Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Ako znížiť cholesterol pomocou správnej diéty

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.07.2016 00:00 cholesterol

Už nastal ten správny čas, aby sme si predstavili aj v našom magazíne aj to, ako najúčinnejšie znížiť cholesterol v tele. Áno, v tomto smere pomôžu najlepšie a najzdravšie diéty. Ktoré sú to? Najzdravšou diétou na svete je práve stredomorská diéta. Jedná sa o lahodnú a zdravú metódu stravovania. Jadrom tejto diéty je strava pozostávajúca z klasických pokrmov stredomorskej kuchyne, ako aj ďalších postupov, s ktorými dosiahneme lepšie výsledky pri znižovaní cholesterolu vo svojom tele...

Čo je podstatou stredomorskej diéty?

Stredomorskú diétu tvorí potrava a výživa podporujúca zdravie nášho srdca. Základ tvorí zdravé stravovanie, ktorého súčasťou sú viaceré potraviny, vrátane olivového oleja a z času na čas aj pohár červeného vínka.

Aké sú pozitíva?

Viaceré štúdie na stredomorskú diétu potvrdili jej priaznivé vplyvy na elimináciu srdcových ochorení. Okrem toho samotné analýzy dokázali znížený počet prípadov smrti vyvolaných srdcovými ochoreniami, rakovinou, či Alzheimerovou alebo Parkinsonovou chorobou. Podmienkou bolo, že ľudia striktne zachovávali zásady stravovania a pokrmov, ktoré boli charakteristické pre oblasť Stredozemného mora.

Čo má byť súčasťou stredomorskej diéty?

Stredomorskú diétu u vás doma by mali tvoriť predovšetkým nasledovné potraviny, látky, respektíve aj aktivity:

  • olivový olej nahradzujúci klasické maslo;

  • strukoviny, orechy, ovocie, zelenina, celozrnné obilniny;

  • menšie množstvo mlieka a výrobkov z neho - preferovanie skôr nízkotučných produktov;

  • obmedzenie soli a jej náhrada prírodnými koreninami a bylinkami;

  • väčšie množstvo rybieho a hydinového mäsa (dva až trikrát v týždni) a zníženie množstva červeného mäsa;

  • lepšie užívanie si stravovania v kruhu rodiny a priateľov;

  • vykonávanie väčšieho množstva fyzických aktivít, viac športu;

  • (dobrovoľné) pitie primeraného množstva červeného vínka.

 

Dobré rady na záver ...

V súvislosti s problematikou znižovania cholesterolu sa potvrdilo, že mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v olivovom oleji, zastupujú v stredomorskej potrave nasýtené mastné kyseliny. Výsledkom toho je zachovanie správnej a optimálnej úrovne cholesterolu v našom organizme.

Okrem toho všetky diéty, ktoré využívajú silu olivového oleja, podporujú zníženie krvného tlaku. Preto môžeme pokojne tvrdiť, že stredomorská diéta a jej podobné diéty sú najlepším riešením, ak premýšľame nad tým, ako si najlepšie znížiť cholesterol a zároveň aj podporiť celkové zdravie. Veľkou výhodou tohto typu diét je aj to, že sú dostupné skutočne pre každého, vďaka dostupnosti potravín, len je nutné venovať viac času samotnej príprave pokrmov a užívaniu si toho, čo sa navarí v kuchyni ...



cholesterol
Magazín arrow
Magazín arrow