Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Ako zistíte, že máte depku? Jej symptómy sa často zamieňajú | Podcast

18.02.2021 00:00 ako-zistite-ze-mate-depku-nie-je-to-jednoduche-lebo-symptomy-sa-casto-zamienaju

Ak cítite pocit beznádeje a nešťastia, také tie občasné skľúčené pocity ničoty a beznádeje, nemusí ísť ešte o depresiu. Práve o rozdieloch medzi depresiou a dočasne zlou náladou sa budeme rozprávať. Ak však na sebe spozorujete znaky ako neutíchajúci pocit viny, či nízkej sebadôvery, alebo stratíte záujem o svet a chuť do života na dlhšiu dobu, a to aspoň na dva týždne, tak zbystrite pozornosť! Depresia je choroba a porazíte ju jedine vhodnou terapiou. Prvým krokom je však identifikovať, že máte problém.

Smútok zmizne

Krátky smútok je bežná vec. Svet nie je len o hravých motýľoch, farebnej dúhe a sladkej vôni jari vo vzduchu. Symptómy smútku sú podobné depresii. Tento čierny oblak však ľahko pominie a zväčša sa váš život vráti do svojich koľají. Depresia nekončí. 

Dlhodobo podráždení a nespokojní

Depresia je dlhodobý proces, sú to dlhodobo zlé pocity. Častokrát ide o pocity viny, zlej mienke o sebe, možno navonok môžete zbadať stratu záujmu o hobby, alebo prácu. Títo ľudia však vôbec nemusia byť odrazu utiahnutí a mĺkvi – možno len tí, ktorí doteraz veľa rozprávali a zdieľali svoje pocity, keď odrazu prestanú, niečo nie je v poriadku. Ale takým vonkajším prejavom depresie môže byť aj frustrácia, podráždenosť a celková nespokojnosť. Vtedy, keď sa ľudia začnú správať mimo svojho štandardu, môže ísť o depresiu. Preto si všímajte svoje okolie, zvlášť v dnešnej dobe, je to celkom dôležité, aby sme svojich blízkych chránili a všímali si, či sa náhodou nedostali zo smútku do dlhodobej depresie. Cesta von je totiž zložitá.

Neneste si svoj kríž

Návody existujú. Pretože je škoda hodiť flintu do žita a ako aj v minulosti, oni sa naučili s depresiami jednoducho žiť. To sú presne tie reči našich starých mám ako: je to jeho údel..., taký si nesiem kríž..., nič s tým nenarobíme... A to je naozaj smutné. Ľudia by mohli žiť plnohodnotný život a tak aj boli vytvorení, ako vraví sám hosť audiopodcastu (Z)dravo, psychoterapeut Martin Miller. Je škoda, aby sme sa nechali upadnúť do depresie a len si vliekli ten svoj kríž, lebo ono sa to dá pomaly a postupne zmeniť. Zväčša títo veľmi ufrflaní ľudia, ktorí sa skrývajú za svoju zlosť a pestujú nenávisť, potrebujú najviac pomôcť.

Ísť k psychoterapeutovi nie je hanba

Tak si vypočujte možno aj tipy, ako im môžete aj vy pomôcť. Možno ani nevedia, že majú depresiu a potrebujú ju liečiť. Nie je hanba ísť k psychoterapeutovi, už dávno nie. Aj duša potrebuje liečiť, nie len telo. 

A možno ste sa v týchto riadkoch našli aj vy, preto si vypočujte skvelý rozhovor s odborníkom, ktorý často vystupuje v médiách a jeho meno a tvár ste už určite videli. Mgr. Martin Miller je známy psychológ zapísaný v zozname psychoterapeutov, ktorý robí napríklad zaujímavé poradenstvá a koučing pri chôdzi. Patrí k mediálne známym osobám. Pomáha klientom najmä s depresiou, vyhorením a inými aktuálnymi duševnými problémami. Viac informácií nájdete na: www.arsviae.sk.

Rozhovor si môžete vypočuť aj priamo tu. Prajeme príjemné počúvanie!

Nájdete nás naozaj všade, vyberte si platformu, ktorá vám najlepšie sedí:



Magazín arrow
Magazín arrow