Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ako (ne)podporíte ženské libido. Tomuto sa vyhnite!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 04.01.2017 00:00 Ako (ne)podporíte ženské libido. Tomuto sa vyhnite!

Dnes sa pozrieme na najhlavnejšie faktory zodpovedné za zníženú sexuálnu aktivitu žien. Je možné, že aj u vás je niektorý práve z týchto činiteľov zodpovedných za znížené libido. Pravda je síce taká, že na ženské libido tiež vplýva aj samotný vek ženy alebo tiež aj pravidelný menštruačný cyklus. No väčšinou je na vine ďalší faktor, možno aj niektorý z nasledovného zoznamu.

1. faktor: Antikoncepcia

Je možné, že v minulosti ste boli v posteli s partnerom ako neskrotná čertica, ale od toho času, keď ste začali brať antikoncepciu, vaše libido začalo postupne klesať. Že toto nie je možné? Asi vás nepotešíme, ale užívanie antikoncepcie môže mať u žien za následok zníženú chuť na sex. Aj preto viacerí sexuológovia odporúčajú viac klasickú antikoncepciu v podobe kondómu.

Kondóm nijako neovplyvňuje úroveň hormónov v ženskom tele a tak vzrušenie a chuť zostáva na vysokej úrovni. V tomto smere sú nevhodné nielen klasické antikoncepčné tabletky, no vedci sa zhodli na tom, že takýto dopad majú aj takzvané podkožné implantáty a tiež aj ďalšie druhy hormonálnej antikoncepcie. Pokiaľ by ste aj vy spozorovali u seba (vašej partnerky) nejaké vyššie popísané negatíva na svojom libide, je dôležité to prediskutovať so svojím gynekológom. Niekedy stačí zmeniť len druh tabletiek. Ale nie zakaždým takéto riešenie býva stopercentne úspešné.

2. faktor: Tehotenstvo

Niet sa čo čudovať, ak vám v čase tehotenstva klesne chuť na sex. Partner je možno na tom stále rovnako, ale vy badáte, že na sex máte čoraz menšiu chuť. Tehotenstvo je obrovskou zmenou pre ženské telo a stav hormónov v ňom. Aj táto zmena v ženskom organizme môže mať nepriaznivý dopad na celkové libido u ženy. Je to však individuálne a v praxi je množstvo žien "tehuliek", ktoré si užívajú naopak ešte viacej sexu počas tehotenstva ako pred ním. Znova to môže byť zapríčinené úrovňou hormónov v ženskom tele.

3. faktor: Únava (popôrodná depresia)

Libido môže značne znižovať aj únava a vyčerpanosť, najmä tá, ktorá príde u ženy krátko po pôrode. Nové starosti s bábätkom, zvýšená starostlivosť o dieťa a všetko okolo toho, vyvoláva u nie jednej matky a ženy zvýšené dávky stresu, napätia, depresie a únavy. Z toho potom pramení aj znížená chuť na sex s partnerom. Málo času na seba a každodenný stereotyp spôsobia, že na sex žena myslí akosi menej.

Mamička po celodennom zhone o dieťa ide večer spať tak unavená, že na sex ani len nepomyslí, hoci má pri sebe aj partnera, ktorý by si rád užil, pretože celibát trvá už pár mesiacov. Je viac než isté, že toto obdobie pominie už čoskoro, len je potrebné počkať pár dní ...

4. faktor: Stereotyp v sexe a posteli

Stereotyp nepridá chuti na sex, ani u ženy, ani u muža. Je však viac než isté, že po pár rokoch spolužitia s partnerom to príde - okukanosť a jednotvárnosť v intímnom živote. Láska je síce obojstranná, no chuť na sex nemusí byť u ženy ako aj muža rovnaká a taká, ako v úvode vzťahu. Preto neostáva nič iné, len to zmeniť - spestriť a okoreniť svoje vzájomné radovánky v posteli niečím novým a nevyskúšaným (napríklad aj novou erotickou polohou, ktorú nájdete aj v našom magazíne).

5. faktor: Chyby v životospráve

Nie je jedlo ako jedlo. Aj nevhodné jedlo môže zabiť všetku vašu chuť na sex s partnerom. Myslite na to, že nie každé jedlo je zaručene účinným a fungujúcim afrodiziakum a zvyšuje chuť na sex. Mnohé ťažké a nezdravé jedlá majú skôr opačný efekt. Vedeli ste aj to, že aj bežné instantné polievky vo vrecku zabíjajú chuť na sex? Mali by ste zvážiť pri najbližšom "rýchlom" obede, či si zalejete polievku iba do šálky alebo si radšej doprajete čerstvú doma pripravenú výživnejšiu polievočku.

Vo všeobecnosti je však vhodné na podporu sexuálnej aktivity žien jedlo pripravené z mäsa morských živočíchov (predovšetkým z kraba, homára) a polievka alebo šalát pripravený z ustríc. K tomu ešte treba pridať aj viac mrkvy (betakarotén totižto zvyšuje tvorbu progesterónu v ženskom tele) a výsledkom bude zaručene "lepšie libido". Ako si vy vo vašom vzťahu podporujete sexuálnu aktivitu? Vyjadrite svoje názory v diskusii pod článkom.

Zerex na zvýšenie libida



afrodiziakum libido ženské libido chuť na sex
Magazín arrow
Magazín arrow