná pri ťažkostiach s trávením, lieči hnačky a tiež reumatizmus. Bežne sa užíva žuvaním kôry, či mazaním extraktu rozpusteného v oleji. V súčasnej dobe sa najčastejšie používa forme odvaru, a to ako zdravý doplnok výživy v podobe tabliet, kvapiek, čaju, či koncentrovaného liehového extraktu (tinktúry), ktorá je pokladaná za najúčinnejšiu. Účinnosť muiry puama môžete zvýšiť kombináciou s inými liečivými rastlinami, či bylinami. Nepriaznivé účinky tejto byliny sa nedokázali, no dávajte si pozor na prehnané dávky, pretože budete pociťovať nespavosť, či nepokoj. Bezpečné dávkovanie môžete dodržať práve zdravým doplnkom a produktom výživy Muira Puama.



potencia afrodiziakum
Magazín arrow
Magazín arrow