Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Brusnice (nielen) na močové cesty. V čom ešte pomôžu?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 16.11.2016 00:00 brusnice

Brusnice sú pravým jesenným ovocím. Ak konzumujete tieto drobné červené bobuľky, robíte pre svoje zdravie maximum. Niet lepšieho prírodného lieku, ako sú práve brusnice. Sú jedným z najzdravších druhov ovocia vôbec. Myslieť si, že pomáhajú len močovým cestám, nie je to najsprávnejšie. Dokážu pomôcť aj iným orgánom v našom tele. Vo všeobecnosti platí, že sú výborným liekom na zápaly. Viac sa o brusniciach a ich ďalších účinkoch dočítate v nasledujúcich stránkach článku ... V krátkosti si teda zopakujme, ako pomáhajú brusnice na močové cesty, keďže práve tento priaznivý účinok ich preslávil najviac. Predovšetkým ženám pomáhajú účinne sa chrániť pred nepríjamným zápalom močových ciest (pri ich pravidelnom užívaní sa zníži toto ochorenie až o polovicu). Vysoká účinnosť brusníc je daná látkou proantokyanid, ktorá nebezpečné baktérie Escherichia coli pomáha jednoduchšie vyplavovať von z tela skôr, ako by mohli spôsobiť nákazu a problémy s močovými cestami. Výbornou správou je, že tento účinok dokázali viaceré relevantné štúdie. Navyše sa tiež zistilo, že tento druh ovocia dokáže ešte oveľa viac. Brusnice ochraňujú pred zápalmi aj ďalšie orgány v tele (nielen močové cesty). Čo iné ešte dokážu a ako je to vôbec možné?

Ako účinný antioxidant ...

Tým, že brusnice dokážu telo chrániť, sú aj účinným antioxidantom, práve preto, že sú bohatým zdrojom vitamínu C a K a v spojitosti s polyfenolmi (ktorých v sebe majú tiež nespočetné množstvo). Znamená to, že v ľudskom tele pomáhajú brusnice chrániť zdravé bunky pred voľnými škodlivými (nádorovými) bunkami.

Ako zásobáreň vitamínov, minerálov, ďalších látok ...

Okrem spomínaných vitamínov a látok sa v brusniciach nachádzajú aj minerálne látky a stopové prvky, predovšetkým horčík (magnézium), vápnik (kalcium), sodík, fosfor, mangán a tiež kyselina šťaveľová, citrónová, jablčná, benzoová a omega 3 mastné kyseliny. Tieto atribúty dávajú brusniciam možnosti využitia nielen v medicínskom priemysle, ale čoraz viacej aj v kozmetickom priemysle (práve preto, že brusnice sú nápomocné pri rekonštrukcii bunkovej membrány, stávajú sa tak zložkou krémov, masiek a podobne).

Eliminujú tvorbu zubného kazu ...

Americké štúdie, konkrétne tie z newyorskej univerzity potvrdili, že americké brusnicové želé chráni aj zuby pred zubným kazom a zubným kameňom (80 %- tná účinnosť brusníc pri ochrane zubnej skloviny pred baktériami). V tomto smere však netreba preháňať konzumáciu samotnej brusnicovej šťavy, kvôli vyššiemu obsahu cukrov a kyseliny (iba preto, aby nenastal opačný účinok).

Ďalšie účinky brusníc ...

Brusnice sú známe aj tým, že pomáhajú zmierňovať bolesti pri menštruačnom cykle, eliminujú hnačku a sú tiež výborné aj v prevencii pred chrípkou (vďaka vysokému obsahu vitamínu C). V tomto prechodnom a chladnejšom období výborný tip na konzumovanie tohto druhu ovocia, kedy ho je najviac aj v čerstvej forme v obchodoch alebo v záhradách. K zvyšným veľmi dôležitým účinkom brusníc zaraďujeme nasledovné: • sú účinné pri nechuti do jedla, • pomáhajú pri vyčerpanosti a malátnosti, • zlepšujú cirkuláciu krvi, • znižujú riziko vzniku chrípky a viróz, • eliminujú vznik sklerózy.

Čo je dobré vedieť?

Brusnice je možné si dopriať počas celého roka. Výhodou je, že je jedno v akej podobe, hlavne ich užívať každý deň a výsledok je zaručený. Buď v čerstvej podobe alebo v sušenej (tu pozor len na vyšší obsah cukru, ktorý sa nachádza v sušených brusniciach), vo forme džemu alebo v podobe chutnej brusnicovej šťavy, omáčky k mäsu, či ako dezert? Je veľa možností, ako si brusnice dopriať. A nakoniec, ak ich chcete mať každý deň a v pravidelných odporúčaných dávkach, vsaďte napríklad na prírodný výživový doplnok v tabletkách. V čom inom pomáhajú brusnice vám? Podeľte sa s vašimi skúsenosťami s ďalšími čitateľmi v diskusii pod článkom.



zdravie prostata brusnice
Magazín arrow
Magazín arrow