Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Alergiológ radí: Ako si uľahčiť život s alergiou? | Podcast

Autor článku: redakcia Zerex.sk 23.06.2021 00:00 alergiolog-radi-ako-si-ulahcit-zivot-s-alergiou

Alergikov je na svete viac než ne-alergikov. Čo robiť, aby ste zmiernili prejavy alergií?

 

Nebyť precitlivený na nejakú látku či zložku je v súčasnosti skôr raritou. Ako je to možné? Nástup industriálnej spoločnosti rozhodne pomohol rozvoju nespočetných odvetví, a v istom ohľade aj nepochybne uľahčil ľudské životy. Priniesol však so sebou aj nepríjemný vedľajší účinok - alergie. 

Čo majú spoločné roztoče a kôrovce?

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že len ťažko nájdete prienik týchto dvoch vecí. Omyl. Pojem skrížené alergie sa zaoberá (niekedy naozaj nedetekovateľnými) podobnosťami alergénov. A práve alergia na roztoče môže znamenať to, že budete precitlivene reagovať aj na potraviny obsahujúce kôrovce.  

Neliečená alergia môže byť problém

Podráždené sliznice z častých zápalov ako dôsledok alergie netreba podceňovať. Práve sekundárne ochorenia, s ktorými by ste inak nemali problém, dokážu spôsobiť veľké škody. Deje sa tak preto, že sliznice jednoducho nestíhajú pracovať riadne a organizmus je preťažený.


Vypočujte si rady odborníka a imunológa z Internej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave a z Imunott Doktor Bajer Poliklinik, MUDr. Miroslava Bajera. Prajeme príjemné počúvanie!

Túto epizódu podcastu (Z)dravo nájdete aj na:

Zaujal vás rozhovor a chceli by ste sa dozvedieť ešte o čosi viac? Vypočujte si pokračovanie tejto témy priamo tu. V druhej časti sme sa s alergiológom rozprávali o nových, nezvyčajných typoch alergií:



Magazín arrow
Magazín arrow