Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Dá sa spomaliť starnutie? Dá. Dodržiavaním týchto pár rád

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.04.2017 00:00 Starnutie

Určite aj vy poznáte ľudí, ktorí v 50-tke vyzerajú mladšie ako ich kolegovia, ktorým ešte len ťahá na 40. Starnutie je pre nich iba slovo a vy máte pocit, že roky rokúce vyzerajú stále rovnako dobre. Majú svoje finty a tajomstvá na spomalenie starnutia. Aké sú ich odporúčania?

Zbavte sa zlozvykov

O tom, že cigarety ničia zdravie, niet pochýb. Okrem toho, že spôsobujú srdcovo-cievne choroby a ochorenia pľúc, škodia aj vašej pleti a zubom. Ďalším strašiakom dlhovekosti je nadužívanie alkoholu – ak si chcete zachovať zdravú pečeň, pohárik vína denne by mal byť váš limit.

Relaxujte aktívne aj pasívne

Pohyb na čerstvom vzduchu, šport, starostlivosť o domáceho maznáčika a čas, venovaný vašim záľubám, vás revitalizuje a spôsobí, že vás život bude viac baviť, aj napriek pribúdajúcim rokom. Vaše telo a myseľ si však najlepšie odpočinie v noci, počas spánku – doprajte si aspoň 7-8 hodín denne.

Hydratujte

Hydratovaná pleť je mlado vyzerajúca pleť. Dbajte o dostatočný príjem tekutín – bez ohľadu na ročné obdobie. Ráta sa nielen voda, ale aj bylinné čaje, polievky, čerstvá zelenina a ovocie.

Chráňte sa pred škodlivým UV žiarením

Vaše vrásky sa prehlbujú aj v dôsledku toho, že vystavujete svoje telo škodlivému slnečnému UV žiareniu. Spomalenie starnutia dosiahnete svedomitým používaním opaľovacieho krému s primeraným UV faktorom, ideálne v kombinácii so slnečnými okuliarmi.

Zachovajte si mladú myseľ

Nebojte sa robiť zmeny, ani keby ste už boli na dôchodku. Váš život predsa ešte neskončil! Pustite sa do rekonštrukcie bytu, naučte sa hrať na gitaru či robiť sushi, cestujte, učte sa používať moderné technológie a každý deň sa tešte z maličkostí. Trénujte svoj mozog – čítajte, lúštite sudoku, hrajte Scrabble. Dávajte si malé aj veľké výzvy – čo tak naučiť sa nový cudzí jazyk?

Jedzte menej, ale kvalitne

Vedecké výskumy ukázali, že znížený príjem kalórií a spomalenie starnutia spolu priamo súvisia. Zaraďte do svojho jedálnička zdravé a výživné potraviny, ktoré vám dodajú energiu: celozrnné pečivo, obilné kaše, ovocie, zeleninu a ryby. Nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny (predovšetkým vitamín C a D) vám pomôžu zachovať si vitalitu aj vo vyššom veku. TIP: Pestrú a vyváženú stravu môžete doplniť výživovými doplnkami, ktoré obsahujú antioxidanty v koncentrovanej forme. Jedným z nich je extrakt z bobúľ Maqui berry. Táto superpotravina má schopnosť pohlcovať voľné radikály, čím posilňuje imunitu, urýchľuje metabolizmus, zlepšuje kvalitu pleti a spôsobuje spomalenie starnutia.



antioxidant energia pohyb spomalenie starnutia
Magazín arrow
Magazín arrow