Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ako obmedziť chuť do jedla? Zistite príčiny a odstráňte ich prirodzene

23.11.2020 00:00 ako-obmedzit-chut-do-jedla

Prečo máme tendenciu prejedať sa a siahať po jedlách bohatých na cukor?

Určiť príčiny, prečo vás prepadáva chuť na sladké a súčasne nájsť účinné riešenia - to môže byť niekedy naozaj neľahká misia. Preto sme zostavili súbor 5 otázok, ktoré vám podajú pomocnú ruku.

#1 Trpíte nadmerným stresom?

Stres môže spustiť rôzne zdravotné problémy a patrí aj medzi príčiny zvýšenej chuti na sladké. Prečo? Túžba po cukre má psychologický pôvod a nemá nič spoločné s hladom. 

Chronický stres súvisí so zvýšenou konzumáciou sladkých a tučných jedál, čo vážnym spôsobom ovplyvňuje rozvoj nadváhy alebo obezity. Vďaka týmto jedlám sa v mozgu vytvára reakcia podobná tej, ktorá nastáva aj pri užívaní drog (!): dostavila sa “zaslúžená” odmena. Vyhýbať sa stresovým situáciám a dostať stres pod kontrolu je najlepšia obrana pred tým, aby ste siahali po nezdravých jedlách. 

Vysoký príjem cukru zvyšuje riziko rakoviny, oxidačného stresu, zápalu a obezity, ako aj ovplyvnenie kognitívnych funkcií a duševné zdravie. Po konzumácii sa uvoľňujú hormóny, ktoré znižujú pocity stresu, čo tiež zvyšuje túžbu po pohodlnom jedle, čím sa udržujú emočné stravovacie návyky. (Zdroj: Vedecká štúdia “Vplyv spotreby cukru na stresové, emočné a návykové správanie”.)

#2 Viete vymeniť nezdravé jedlá za ovocie?

Konzumácia ovocia sa pre vyšší obsah cukru odporúča predovšetkým v dopoludňajších hodinách. Ak vás však prepadne chuť na sladké, vždy je lepšie zjesť banán alebo jablko namiesto šišiek, plnených croissantov alebo rôznych zákuskov, ktoré sa na vás “usmievajú” v kaviarni. 

Ani kocka horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa nemusí byť krok vedľa, pozor však, aby ste to s množstvom nepreháňali. To platí aj o sušenom ovocí a orechoch. Je to zdravá alternatíva, ako zahnať chuť na sladké, ale platí, že jedna hrsť je maximálnou porciou.

Náš tip na obmedzenie chuti na sladké: Dialexin Balance obsahuje extrakt zo vzácnej rastliny Gymnema sylvestre (gurmar). Prispieva k optimálnej hladine cukru v krvi, podporuje metabolizmus glukózy a pomáha regulovať chuť do jedla (najmä na sladké). V ajurvédskej medicíne sa táto rastlina používa najmä antidiabetikum na liečbu cukrovky, stimuláciu činnosti pankreasu a znižovanie inzulínovej rezistencie.  

#3 Máte kvalitný spánok?

Nedostatok spánku ovplyvňuje zvýšenie produkcie hormónu grelínu. Ak vám tento hormón nič nehovorí, vedzte, že on je príčinou pocitov hladu. Naopak, produkcia peptínu, hormónu, vďaka ktorému sa cítime sýti, sa znižuje, čím kratšie spíme. Zvýšiť čas strávený spánkom na vedecky podporených 8 hodín a zvýšenie kvality spánku môže byť odpoveďou na otázku, ako obmedziť chuť do jedla. 

Únava z nevyspatia je z veľkej časti príčinou chuti na sladké, pretože siahame po jedlách, ktoré majú vyplniť medzeru a rýchlo doplniť energiu. 

Štúdie odhaľujú súvislosť medzi spánkovou depriváciou a túžbou po vysokokalorickom jedle, najmä u žien. Prieskum medzi takmer 500 ženami vo veku od 20 do 76 rokov zistil, že tie ženy, ktoré uvádzali zlú kvalitu spánku alebo nedostatok spánku, konzumovali tiež viac potravín s vysokým obsahom pridaných cukrov, nasýtených tukov a kofeínu. (Zdroj: NY Post)

#4 Vynechávate raňajky?

Vynechanie raňajok je krokom vedľa - ak chcete prirodzene obmedziť chuť na sladké. Raňajky s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny vedia totiž pomôcť udržať chuť na sladké na uzde. Napríklad obyčajné slepačie vajíčka s celozrnným chlebom môžu byť raňajkami, vďaka ktorým sa budete dlhšie cítiť sýto a existuje nižšia pravdepodobnosť, že po nich siahnete po sladkom.

#5 Cvičíte?

Ľudia, ktorí sa venujú pravidelnému cvičeniu, majú lepšiu schopnosť odolávať vysokokalorickým jedlám. Vedci potvrdzujú, že nahradenie sedavého správania fyzickou aktivitou znižuje psychologické a fyziologické reakcie na stres a môže pomôcť prerušiť obvyklú konzumáciu vysokokalorického občerstvenia.

 

Prečítajte si aj o účinných spôsoboch, ako schudnúť z brucha:



Magazín arrow
Magazín arrow