Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ako zlepšiť kvalitu spermií? Zvýšenie pohyblivosti a početnosti spermií

25.02.2020 00:00 ako-zlepsit-kvalitu-spermii

Neplodnosť je celosvetovým problémom s narastajúcou tendenciou. Hoci niekedy nie je liečiteľná, v niektorých prípadoch si môžu pomôcť muži sami. Ako?

Lekári považujú počet spermií pod 15 miliónov na mililiter za nízky a môže to spôsobiť problémy s plodnosťou. Ovplyvniť kvalitu mužskej plodnosti je možné úpravou životného štýlu, ktorý môže pomôcť tvorbe spermií a ich pohyblivosti. 

Čo ovplyvňuje plodnosť mužov?

💡 Zvyčajne sa mužská plodnosť spája s nositeľom mužských génov - spermiami. Pri každej ejakulácii sa uvoľní takmer 100 miliónov spermií. Hoci na oplodnenie vajíčka postačí len jedna, musí sperma spĺňať životne dôležité kritériá. Dôležitými údajmi pri posudzovaní kvality spermií je ich počet alebo koncentrácia v danom množstve spermy a pohyblivosť

Pomalé spermie

💡 Aby spermie prešli krčkom maternice a mohli oplodniť vajíčko, musia mať pohyblivosť najmenej 25 mikrometrov za sekundu. O zlej pohyblivosti alebo o “pomalých spermiách” hovoríme vtedy, keď sa menej ako 32 % spermií dokáže účinne pohybovať. 

Životnosť spermií

To, ako dlho spermie prežijú, závisí od okolností. Napríklad v tele partnerky dokážu prežiť až 5 dní, zatiaľ čo na suchom povrchu len dovtedy, kým sperma nevyschne. 

Spermie u muža po 50-ke

Muži sú plodní počas celého svojho života. Koncentrácia spermií schopných oplodniť partnerku však s pribúdajúcim vekom klesá. Vo vyššom veku je vo všeobecnosti ťažšie počať dieťa, a to najmä ak aj partnerka je vo vyššom veku.  

Ako možno pozitívne ovplyvniť tvorbu spermií?

Jednoduchými odporúčaniami, ako sa podieľať na zvýšenej produkcií spermií, je pomocou:

  1. výživy a stravy potrebnej na dôležité látky, 
  2. zbavenia sa zlozvykov (najmä fajčenia a alkoholu), 
  3. ukončenia užívania anabolických steroidov, 
  4. dostatku spánku,
  5. cvičenia.

✅ Strava dôležitá pre plodnosť

Vedci sa domnievajú, že spracované potraviny poškodzujú zdravie buniek produkujúcich spermie. Na druhej strane, existuje množstvo potravín, ktoré môžu podporiť kvalitu spermií.

Strava podporujúca tvorbu “kvalitných” spermií by mala byť bohatá na:

  • zinok - obsahuje ho najmä hydina, červené mäso, orechy, fazuľa, morské plody. Je dôležitým zdrojom, ktorý ovplyvňuje zdravie a kvalitu spermií; 
  • “béčka” alebo vitamíny B - vitamín B12 je rozhodujúcou živinou pre celkové zdravie spermií. Zlepšuje pohyblivosť spermií, zvyšuje počet spermií a znižuje poškodenie ich DNA; 
  • maca peruánska - štúdie potvrdzujú, že maca môže pozitívne ovplyvniť koncentráciu a pohyblivosť spermií;
  • vitamín C - dôležitý antioxidant, ktorý môže ovplyvňovať nielen imunitu, ale aj počet a pohyblivosť spermií.

✅ Tip

Mužom plánujúcim splodiť dieťa môže byť dobrou pomocou aj prírodný výživový doplnok Zerex Ultragold. Zerex Ultragold obsahuje extrakty z tradičných bylín a vitamíny, ktoré prispievajú k udržaniu sexuálnej kondície a vitality v každom veku. Vďaka vysoko koncentrovanému zloženiu účinných látok priaznivo pôsobí na udržanie správnej funkcie reprodukčného ústrojenstva

Zerex Ultragold obsahuje:

  1. zinok - prispieva k plodnosti, správnej reprodukčnej funkcii a k udržaniu normálnej hladiny mužského pohlavného hormónu v krvi;
  2. kotvičník zemný - podporuje tvorbu mužského pohlavného hormónu, sexuálnu túžbu, libido a celkový výkon;
  3. macu peruánsku - pomáha udržiavať sexuálnu kondíciu. Má pozitívny vplyv na početnosť a pohyblivosť spermií;
  4. dôležité aminokyseliny na prírodnej báze;
  5. vitamíny B2, B6, B12 - dôležité pre kvalitné spermie.

Zerex je laboratórne testovaný výživový doplnok schválený ÚVZ SR.

Vplyv fajčenia na spermie

💡 Fajčenie cigariet má vo všeobecnosti negatívny vplyv na kvalitu spermií. Pri metaanalýze z roku 2016, ktorá preskúmala výsledky vyše 20 štúdií s celkovým počtom 5865 účastníkov, sa zistilo, že fajčenie trvalo znižuje počet spermií. Až 37 % mužov v reprodukčnom veku fajčí cigarety. Toxíny z fajčenia tabaku môžu potenciálne ovplyvniť vývoj a fungovanie spermií, čo má negatívny vplyv na parametre spermy.

Lieky, ktoré môžu dočasne znížiť produkciu a vývoj spermií

Aj užívanie niektorých typov liekov môže dočasne predstavovať ohrozenie pre tvorbu spermií. Patria sem niektoré antibiotiká, antipsychotiká, antidepresíva, anabolické steroidy a ďalšie.

Plodnosť a dostatok spánku

Spánok je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu, pričom za ideálny čas strávený spaním sa považuje 8 hodín spánku. Vedci sa zaoberajú aj vplyvom spánku na plodnosť a dospievajú k zaujímavým záverom. 

💡 Štúdia čínskych vedcov hovorí o tom, že spánková deprivácia nenarúša len imunitné funkcie, ale nedostatok spánku môže mať vplyv na zníženú kvalitu spermií

Pravidelné cvičenie a plodnosť muža

✅ Cvičenie zvyšuje fyzickú výkonnosť, zlepšuje celkové zdravie a sebavedomie, a môže tiež zvýšiť hladinu mužského pohlavného hormónu. Vedci poukazujú na to, že muži, ktorí pravidelne cvičia, majú vyššiu hladinu mužského pohlavného hormónu a lepšiu kvalitu spermií než muži, ktorí nie sú aktívni.



pomalé spermie životnosť spermie čo ovplyvňuje plodnosť mužov vplyv fajčenia na spermie
Magazín arrow
Magazín arrow