Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ako podporiť plodnosť muža. Poradíme vám

05.02.2018 00:00 podporiť plodnosť muža

Nielen ženy majú problém s plodnosťou. Faktom je, že v súčasnosti je narastajúca neplodnosť oboch pohlaví celosvetovým problémom. Vieme to však ovplyvniť. Poradíme vám ako podporiť  plodnosť muža. Plodnosť sa vzťahuje na schopnosť ľudí reprodukovať sa prirodzeným spôsobom. Odhady hovoria, že až 15% párov čelí nejakej forme neplodnosti. Mužská plodnosť súvisí so schopnosťou oplodniť svoju partnerku, čo vo veľkej miere závisí od kvality spermií a ďalších dôležitých činiteľov.

Čo môže ovplyvniť plodnosť

  • hladina mužského pohlavného hormónu
  • celkový zdravotný stav a kondícia
  • stres
  • koncentrácia spermií alebo inak počet spermií v ejakuláte - odhaduje sa, že každý dvadsiaty muž má problém s nízkym počtom spermií v ejakuláte
  • motilita spermií - schopnosť plávať
  • libido (alebo sexuálna túžba)
  • erektilná dysfunkcia - neschopnosť udržať erekciu, prípadne ju vôbec dosiahnuť
  • zlozvyky ako fajčenie, či pitie alkoholu

Ako môžme podporiť plodnosť muža

Pravidelné cvičenie

Zvyšuje sebadôveru, zlepšuje celkovú výkonnosť a prirodzenou cestou zvyšuje hladinu mužského pohlavného hormónu. Vďaka cvičeniu zabránite aj rozvoju nadváhy alebo obezity, ktorá plodnosť doslova zabíja.

Minimalizovanie stresu

Dlhodobý stres dokáže urobiť neplechu v organizme. Pri strese začne stúpať kortizol a s jeho zvyšujúcou sa hladinou klesá naopak hladina mužského pohlavného hormónu. Prečo? Je to steroidný hormón, ktorý reaguje na stresové situácie oslabením imunitného systému a pozastavením ďalších funkcií, aj reprodukčnej. Stres a plodnosť teda nie sú kamaráti. Nepriaznivo vplýva aj na celkovú spokojnosť a výkon pri sexe.

Čaj stres ukľudnenie

Dostaňte do tela potrebné vitamíny a minerály

Zinok je základný minerál, ktorý je obsiahnutý v mäse, rybách a vajíčkach. Štúdie dokázali súvislosť nízkej hladiny zinku a nízkou hladinou mužského pohlavného hormónu, a s tým spojený nízky počet spermií. Vitamín E zvyšuje schopnosť spermie preniknúť do vajíčka, nedostatok selénu sa zase môže odraziť na množstve spermií. Množstvo štúdií dokazuje, že Vitamín C má priamu súvislosť v hormonálnej rovnováhe a zdraví spermií. Chráni spermie pred poškodením DNA. Naopak, nízka hladina vitamínu C súvisí s nízkym počtom spermií, ich motilitou a morfológiou. Štúdia vykonaná v roku 1991 ukázala, že kyselina askorbová (forma vitamínu C) je v ejakuláte oveľa vyššia v porovnaní s inými tekutinami v ľudskom tele, vrátane krvi. Štúdia tiež ukázala, že u zdravých mužov je zníženie hladíny vitamínu C škodlivé pre zdravie spermií.

Zvýšením libida

Poznáte to pocit, že raz máte neprekonateľnú chuť na sex, inokedy zase vôbec? Aj po rokoch v partnerskom vzťahu prichádza pokles libida. Opäť to môže mať za následok pokles hladiny mužského pohlavného hormónu. Partneri si však vedia pomôcť správnymi potravinami, kvalitným spánkom, afrodiziakami. Medzi ne patria aj tradičné bylinky, ktoré pomôžu libido naštartovať a pomôžu pri podpore plodnosti. Kotvičník zemný - Tribulus terrestris nenápadná rastlinka s obrovským účinkom. Kotvičník zemný pomáha u mužov zvýšiť libido, zlepšuje erekciu, zvyšuje pohyblivosť a kvalitu spermií. Okrem toho má ďalšie priaznivé účinky na zdravie, podporuje znižovanie cholesterolu, pomáha v boji proti infekciám. Maca peruánska - Lepidium meyenii jej vplyv zdravie už pred 3000 rokmi. Štúdie dokazujú, že užívanie Macy má za následok zvýšenie množstva spermií v ejakuláte, a ich väčšiu pohyblivosť.

Zarex Ultragold

Kvalitná erekcia

Pokiaľ vás netrápia závažnejšie zdravotné problémy a napriek tomu sa potýkate s nedostatočnou erekciou, skúste sa pozrieť na svoj denný program. Neviete sa vyhnúť stresu, nevenujete dostatok času spánku, fajčíte alebo obľubujete mastnejšie jedlá? Aj toto môžu byť príčiny, pre ktoré vás tento problém stretáva. Pokúste sa o zmenu vášho životného štýlu, prípadne použite tabletky na podporu potencie.

Odstráňte zlozvyky

Jedným z veľkých dôvodov celkovej chorobnosti a úmrtnosti je fajčenie. Vzťah medzi fajčením a účinkov na plodnosť bol predmetom štúdií celé desaťročia. Prirodzene, ideálne by bolo zbaviť sa fajčenia za účelom zlepšenia reprodukčných výsledkov. Fajčenie sa tiež spája s obrovským počtom nepriaznivých vplyvov v oblasti zdravia: kardiovaskulárne choroby, ochorenia pľúc, dýchacích ciest, močových ciest, pažeráka. Je teda vhodné zvážiť, že s týmto zlozvykom skoncujete raz a navždy. Prostredníctvom spermií totiž posielate genetickú informáciu ďalej svojmu potomstvu.   Alkohol nazývaný aj “metla ľudstva” vie byť zodpovedný nielen za nepriaznivý vplyv na plodnosť, ale aj za stratu libida. Navyše, negatívne ovplyvňuje kvalitu spermií. Ak sa teda usilujete o počatie dieťaťa, nezabudnite, že je to krok, na ktorý sa nepripravuje len matka, ale rovnako aj partner. Urobili ste potrebné opatrenia na podporu plodnosti, ktoré sme uviedli? Teraz vám ostáva tá príjemnejšia časť, tak sa dajte do toho. Mohlo by vás zaujímať: Kotvičník zemný - zázrak na potenciu



potencia neplodnosť podpora plodnosti muža
Magazín arrow
Magazín arrow