Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Bielkovinová diéta - ideálna voľba chudnutia?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.04.2018 00:00 bielkovinová diéta

Na svete existuje niekoľko jej variant, ktoré sľubujú riešenie pre úpravu hmotnosti. Bielkovinová diéta. Naozaj funguje? Bielkoviny (alebo inak proteíny) sú pre ľudské zdravie mimoriadne dôležité. Obľúbenými variantami bielkovinovej diéty sú najmä Atkinsonova, Dukanova alebo keto-diéta (ketónová). Pri diéte, kde sú bielkoviny hlavnou zložkou potravy, sa mnohé skupiny potravín obmedzia alebo úplne vylúčia. Sem patria napríklad skupiny ovocia, či mliečnych výrobkov. Je to zo zdravotného hľadiska bezpečné?  

Princíp každej diéty

Množstvo diét funguje na princípe zníženia príjmu kalórií odstránením iného druhu (alebo druhov) potravín. Akákoľvek strava, ktorá spôsobuje, že budete prijímať jedlo menej energetické alebo jednostranné, povedie k úbytku hmotnosti.  

Bielkoviny - čím sú a na čo slúžia?

V ľudskom tele vykonávajú niekoľko dôležitých úloh:

  1. hlavnou zložkou svalov, kostí, chrupaviek, kože a vlasov. Tieto tkanivá sa neustále opravujú a nahradia novými proteínmi.
  2. Pomáhajú chrániť telo tým, že na seba viažu cudzorodé častice ako vírusy a baktérie (imunoglobulín)
  3. Spĺňajú funkciu hormónov. Hormóny na báze bielkovín sa nazývajú peptidové (sem patrí napríklad inzulín)
  4. Väčšina enzýmov sú bielkoviny a tisíce chemických reakcií, ktoré sa vyskytujú vo vašom tele, sú poháňané nimi.
  5. Niektoré bielkoviny pomáhajú dodávať dôležité molekuly tam, kde sú potrebné (napríklad hemoglobín prenáša kyslík).

Bielkoviny nachádzajúce sa v ľudskom tele sa skladajú z 20 rôznych aminokyselín.  

Ako funguje bielkovinová diéta

Človek potrebuje denne prijať približne 0,8 g bielkovín na kilogram telesnej váhy. Pri bielkovinovej diéte hovoríme o oveľa väčšom množstve. Bielkoviny pritom môžu pochádzať z fazule, mäsa, orechov, vajec, morských plodov, syrov alebo sóje.

V niektorých variantách bielkovinovej diéty sa konzumujú len jedlá, ktoré zahŕňajú vysoký podiel bielkovín:

  • teľacie mäso
  • hovädzie mäso
  • mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku
  • chudú hydinu
  • ryby
  • tofu
  • povolená je konzumácia vaječných bielkov, celé vajcia sú obmedzené na niekoľko kusov týždenne
  • zelenina sa spravidla zaradí až po určitom čase.

Preto je potrebné dopĺňať vitamíny vo forme výživových doplnkov, ktoré človek za normálnych okolností príjme v strave.  

Na sacharidy radšej zabudnite

Tieto diéty často obmedzujú určité skupiny potravín bohatých na výživu, ktorých sa musíte vzdať, a to potravín na báze sacharidov: ovocie, zemiaky, ryža, pečivo, cestoviny. Vzdať by ste sa mali aj niektorých mliečnych výrobkov.  

Čo na to hovoria odborníci

Výskum naznačuje, že zvýšenie príjmu bielkovín môže mať vplyv na chuť do jedla, keďže sa zvyšuje produkcia “hormónov plnosti”. Urýchľuje sa metabolizmus. Zvýšený príjem bielkovín môže pomôcť potlačiť váš hlad a chuť do jedla niekoľko hodín po jedle zníženou produkciou “hladového hormónu” grelínu. Pri úplnom odstraňovaní tukov a sacharidov zo stravy sú však odstránené “pohonné hmoty mozgu”. Telo tiež trpí nedostatočným príjmom vitamínov a vlákniny.

Pri výbere konzumácie vysoko proteínovej diéty je potrebné zvážiť možné riziká. Konzumácia väčšieho množstva bielkovín môže viesť k zvýšeniu hladín kyseliny močovej v krvi, čo zvyšuje riziko vzniku dny (tzv. choroby kráľov), zaťaženie pečene a nedostatok energie, keďže sú vylúčené sacharidy. Štúdia s názvom Vysoko bielkovinová strava na zníženie telesného tuku: mechanizmy a možné námietky pojednáva aj o negatívnych dopadoch. Potvrdzuje, že vysoký príjem bielkovín môže predstavovať výrazné zaťaženie obličiek. Výskum uskutočnený na Harvardskej škole verejného zdravia s názvom Hlavné zdroje bielkovín z krmiva a riziko koronárnej choroby srdca u žien zistil, že konzumácia aj malého množstva červeného mäsa (najmä spracovaného), je spojená so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a mozgovej príhody, a rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby (Zdroj: Harvardská škola verejného zdravia).

Funkčná alternatíva chudnutia

Mala by sa skladať z niekoľkých na seba nadväzujúcich častí.

Motivácia

Dnes na internete nájdete obrovské množstvo motivačných príbehov, ako ľudia stratili svoju váhu. Komunikujte s takými, ktorí vám pomôžu zostať motivovaní alebo sa zapojte do skupinovej výzvy. Nájdite niekoho, s kým sa budete vzájomne podporovať v zmysle hesla “ve dvou se to lépe táhne”. Za inšpiratívnymi zmenami často stoja silné príbehy, ktoré vás dokážu skvele povzbudiť.  

Cvičenie

Aby sa krásna postava nestala len krátkodobou a “sezónnou záležitosťou”, zabezpečte spolu s vyváženou stravou svojmu telu pravidelný pohyb. Venujte mu minimálne 4 cvičenia týždenne, najlepšie však denne aspoň 30 minút. Mohlo by vás zaujímať: Dbajte na regeneráciu po športovom výkone

Hydratácia

Rôzne štúdie prinášajú rôzne odporúčania, čo sa príjmu vody týka, v priemere je však žiadúca spotreba 2,5 - 3,5 litra vody denne. Voda je hlavná zložka ľudského organizmu a tvorí 55 - 75% telesnej hmotnosti. Aby každá bunka, tkanivo a orgán v tele mohol správne fungovať, potrebuje vodu. Pre účely chudnutia je dôležitá informácia, že uvádza do pohybu črevá. Nedostatok vody môže viesť k dehydratácii. Dokonca aj mierna dehydratácia môže spôsobiť pocity únavy.  

Vyvážená výživa

Zdravšou alternatívou je dlhodobo vyvážený príjem bielkovín, sacharidov a tukov. Pomôžu dosiahnuť vytúžené výsledky v chudnutí, a to nielen na pár týždňov počas letnej dovolenky. Ak nie sme aktívni a pohybujeme sa menej, ako by sme mali, príjem sacharidov by mal byť nižší, nie však ich celkom vylúčiť. Zložky výživového doplnku na chudnutie Zerex Assassin priaznivo ovplyvňuje spaľovanie tukov a cukrov. Hlavná účinná látka - výťažok z garnície prispieva ku kontrole optimálnej telesnej hmotnosti, napomáha regulovať pocit hladu a chuť do jedla.

Zelená káva, zelený čaj a čierne korenie pomáhajú zrýchľovať spaľovanie tukov. Podporuje normálnu činnosť čriev a tráviaceho traktu. Pri každej strate hmotnosti by sme sa mali riadiť jednoduchou matematikou: príjem by mal byť nižší ako výdaj. Pokiaľ sa chcete natrvalo zbaviť nadbytočných kilogramov a predísť “jojo efektu”, ale obávate sa, že si sami neporadíte, poraďte sa s odborníkmi. Prečítajte si aj: Jedálniček na chudnutie, vďaka ktorému zhadzujú aj celebrity



chudnutie bielkovinová diéta proteiny dukanova diéta
Magazín arrow
Magazín arrow