Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ako rýchlejšie splodiť dieťa? 4 rady pre budúcich rodičov

01.09.2020 00:00 ako-rychlejsie-splodit-dieta

Kým sa všetko darí a ide ako po masle, nie je dôvod na zbytočné otázky. Keď sa však už dlhšie snažíte a zatiaľ bez výsledkov, kladiete si určite otázku: ako splodiť potomka?

Nielen zábavná časť vo forme príjemných spoločných chvíľ, ale aj dôsledná príprava by mala byť dennou súčasťou vašej rutiny.  

1. Dôležitá je príprava: žena

K tehotenstvu by ste mali pristupovať s najväčšou vážnosťou, aby ste svojmu budúcemu potomkovi zabezpečili čo najlepší štart do života. Začať dopĺňať kyselinu listovú na začiatku tehotenstva môže byť pomerne neskoro. Jej užívanie “v predstihu” sa môže postarať o predchádzanie závažných zdravotných komplikácií u dieťaťa. 

2. Ako otehotnieť po 30-tke?

Viete, kedy ste plodná? Zrejme sa pýtate, čo je to za otázku, lekár predsa potvrdil, že s plodnosťou problémy nemáte. Ide však o obdobie, kedy je žena schopná otehotnieť. 

Keď sa snažíte o tehotenstvo po 30-tke, mali by ste poznať, kedy prichádza vaše plodné obdobie - ovulácia. Ide o časový úsek približne v polovici menštruačného cyklu, kedy sa z vaječníka uvoľní zrelé vajíčko. To sa potom pohybuje vajíčkovodom, kde ho možno oplodniť. Znamená to, že pri 28-dňovom cykle prichádza ovulácia okolo 14. dňa. Dvanásty až štrnásty deň sú teda najplodnejšími dňami.

Rôzne dĺžky menštruačných cyklov znamenajú aj rozdiely v tom, kedy nastáva ovulácia. V tom vedia pomôcť aplikácie, kde si zaznamenáte začiatok a koniec menštruácie, aplikácia vyhodnotí dĺžku cyklu a “predpovie” najplodnejšie dni. 

Ako splodiť dieťa?

3. Tehotná po 40-tke

Kým ešte pred tridsiatimi rokmi išlo skôr o raritu, dnes už je pomerne bežné, že má žena dieťa aj vo vyššom veku. Nemusí ísť pritom o rozmar, jednoducho predtým nemala vhodného partnera, venovala sa kariére alebo sa inak zmenili jej pomery. Žena, ktorá sa rozhodla pre tehotenstvo po štyridsiatke, má síce znížené šance, nie je to však nemožné

4. Ako otehotnieť po 40-tke? Na rade je muž

Samotné pričinenie sa o tehotenstvo partnerky je príjemná a zábavná činnosť. Stať sa otcom nemusí byť vždy až také jednoduché. Nie je totiž jedno, kedy sa o splodenie potomka snažíte. Partnerka už pozná svoje plodné dni, počas nich by ste mali teda byť “vždy pripravený”, čo už nemusí byť až taká samozrejmosť. 

Mnoho mužov dokonca aj v mladom veku zaznamenáva problémy s potenciou a neschopnosť oplodniť partnerku. Schopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu môže byť znížená

V rámci prípravy na otcovstvo vedia byť nápomocnými:

  • aktívny životný štýl, ktorý zahŕňa pravidelný pohyb,
  • pestrá a vyvážená strava bez nadbytku tukov a cukrov, 
  • doplnky výživy na plodnosť a sexuálnu vitalitu
  • zbavenie sa zlozvykov, ktoré môžu byť hrozbou pre erekciu (fajčenie, alkoholizmus, nedostatok spánku, prebytok stresu).

Teraz tá príjemná časť

Keď ste zvládli prípravy, ovládate kedy máte začať so snahou a žiadne prekážky vám viac nebránia, vrhnite sa na tú najpríjemnejšiu časť plodenia potomka! 

 

Viac o ženskej plodnosti si prečítate tu:



ako splodiť potomka ako otehotnieť po 30 ako otehotnieť po 40
Magazín arrow
Magazín arrow