Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Relaxácia pomôže vášmu telu a zdraviu. Naučte sa, ako správne na ňu.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 19.12.2014 00:00 relaxácia

V súčasnej dobe neexistuje medzi nami ľuďmi človek, ktorý by nepotreboval oddych. Relaxácia udržuje telo zdravé a vitálne, predovšetkým tým, že touto aktivitou dochádza k uvoľneniu vypätého svalstva, ako aj k uvoľneniu po psychickej stránke. Dnešná rýchla doba však ľudí mení natoľko, že si zaslúžený oddych (ak už majú na to čas) vôbec neužijú. Nedokážu si ho užiť, pretože neustále myslia na povinnosti, problémy a všetky životné skutočnosti. Ako ste na tom vy s odpočinkom? Relaxáciu využívate pravidelne a často? Dokážete si ho užiť alebo máte s tým rovnako problémy?

Domnienky a stresový stav

Určite sa zhodneme na tom, že najsilnejšia etapa týkajúca sa celého oddychu je etapa plánovacia a etapa prípravy na samotný relax. Je to raz už tak. Odpočinok môže byť narušený práve fázami, ktoré mu predchádzajú. No a toto skutočne nie je nič príjemné.

Hlavná zásada odpočinku a relaxácie spočíva v neurčovaní ďalších podmienok. Vždy úplne vypnite, nemyslite na bežné problémy (starosti) a rovnako ani na to, čo všetko musíte postíhať a či dané voľno naozaj musíte mať. Spôsob, ako to dosiahnuť vidíme napríklad v tom, že zastavíte prúd myšlienok a zameriate sa na celkom niečo iné. Predstavíme vám niektoré z účinných prostriedkov, čo by to mohlo byť a ako by to mohlo správne fungovať.

Relaxačné cvičenia

Relaxácia sa spája najčastejšie s relaxačnými cvičeniami. Existujú mnohé relaxačné cvičenia, ktoré vám dokážu pomôcť. Ak neviete, ako začať, objednajte sa u niektorého z cvičiteľov alebo si vyhľadajte na internete tie, ktoré budú najviac vyhovovať vám. Všetko bude závisieť od toho, ktoré partie máte najviac preťažované. Budete sa postupne učiť správne dýchať a precvičovať celé partie tela spolu s fyzickým, či duchovným zbavovaním napätia v jednotlivých partiách. V tomto smere existujú mnohé cviky na zrak, čuch, hmat, či sluch.

Relaxačné cviky sú spájané aj s mnohými doplnkami ako napríklad s príjemnou vôňou, hudbou, teplom alebo prúdením vzduchu. Pohyb má byť rovnako kontrolovaný, môžete sa pri cvičeniach knísať, alebo hojdať, či pokojne iba stáť alebo sedieť. Možností je skutočne veľa, tak si zvoľte to správne, čo bude vyhovovať práve vám.

Záľuby, ktorým sa nemôžete venovať tak často

A čo tak začať sa venovať záľubám, na ktoré inokedy nemáte čas? Aj toto je spôsob, ako sa dostať s myšlienkami niekam inam z bežného života. Navyše si príjemne aj oddýchnete. Urobte si radosť tým, čo vás baví a aj vnútorne napĺňa. Pokiaľ sa venujete svojej záľube, budete mať pocit, že ste v niečom dominantní. Budete naplnení nielen zvonka, ale hlavne aj zvnútra. Myšlienkami ste pri iných veciach, ako počas každého pracovného dňa. Toto vám zaručene pomôže dostať sa na uvoľnenú hladinu a do top formy.

Čo dodať na záver? Možností ako si oddýchnuť a zresetovať svoje telo je viacero. Určite sme nespomenuli všetky. Pamätajte si: Zdravie si posilníte nielen rôznymi vitamínmi a zdravými produktmi, ale aj správnym a pravidelným odpočinkom a relaxáciou.



zdravý životný štýl zdravie relaxácia energia
Magazín arrow
Magazín arrow