Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Ako schudnúť z brucha? Na brušáky zabudnite!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 03.04.2019 00:00 ako-schudnut-z-brucha-na-brusaky-zabudnite

Naordinovali ste si cviky na brucho, neraňajkujete už croissanty, do kávy si namiesto smotany dávate mlieko, no obľúbené džínsy stále nie a nie zapnúť. Kladiete si aj vy otázku: Ako schudnúť z brucha?

Vyhovárať sa na zbehnuté oblečenie po neuváženom nastavení vysokého stupňa pri praní už nemá význam. Chcete s tým niečo skutočne urobiť a ste odhodlaní pustiť sa do boja s vlastným bruchom? Poradíme vám, aké zmeny sú potrebné v stravovaní, životnom štýle, ale aj v cvičení, aby výsledok stál skutočne za to!

Stravovanie

Mnohé uvážené prvé kroky vedúce k strate brušného tuku sa môžu začať práve v strave. Napríklad:

● obmedzíte sladké pečivo, ktoré si radi doprajete počas pracovnej pauzy alebo pri ceste do práce,

● prestanete kupovať nápoje plné cukru,

● kávu si už nesladíte a namiesto práškovej smotany si prilievate nízkotučné mlieko.

Na začiatok to nie je zlé, ale malými zmenami veľké brucho nestratíte. Aké zmeny sú teda prospešné?

Pravidelné pitie zeleného čaju prispeje

Zelený čaj obsahuje prospešné látky, ktoré vedia vašu snahu podporiť. Katechíny obsiahnuté v tomto nápoji v súčinnosti s malou dávkou kofeínu totiž zrýchľujú metabolizmus. Jeden z najzdravších nápojov na svete vie byť teda skvelou pomocou pri strate hmotnosti. 1 - 2 šálky denne môže byť zdravým doplnkom vyváženej stravy.

Zelený čaj, zelenú kávu a ďalšie účinné “spaľovače” obsahujú aj kvalitné výživové doplnky Zerex Assassin. Prispievajú ku kontrole optimálnej telesnej hmotnosti, napomáhajú regulovať pocit hladu a chuť do jedla.

Voda je základ všetkého

Určite nezabúdajte dopĺňať telu vodu, pretože aj vďaka nej budú prebiehať metabolické procesy rýchlejšie. Pitie vody stratu tuku výrazne uľahčuje. Naopak, pri nedostatočnej hydratácii pociťuje človek únavu a menej energie, čo môže mať za následok aj nedostatok motivácie.

Jedlu dajte pravidelnosť

Konzumácia v pravidelných časoch môže pomôcť udržať metabolickú rovnováhu. Keď totiž nejaké jedlo vynecháte alebo telo bude dlhšie bez jedla, začne kalórie spaľovať pomalšie a začne si ukladať tukové bunky do zásoby. Pri pravidelnom jedení môžeme túto reakciu tela znížiť. Nezabudnite, že medzi jedlami by mala byť pauza 3 - 4 hodiny.

Životný štýl

Nechajte alkoholu “odzvoniť”

Vedecká štúdia španielskych vedcov spája konzumáciu alkoholu s výrazne zvýšeným rizikom nadmerného ukladania tuku okolo pásu. Výsledky štúdie s názvom Vzťah abdominálnej obezity k požívaniu alkoholu v populácii hovoria jasne. Konzumácia alkoholu je priamo spojená s rozvojom abdominálnej (brušnej) obezity.

Obmedzte spotrebu alkoholu na minimum, pretože aj on môže byť jedným z faktorov, vďaka ktorým máte okolo brucha nevzhľadné tuky navyše.

Viac spánku, lepšie výsledky

Spánok je dôležitý pre celkové zdravie. Štúdie zaoberajúce sa vzťahom medzi spánkom a nadváhou udávajú zaujímavé závery. Ľudia, ktorí spia menej ako 5 hodín denne, sú oveľa viac náchylnejší na obezitu. Obmedzenie spánku má metabolické účinky, ktoré predisponujú k nárastu hmotnosti. Spanie počas 7 - 9 hodín denne by preto malo byť samozrejmosťou.

Cvičenie

Cvičenie pomáha budovať svaly a svalová hmota má vyššiu rýchlosť metabolizmu ako tuk. Vyplýva z toho, že pravidelným cvičením môžete výrazne ovplyvniť stratu tuku, a to nielen z oblasti brucha.

Silové cvičenie pomôže budovať svalstvo, kardio cvičenia sú zase jedným z najúčinnejších spôsobov, ako spáliť kalórie a zbaviť sa prebytočného tuku z tela. Pravidelné cvičenie poskytuje prirodzene aj ďalšie zdravotné výhody, ako je zníženie stresu, zvýšenie kapacity pľúc, lepší spánok, a pocit celkovej pohody. A to budete pri strate “brušného tuku” určite potrebovať.

Aké cviky sú najlepšie na brucho?

Cvičenie by malo byť podporované stravovaním a uvedenými zmenami v životnom štýle, inak môže byť neúčinné.

Medzi cviky, vďaka ktorým je možné stratiť tuk z oblasti brucha, patria určite rôzne varianty nasledovných cvičení:

plank - posilní stred tela, dokáže však zaťažiť obrovskú škálu telesného svalstva,

skracovačky - existuje tiež veľa variant, zaberú od horného brušného svalstva po stred,

“sklápačky” alebo dvíhanie nôh v ľahu či vo zvise - vysoko účinné na spodné brucho. Tak ako pri predchádzajúcich cvikoch, existuje mnoho variant,

plávanie “na suchu” - cvik využívaný aj v Pilates cvičení, posilňuje nielen brušné svalstvo, ale aj spodnú časť chrbta,

HIIT tréning - časovo nenáročný, zato však vysoko účinný. HIIT tréning umožňuje spaľovať vysoké množstvo kalórií,

chôdza - najprirodzenejší pohyb je tiež možnosťou straty tuku. Vykonávať ju v stabilnom tempe po dobu 30-45 minút po dobu najmenej štyroch až piatich dní každý týždeň, je dobrý krok k postupnému znižovaniu hmotnosti.

Prvý a dôležitý krok k strate tuku okolo brucha ste už urobili. Uvedomenie a snaha nájsť riešenie sú totiž najlepším začiatkom konca éry “brušnej pneumatiky”.



ako schudnúť z brucha
Magazín arrow
Magazín arrow