Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Ako prežiť krízu stredného veku? Starnite s gráciou | Podcast

03.06.2021 00:00 ako-prezit-krizu-stredneho-veku-starnite-s-graciou-podcast

S psychológom Martinom Millerom sme rozoberali spôsoby, ako na starnutie s gráciou a pátosom - a to aj v 21. storočí. 

Mám už vyšší vek, no a čo?

Prijať svoj vek môže byť občas celkom náročné, najmä v dobe plnej dokonalých instagramových fotografií, kde neexistujú vrásky a popierajú sa zákony gravitácie. V minulosti bol, naopak, vek signálom vedomosti a múdrosti: človek tu je už istý čas, tým pádom by mal byť rozumnejší, osvietenejší. Ale, žiaľ, táto doba starším príliš nenahráva. Prijatie toho čísla však začína v sebe, nie v okolí. 

Internetová pretvárka

Menopauze či druhej puberte sa jednoducho nedá vyhnúť. Je to podobné, ako keď ste si museli prejsť tou nekonečnou pubertou s akné na tvári - a je len na vás, ako to zvládnete. Aj preto sme pre vás zozbierali rady, ako si týmto obdobím prejsť bez ujmy na duši a bez dramatických životných prevratov. Porozprávame sa aj o internetovej pretvárke - mnohí žijú dva životy a to pozlátko, čo vidíte na sociálnych sieťach, nemusí byť vždy aj realita.

Kde je tá hranica, dokiaľ máme pôsobiť mlado?

Určite ste už počuli výraz “Som mladý duchom”. To je úplne v poriadku. Avšak poznáme aj také tie extrémy - kedy napríklad staršie dámy začnú nosiť oblečenie tínedžeriek a jednoducho im tento pokus zostať navždy mladá nevychádza. Je ťažké presne určiť, kde je tá pomyselná hranica, ale každý by to mal cítiť. Druhý extrém ale tiež nie je prijateľný, s vyšším vekom život nekončí, iba sa mení.

Prečo je celkom cool mať vrásky?

Ak sa vrátime do čias minulých, nájdeme tam (možno) aj zmysel starnutia. Sme tu, aby sme nadobudli nejaké životné skúsenosti a následne ich aj odovzdali ďalej. Možno to by mohlo byť odkazom nášho podcastu. Nájdime si zmysel, že môžeme niekomu našu rokmi nadobudnutú múdrosť odovzdať. A ak niekto naše rady ocení, ocenil aj náš život.

Hosťom relácie je populárny psychológ

Mgr. Martin Miller je známy psychológ zapísaný v zozname psychoterapeutov, a poskytuje zaujímavé poradenstvá či koučing pri chôdzi. Patrí k mediálne známym osobám. Pomáha klientom najmä s depresiou, vyhorením a inými aktuálnymi duševnými problémami. 

Nech sa vám dobre počúva!

Túto epizódu podcastu (Z)dravo nájdete aj na:



Magazín arrow
Magazín arrow