Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

7 spôsobov, ako lepšie zvládať stres

13.04.2020 00:00 ako-zvladat-stres

Na jednej strane požiadavka pozitívneho a asertívneho prístupu, na strane druhej horiace termíny v práci, do toho konzultácie s učiteľmi vašich detí, či blížiaca sa oslava. Ako to máte všetko zvládnuť a “nestresovať”?

Každý človek na planéte čelí denne stresu. To, ako ho zvláda, je však už iná vec. Naučte sa dostať stres pod kontrolu a ak vás doposiaľ ovládal, zmeňte konečne garde. Tu nájdete 7 techník, ako lepšie zvládať stres. 

Čo vnímate ako stres?

Výkladov tohto temínu je obrovské množstvo. šetky však v zásade predstavujú určitú nerovnováhu, ktorá vzniká medzi kladenými požiadavkami a schopnosťou im vyhovieť. Dokázalo sa, že opakované vystavenie stresovej reakcie na naše telo vedie k dlhotrvajúcim psychickým a fyzickým zdravotným problémom. Patria sem srdcovo-cievne choroby, cukrovka, úzkosť, depresia, problémy s erekciou).

Čo vnímate ako stres?Aby nedošlo k závažným narušeniam zdravia, existujú techniky, ktoré je možné osvojiť si a vyvarovať sa tak nebezpečnému vplyvu stresu. 

#1 Akceptujte, že existujú aj veci, ktoré nemôžete zmeniť, či ovládať

Tak ako nedokážete ovládať počasie, sú okolnosti, na ktoré nebudete mať nikdy dosah (legislatívne zmeny, choroba). 

#2 Neodsúvajte spánok na vedľajšiu koľaj

Najjednoduchší spôsob, ako “všetko stíhať”, je ukrojiť si z času, kedy sa máte venovať spánku. Aj vy patríte medzi tých, ktorí chodia do postele s mobilom, notebookom a niekoľkými nabíjačkami, aby technika nezlyhala? Oberáte sa však o čosi cenné, čo vám dodáva energiu na boj proti stresu: spánok. Nie, 5 - 6 hodín naozaj nestačí. 8 hodín nepretržite predstavuje kvalitný spánok. 

#3 Použite vitamíny na stres

Povolený doping vo forme vitamínov sú prijateľnou a vcelku príjemnou formou boja proti stresu. Vitamíny C a B6, ktoré napomáhajú k dobrej nálade. Podporujú správnu psychickú činnosť a činnosť nervovej sústavy. 

💡 A ďalej? Vezmite si taký protistresový čaj: vďaka jeho príprave a pitiu si môžete vytvoriť chvíľku pre seba a navyše s vami môžu bylinky za chvíľu urobiť hotové divy. 

💡 Niektoré bylinky majú schopnosť:

  • upokojiť myseľ (medovka lekárska), 
  • prispieť k duševnej a emocionálnej rovnováhe (ľubovník bodkovaný), 
  • upokojiť nervy a zmierniť bolesti hlavy (levanduľa úzkolistá),
  • podporiť kognitívne funkcie, duševné zdravie a relaxáciu (valeriána lekárska), 
  • podporiť relaxáciu a zdravý spánok (mučenka pleťová).

Niektoré bylinky majú schopnosť upokojiť myseľ, podporiť relaxáciu a zdravý spánok.

✅ TIP: Doplnky stravy na stres

Silu vitamínov a bylín môžete vyskúšať aj pomocou certifikovaného prírodného doplnku výživy s obsahom medovky, valeriány, mučenky aj vitamínov C a B6 Zerex Zenaden. Je určený na opätovné získanie duševnej rovnováhy. 

#4 Sila sociálnej skupiny robí zázraky

Asi netreba pripomínať fakt, že robiť veci, ktoré vás bavia, vás môžu vo veľkej miere zbaviť stresu. Dôležité však je aj to, s kým tento čas zdieľate. Počuli ste už výrok, že sme priemerom piatich ľudí, s ktorými sa najčastejšie stretávame? Ak svoj čas trávite predovšetkým s ľuďmi, ktorí sa neustále sťažujú, budete sa sťažovať aj vy. Keď vezmete tento fakt do úvahy, môžete s ním začať pracovať. 

Na cvičenie a športové aktivity si vyberte partnera, ktorý ich chce s vami zdieľať, nie vás z nich ťahať “na pivo”. Turistiku absolvujte s človekom, ktorý má rád prírodu a nebude vám “píliť uši”, keď sa mu vaše chodníčky budú zdať pridlhé. Ohľadne práce sa poraďte s človekom, ktorý má skúsenosti a ochotu podať vám pomocnú ruku. Nedávajte svoj čas ľuďom, ktorí vám v skutočnosti na strese len pridávajú. 

L-tryptofán vďaka serotonínu napomáha lepšej nálade.

#5 Time management a slovo “nie”

💡 Na každú úlohu, či už pracovnú, rodinnú alebo voľnočasovú, si stanovte limity. Vďaka tomu budete dokonale ovládať čas, ktorý strávite pri rôznych aktivitách a navyše budete mať skvelý prehľad. Naučte sa povedať “nie” takým požiadavkám, ktoré by mohli váš harmonogram narúšať a vyvolávať nadmerný stres.

#6 Ovládnite relaxačné techniky

Formu relaxácie vníma každý individuálne. Kým fyzicky pracujúci človek ocení oddych na záhradnom lehátku na terase, psychicky pracujúci človek ocení pohyb. Nájdite svoj druh dokonalej relaxácie a vyhraďte mu svoj čas vo vašom dennom programe. Vďaka tomu načerpáte nové sily a dosiahnete aj uvoľnenie napätia, ktoré stres bežne spôsobuje.

#7 Smiechom proti stresu

Smiech umožňuje znižovať vplyv stresových hormónov (kortizol, adrenalín) a tiež posilňuje imunitný systém uvoľňovaním pozitívnych hormónov. Máte svoju obľúbenú knihu, videá či sitcom, ktoré vás zaručene rozosmejú? Doprajte si denne dávku smiechu a uvidíte, aké veľké zmeny to môže vo vašom živote znamenať. 


✅ Pomocou uvedených techník môžete chytiť svoj stres za pačesy a dostať ho pod svoju kontrolu. Nebojte sa povedať nie, keď je to treba, použite vitamíny na stres, denne relaxujte a svoj drahocenný čas venujte ľuďom, ktorí za to stoja.Zerex Zenaden je určený na opätovné získanie duševnej rovnováhy.

 

Máte kvalitný spánok? V ďalšom článku nájdete tipy, ako ho zlepšiť:



ako lepšie zvládať stres vitamíny na stres doplňky stravy na stres
Magazín arrow
Magazín arrow