Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ako ukľudniť nervy? Vyskúšajte 6 techník na upokojenie organizmu

21.01.2020 00:00 ako-ukludnit-nervy

Pocity hnevu, frustrácie, stresu a nepokoja môžu niekedy narušiť vaše fungovanie. Je ťažké pohnúť sa ďalej, keď vás negatívne emócie tak veľmi ovplyvňujú. Aké kroky môžete podniknúť? Ako ukľudniť nervy?

Upokojenie možno dosiahnuť poznaním niekoľkých techník, ktoré vám môžu prirodzene pomôcť. Použite ich vtedy, keď vaše telo začne vysielať varovné signály. 

Ako ukľudniť nervy?

Stavy úzkosti a stresu nám často signalizujú, že niektoré veci si vyžadujú zvýšenú pozornosť. Dôležité je, aby takéto stavy neovládali váš život, pretože kontrolu nad ním máte mať vy. Úspešné zvládanie stresových stavov pomôže udržať si zdravie aj v časoch, keď vypätých situácií bude viac. Preto sme nazbierali 6 tipov, ktoré vám v ťažkých časoch podajú pomocnú ruku:

  1. relaxačné techniky,
  2. bylinky na upokojenie nervov, 
  3. pravidelné cvičenie, 
  4. zmena prostredia a spoločnosti, 
  5. voda, 
  6. meditácia.

Relaxačné techniky

💡 Podľa Mayo Clinic, relaxácia je proces, ktorý znižuje účinky stresu na vašu myseľ a telo. Relaxovať môžete prakticky kdekoľvek a môžete si vďaka tomu dokonca pomôcť v rôznych oblastiach:

  • spomalenie dýchania a srdcovej frekvencie, 
  • zníženie krvného tlaku, 
  • zlepšenie kvality spánku,
  • zlepšenie koncentrácie, 
  • zmiernenie hnevu a frustrácie, 
  • upokojenie nervov.

Aké relaxačné techniky môžete napríklad využiť?

Vizualizácia

Predstava pokojného miesta, kde sa nachádzate a cítite sa príjemne, pričom si plne uvedomujete zvuky, farby, vône a svoje dýchanie - aj takto môže vyzerať vizualizácia. 

Aromaterapia

Je relaxácia, ktorá využíva potenciál prírodných rastlinných výťažkov vo forme éterických olejov na podporu zdravia a pohody. Môže pomôcť zlepšiť fyzické aj emocionálne zdravie a využíva sa už tisícky rokov.

Muzikoterapia

Hudba pôsobí na človeka blahodárne a môže pomôcť ako skvelý pomocník pri relaxácii. Môže navodiť príjemné pocity a pomôcť odstrániť nežiadúce správanie alebo emócie.

L-tryptofán prispieva k lepšej nálade vďaka serotonínu.

Bylinky na upokojenie nervov

Použitie byliniek je príjemný a chutný spôsob, ako upokojiť “pocuchané” nervy. Môžete ich použiť na pitie vo forme ukľudňujúceho čaju, ako súčasť kúpeľa, či formou spomínanej aromaterapie. 

Ukľudňujúci čaj

Čajová zmes, ktorá má podporovať ukľudnenie, by mala obsahovať zložky priaznivo pôsobiace na udržiavanie pokojnej mysle a zlepšovanie kvality spánku. Čo by mala napríklad obsahovať?

Ľubovník bodkovaný prispieva k duševnej a emocionálnej rovnováhe a udržaniu pozitívnej nálady. Medovka lekárska a levanduľa lekárska podporujú príjemné uvoľnenie. Rebríček obyčajný prispieva k zmierneniu nervozity a stresu, priaznivo pôsobí na psychickú odolnosť a koncentráciu. Skorocel kopijovitý prispieva k navodeniu psychickej pohody.

✏ Tip: Čajová zmes STRES A UKĽUDNENIE s príjemnou chuťou prispieva udržaniu svojej psychiky “v pohode” a môže podporiť pokojný spánok. Obsahuje ľubovník, medovku, levanduľu, rebríček i skorocel.

Prírodné doplnky na upokojenie nervov a nájdenie duševnej rovnováhy

Balzamom na vaše nervy môžu byť aj doplnky výživy na prírodnej báze, ktoré vďaka svojmu obsahu môžu splniť presne to, čo potrebujete: 

Zerex Zenaden obsahuje výťažok z byliniek, ktoré sú známe svojimi účinkami na podporu duševného zdravia a napomáhanie relaxácii. Hovoríme o medovke lekárskej, valeriáne lekárskej a mučenke pleťovej. Spolu s nimi sa v Zenadene nachádzajú aj vitamíny C a B6, ktoré napomáhajú dobrej nálade a podporujú činnosť nervovej sústavy. 

Súčasťou Zenadenu je aj l-tryptofán - aminokyselina, ktorá je základnou látkou pre tvorbu serotonínu a ďalších neurotransmiterov v mozgu a tráviacom ústrojenstve.

Pravidelné cvičenie

💡 Ako uvádza Harvard Health Publishing, pravidelná fyzická aktivita ovplyvňuje nervový systém spôsobmi, ktoré znižujú stres. Len 30 minút chôdze za deň vám môže pomôcť vylepšiť vašu náladu. 

Zmena prostredia a spoločnosti

Spúšťačom nepríjemného stavu môže byť osoba, prostredie, činnosť, ktorej sa práve venujete. Na upokojenie nervov môže postačiť vyjsť von, kde je dostatok čerstvého vzduchu. Najmä príroda nám poskytuje možnosti, ako sa ukľudniť. Prechádzka v tichu pomôže príjemným spôsobom odviesť vašu pozornosť a umožní pracovať s myšlienkami a emocionálnymi vzormi. 

“Živá voda”

Ani počas náročného pracovného dňa alebo vo vypätých situáciách nezabúdajte na pravidelné dopĺňanie tekutín. Voda má moc človeka upokojiť, a to nielen vtedy, keď ju pije. Plávanie či ponorenie sa do vane plnej bubliniek má svoj účinok. Len si spomeňte, aký je to pocit ľahnúť si do vane plnej teplej vody a voňavej peny.

Meditácia

💡 Štúdie ukazujú, že meditácia pomáha znížiť stres a úzkosť, a to už za 30 sekúnd. Počas meditácie zapájate celé telo, a nezáleží na tom, či sedíte, ležíte, alebo zaujmete inú polohu. 

Zvyčajne meditácia začína zatvorením očí, hlbokým nádychom a následne sa začnete sa zaoberať komplexnej škále pocitov vo vašom tele. Najväčší dôraz je kladený na dýchanie. To by sa malo postupne prehlbovať a spomaliť. 

Neponáhľajte sa k ďalšej činnosti, ktorá na vás čaká. Oddych je rovnako dôležitý ako každodenné činnosti, ktorým sa tak intenzívne venujete

Ako sa ukľudniť a zaspať?

Podobný postup ako pri meditácii môžete uplatniť aj vtedy, keď vám nepokojná myseľ nedovolí zaspať. Prestaňte hodnotiť vaše pocity na negatívne/pozitívne a sústreďte sa iba na váš dych. Zníženie tepovej frekvencie a spomalenie dýchania vám pomôže dostať sa na správnu cestu za vytúženým spánkom. Pri častých problémoch so zaspávaním vyskúšajte výživový doplnok na ľahký spánok.

💡 Chcete sa dozvedieť viac o strese od slovenských odborníkov?

Vypočujte si podcast (Z)dravo, konkrétne epizódu s názvom "Doba stresová - Ako čeliť stresu?". Odborníčka Zuzana Líšková v nej vysvetľuje overené tipy z praxe na to, ako úspešne čeliť stresu, ako sa nezrútiť, a ktoré sú najlepšie spôsoby na ukľudnenie organizmu. Podcast (Z)dravo nájdete na Spotify, Apple Podcasts, Youtube alebo hocikde, kde počúvate vaše obľúbené podcasty.

 

Poznáte macu peruánsku? Vedeli ste, že môže byť užitočná aj vo vašej spálni? Viac sa dozviete v nasledujúcom článku:



ako ukľudniť nervy ako sa ukľudniť a zaspať bylinky na upokojenie nervov ukľudňujúci čaj
Magazín arrow
Magazín arrow