Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Bojujte s depresiou prírodnou cestou: Skúste antistresové potraviny!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 01.07.2015 00:00 depresia

Častokrát stresujete, trpíte depresiami a bolí vás veľakrát hlava? Dnes vám prinášame tipy, ako sa zbaviť týchto neduhov a to účinnejšie ako doposiaľ. Prečítajte si náš článok a pochopíte, že so stresom a depresiami sa dá efektívne bojovať aj prírodnou cestou. 

Stres, nebezpečný a tichý nepriateľ

      O strese už viete toho veľa aj z nášho magazínu. Istotne však stojí za pozornosť vedieť a pripomenúť znova, že malá dávka stresu je zdravá. Ale pravidelná vysoká dávka dokáže radikálne poškodiť zdravie, v istých prípadoch dokonca aj zabiť. Pokiaľ bývate neustále prepracovaní a strach vás ovláda, je viac než isté, že to bude mať na vašom zdraví nemalé dozvuky. Stres vo vysokých pravidelných dávkach ničí psychiku, zdravie, schopnosť produkovať a v neposlednom rade aj vzťahy, ktoré ste si budovali celý život. Poškodená imunita a pamäť, vysoký krvný tlak a zlý obeh krvi, problémy s cievami a so srdcom, je iba časť vážnych problémov spôsobených práve depresiami a stresom.

Bojujte s depresiou prírodnou cestou: Skúste antistresové potraviny!

     V tomto štádiu by ste sa mali spoľahnúť na účinné antistresové potraviny. Okrem toho by ste mali začať cvičiť jogu. V tomto spojení istotne docielite zlepšenie svojho zdravia a zlepší sa vám aj nálada. Následne vám prinášame je pár dobrých tipov na konkrétne antistresové potraviny, či pokrmy.

Zelený čaj

    Zelený čaj. Ak to ešte neviete, je to aj výborný liek aj proti depresii a stresu. Je bohatý predovšetkým na antioxidanty ako sú katechíny, polyfenoly a flavonoidy. Pite zelený čaj a upokojíte svoju myseľ, ako aj telo a čo je najdôležitejšie, postupne odstránite zo svojho života vysoké dávky depresie a stresu. Dobrý dôvod na to, dať si šálku zeleného čaju v čase, keď na vás číhajú nepríjemné stavy napätia zo všetkých strán. Alebo sa spoľahnúť každý deň na moderné výživové doplnky s prídavkami zeleného čaju. Možností ako dopriať telu zelený čaj je v dnešnej dobe viac ako dosť. Stačí sa iba správne rozhodnúť.

 Čučoriedky

     Niet sa čo čudovať, že čučoriedky sa nachádzajú v zozname antistresových potravín. Sú rovnako účinné v čerstvom stave, ako aj mrazené (alebo aj v inej upravenej podobe), napríklad aj ako kompót, či lekvár. Tieto chutné tmavé plody obsahujú nesmierne veľa vitamínov, predovšetkým vitamíny C a E. Nemôžeme zabudnúť ani na stopové prvky a minerálne látky účinné v náročnom v boji so stresom. Oplatí sa ich mať zaradené vo svojom jedálničku aj každý deň, pretože si pomôžete upraviť svoj „zlý“ spánok, náladu a psychický „depresívny“ stav. Ale čo na to vaša telesná hmotnosť? Nemusíte sa báť. Čučoriedky sú výbornou voľbou aj pri chudnutí, takže nemajú veľa kalórií. Práve naopak, majú ich málo a naopak, obsahujú zase veľa prospešnej vlákniny pre peknú postavu.

Hnedá ryža

     Jedná sa o zdravší variant ryže. Obsahuje dostatočné dávky vitamínov skupiny B. Práve tieto vitamíny tvoria jadro pre optimálnu činnosť všetkých orgánov v tele, ako aj buniek. Okrem toho pod ich záštitou pracuje lepšie jednak srdce, imunita, mozog a zlepší sa vám aj nálada. Začnite premýšľať nad jedlami z hnedej ryže, pretože sa jednoduchšie uchránite pred problémami duševného stavu. Takto sa vám podarí úspešnejšie bojovať s nepríjemnými zmenami nálady a budete si viac užívať život každý deň.

Špenát

     Možno máte nie príliš dobré spomienky na špenát z ešte školských čias. Nenávideli ste ho pre jeho chuť a farbu na tanieri. Ale vedeli ste, že látky obsiahnuté v špenáte sú schopné eliminovať jednak stav stresových hormónov v tele a sú také účinné, že vám pomôžu zlepšiť zlú náladu? Predovšetkým vitamín A a C a stopové prvky ako horčík, fosfor a vápnik sú týmito prospešnými látkami v tejto zelenej potravine. Doprajte si aspoň raz v týždni zelený zázrak a stres u vás nebude mať šancu. Skúste špenátovú omáčku na cestoviny, pridajte lístky do letného šalátu, oživte si svoje smoothie v pohári. Možností je veľa, tak ich využite pre svoje zdravie a psychickú pohodu.

Pomaranče

     Náš výklad antistresových potravín zakončíme ovocím, konkrétne citrusmi. Z nich sú prospešné v boji s depresiami a stresom najmä pomaranče. Toto exotické ovocie má v sebe množstvo vitamínov, najmä vitamíny A, B a C. Preto sú úspešné aj v boji so škodlivými látkami v organizme, ktoré sú výborným prostredím pre vytváranie napätia a stresu, ako aj problémov so srdcom. Ak tak nerobíte, tak si dajte pomarančovú šťavu už na začiatku nového dňa alebo aj počas dňa. Nič tým nepokazíte. Pomaranče sú dobré aj na dochutenie dezertov, zmrzliny, či ovocných pohárov. Experimentujte s týmto exotickým ovocím, ktoré skutočne aj pomáha eliminovať zlé stavy nálady a psychiky.

      Mysleli ste si, že bojovať so stresom nebude úspešné pomocou prírody a prírodných potravín? Snáď sme vás dostatočne presvedčili o tom, že je to skutočne možné. Nedajte šancu zvíťaziť stresu a depresii nad vami. Čím skôr začnete proti nim bojovať, tým lepšie aj pre vás a vaše zdravie. Experimenty na prírodnej báze sú príjemnejšie, chutné a navyše pomôžu tam, kde to potrebujete najviac – vášmu zdraviu. A to je najzákladnejšia potreba všetkých nás. Tak sa tešte s nami, že sme odhalili takúto jednoduchú cestu jednak za fyzickým, ako aj duševným zdravím.

  FOTO: shutterstock.com/



imunita chudnutie stres depresie
Magazín arrow
Magazín arrow