Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Ako sa zbaviť toxínov v tele? Tu je 5 spôsobov

15.03.2021 00:00 ako-sa-zbavit-toxinov-v-tele-tu-je-5-sposobov

Často vás trápi pálenie záhy a cítite sa zo dňa na deň viac unavení? Príčinou môže byť prebytok toxínov vo vašom tele. Tu je zopár užitočných rád, ako sa ich zbaviť.

Čo sú to toxíny?

Toxínyjedovaté látky bielkovinovej povahy, ktoré majú škodlivý účinok na náš organizmus. Sú produkované niektorými druhmi baktérií, živočíchov (zootoxíny), ale aj rastlín (fytotoxíny). Tieto toxické látky sa usadzujú v organizme, čím spôsobujú rôzne zdravotné problémy. Nahromadené toxíny v tele majú rôzne príznaky:

  • neustály pocit únavy,
  • problémy so spánkom,
  • problémy s trávením,
  • kožné problémy,
  • telesný zápach a zápach z úst, 
  • časté pálenie záhy.

Ako sa toxíny do nášho tela dostávajú?

#1 Vdýchnutím 

Keď kráčame ráno do práce po rušnej ulici vedľa hlavnej cesty, často si neuvedomujeme, že vlastne vdychujeme toxíny v podobe splodín z výfukových plynov alebo emisií z priemyselných komínov

Možno si poviete, že vás sa to netýka, keďže teraz aj tak väčšinu času trávite zavretí doma v home-office. Toxíny si k nám však vedia nájsť cestu aj tam. Zdrojom škodlivín môžu byť totiž rôzne lepidlá a nátery používané pri výrobe nábytku, plesne, alebo dokonca aj niektoré farbivá použité napríklad v posteľnej bielizni.  

#2 Cez pokožku

Keďže všetci chceme vyzerať čo najlepšie, neváhame investovať do rôznych kozmetických produktov, zaručujúcich zamatovo hebkú pleť alebo žiarivo lesklé vlasy. Treba si však dať pozor na toxíny, ktoré mnohé z týchto “čarovných sér” v sebe ukrývajú.

Viaceré výskumy preukázali, že parabény či penidlá v kozmetike narúšajú hormonálnu rovnováhu tela a môžu mať dokonca karcinogénne účinky.

#3 Trávením

“Si to, čo ješ.” Každý z nás pozná tento svetoznámy výrok. V tomto prípade naozaj platí, pretože toxíny v črevách dokážu s našim organizmom poriadne zatočiť.

Toxíny sa do tela dostávajú aj stravou a nápojmi obsahujúcimi nielen konzervanty, pesticídy a umelé sladidlá, ale aj liečivá podávané hospodárskym zvieratám, látky zvýrazňujúce chuť, éčka, či iné návykové látky. Toxíny môžeme nevedomky prijímať aj v podobe škodlivých kovov obsiahnutých v pitnej vode tečúcej cez staré potrubia

Vieme sa toxínom vyhnúť? Tu je 5 užitočných tipov, ako na to:

#1 Pozor na alkohol

Štúdia publikovaná Národným centrom pre biotechnologické informácie (NCBI) v magazíne International Journal of General Medicine uvádza, že viac ako 90% telom prijatého alkoholu sa metabolizuje v našej pečeni. Tu sa alkohol mení na acetaldehyd, známu karcinogénnu látku, ktorú však pečeň premení na neškodný acetát a neskôr ju z tela vylúči. Zatiaľ čo s malým množstvom alkoholu si pečeňové enzýmy hravo poradia, jeho excesívny príjem dokáže vážne poškodiť funkciu pečene tým, že v nej nahromadí tuk, ktorý neskôr môže viesť k jej zápalu a zjazveniu - cirhóze

#2 Doprajte svojmu telu dostatok spánku

Je vedecky dokázané, že pre správne fungovanie organizmu človek potrebuje dodržiavať pravidelný spánkový režim v rozsahu 7 až 9 hodín denne. Počas spánku si totiž náš mozog “dobíja baterky” a zbavuje sa toxických odpadových produktov, ktoré sa v organizme nahromadili počas dňa. Vylučuje sa tak z tela napríklad aj proteín beta-amyloid, prispievajúci k rozvoju Alzheimerovej choroby. Viaceré štúdie sa zhodujú, že spánok nám pomáha eliminovať toxíny. Naopak jeho nedostatok môže byť príčinou stresu a rôznych zdravotných problémov ako vysoký krvný tlak, srdcové choroby, či obezita

#3 Voda - zdroj života

Jednou z hlavných úloh našich buniek je rozklad látok a tvorba energie. Pri tomto procese však vznikajú odpadové látky vo forme močoviny a oxidu uhličitého, ktorých nadmerné hromadenie v tele môže spôsobiť zdravotné ťažkosti. Jedna zo štúdií NCBI dokázala, že pravidelný príjem čistej vody zabezpečuje vyplavenie a vylúčenie týchto toxínov z tela v podobe moču, vydychovania a potenia. Takže nezabúdajte, že pre správnu detoxikáciu organizmu treba dodržiavať pitný režim.

#4 Dajte prednosť domácej strave pred fast-foodom 

Viaceré nezávislé štúdie preukázali, že prehnaná konzumácia nezdravého, mastného jedla prispieva k obezite a cukrovke. Nadmerné množstvo toxínov v strave dokáže viesť až k trvalému poškodeniu orgánov určených na detoxikáciu organizmu, akými sú pečeň a obličky. Štúdia zverejnená v National Library of Medicine poukazuje na spojitosť medzi vysokou konzumáciou sladkých nápojov a steatózou (stukovatením pečene).

#5 Doplňte antioxidanty 

Ak trpíte viacerými z vyššie uvedených symptómov, je čas siahnuť po antioxidantoch

Antioxidanty sú látky, ktoré chránia naše bunky pred toxínmi a voľnými radikálmi spôsobujúcimi rakovinu, srdcovo-cievne choroby a iné vážne ochorenia. 

Jednými z najúčinnejších antioxidantov sú vitamín C a vitamín E (takzvané karoténoidy). 

Zelený jačmeň

Vitamín E sa dá prijímať samostatne, alebo môžete zvoliť alternatívu, ktorá obsahuje oba spomenuté antioxidanty súčasne - zelený jačmeň. Štúdia v NCBI preukázala, že táto superpotravina má schopnosť napomáhať k zníženiu krvného tlaku, redukovať zápalovú aktivitu a podieľať sa na zlepšení celkového zdravia srdca

NÁŠ TIP:

Doplnok výživy Zerex BIO Zelený jačmeň je vyrobený zo šetrne sušených listov zeleného jačmeňa. Obsahuje organicky viazané vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Svoje telo tak obohatíte o betakarotén, vitamíny C, E, B1, B2, B3, B6, biotín, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a cholín.

Chlorela

Skvelé antioxidačné účinky má aj riasa chlorela. Vedecký výskum dokázal, že táto rastlina plná vitamínov, minerálov a antioxidantov pomáha detoxikovať organizmus od ťažkých kovov a iných toxínov. 

NÁŠ TIP:

Doplnok výživy Health Link Chlorella Japan čistí tráviace ústrojenstvo, obnovuje zdravú črevnú mikroflóru a pomáha neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Podporuje tak celkovú regeneráciu organizmu, čím zároveň zvyšuje energiu a vitalitu.

Astaxantín

Ďalším výkonným antioxidantom je látka zvaná astaxantín, vyskytujúca sa v podobe pigmentu u morských živočíchov, akými sú mikroriasy alebo aj lososy. Na základe výsledkov štúdie zverejnenej v National Library of Medicine vedci zistili, že astaxantín má spomedzi karotenoidov najlepšiu schopnosť odbúravať rakovinotvorné voľné radikály. Navyše bolo preukázané, že táto látka pomáha vyhladiť vrásky, zlepšiť celkový stav pokožky a dokonca pozitívne ovplyvniť mužskú plodnosť. 

NÁŠ TIP:

Zerex BIO Astaxanthin je 6000 krát silnejší ako vitamín C a vďaka prítomnosti vitamínu E pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi, ktorým je naše telo dennodenne vystavované. 


Spravte jarné upratovanie aj vo svojej životospráve a vaše telo sa vám poďakuje. Zabojujte proti škodlivým toxínom antioxidantmi od Zerexu, ktoré sú navyše od 15. až do 20. marca 2021 v 15% zľave na našom e-shope www.zerex.sk.



Magazín arrow
Magazín arrow