Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Ako na zlepšenie erekcie?

05.11.2019 00:00 ako-na-zlepsenie-erekcie

Hovorí sa, že dobrý herec zahrá naozaj všetko. Ale ani najlepší herec na svete nedokáže zahrať, že sa mu postavil. Čo vieme o erekcii a ako ju dokážeme ovplyvniť?

Schopnosť mať erekciu nie je možné napodobniť, preto sa v prípade problémov musí muž o zlepšenie erekcie postarať. Aby vedel ako na to, prinášame vám prehľad zaujímavých informácií o erekcii. 

Ako funguje erekcia?

Za vztýčením penisu stojí celý rad procesov, na ktorých spolupracujú hormóny, svaly, nervy a krvné cievy. Tak ako aj ostatné telesné procesy, erekcia začína v mozgu. Nervy vysielajú chemické správy prostredníctvom mužských pohlavných hormónov do ciev v penise. Cievy sa pod vplyvom týchto správ rozšíria, čím sa umožní väčší prietok krvi, napnú sa potrebné svaly a erekcia je na svete. Akonáhle krv naplní penis a dosiahne sa erekcia, krvné cievy k penisu sa uzavrú, aby sa erekcia udržala.

Hoci to môže znieť neuveriteľne, svoje prvé erekcie zažíva muž už v matkinom lone. Najčastejšie sa vyskytujú počas spánku a môžu sa to stať niekoľkokrát každú hodinu.

Ako využiť rannú erekciu naplno?

Väčšina dospelých mužov má 3–5 erekcií každú noc. A nech už je dôvod nočnej erekcie akýkoľvek, pre muža slúži ako dokonalá diagnostika. Ak muž dokáže mať rannú erekciu, je schopný erekcie aj na čas potrebný k súloži. V prípade, že by počas spánku erekcie prichádzali, ale inak nie, môže ísť o psychologické aj fyzické problémy.

Zaujímavosť

Erekcia sprevádza mužov nielen na úplnom začiatku života v tele matky. V niektorých prípadoch dochádza k erekcii aj v okamihoch po smrti. Najčastejšie sa vyskytuje u mužov, ktorí zomreli dobrovoľnou smrťou obesením alebo aj pri strelnej rane do hlavy. Vedci sa domnievajú, že to môže byť spôsobené tlakom na mozoček.

Ako vyzerá uhol erekcie”?

Dostatočne vysvetľujúca by mala byť nasledujúca tabuľka. Nie je totiž nič také ako “univerzálny “uhol”, v ktorom sa penis postaví. Či už bude smerovať priamo dopredu, doľava, či doprava, penis môže jednoducho stáť akýmkoľvek smerom. Obavy o “ideálny uhol erekcie” sú teda zbytočné.

0 - 30 stupňov 4,9 %
30 - 60 stupňov 29,6 %
60 - 85 stupňov 30,9 %
85 - 95 stupňov 9,9 %
95 - 120 stupňov 19,8 %
120 - 180 stupňov 4,9 %

(Zdroj: Medical News Today)

👎Čo môže erekciu zlepšiť/zhoršiť?

Erekciu a jej následky si začína muž plne uvedomovať prevažne v období puberty. V mladom veku je hladina mužského pohlavného hormónu na svojom vrchole a váčšina mužov je schopná erekcie už pri najmenších stimuloch. V určitom okamihu života sa však môže stať, že muž zaznamená problémy s erekciou. Kedy sa to stáva? Prakticky kedykoľvek, zo štatistického hľadiska sa však ťažkosti začínajú objavovať najmä po dosiahnutí tridsiateho roku veku.

Aké sú 4 veci, ktoré sa postarajú o zhoršenie erekcie?

Príčiny môžu byť zdravotné:

  1. pokles produkcie pohlavného hormónu,
  2. chronické ochorenia (diabetes, srdcovo-cievne ochorenia),
  3. užívanie liekov (niektoré lieky pomáhajú pri ochoreniach, ale negatívne ovplyvňujú schopnosť muža dosiahnuť erekciu),
  4. obezita,
  5. ťažkosti s prostatou,
  6. ochorenie srdca,
  7. vysoký cholesterol,
  8. Parkinsonova choroba,
  9. alkoholizmus, fajčenie, užívanie drog,
  10. zdravie ústnej dutiny a zubov,

aj psychologické:

  1. problémy vo vzťahoch (a to nielen partnerských),
  2. stres,
  3. depresia,
  4. úzkosť,
  5. pocity viny (napr. pri nevere),
  6. znížená sebadôvera alebo naopak prehnané nároky.

Ako fajčenie škodí erekcii?

Problémy sa často vyskytujú ako kombinácia fyzických a psychologických príčin (napríklad nedostatok sexuálnej aktivity).

Akákoľvek zo spomenutých môže byť dôvodom, ktorý erekciu zhorší. Je preto nesmierne dôležité dbať o svoje fyzické aj psychické zdravie.

Problémy s erekciou

Neschopnosť dosiahuť alebo udržať erekciu nazývame erektilná dysfunkcia. Prejavovať sa môže ako:

  • krátke stoporenie, ktoré však nevydrží potrebný čas a nasleduje po ňom pomerne rýchle ochabnutie,
  • nedostatočné stoporenie, kedy sa penis naozaj vzpriami, ale nie je dostatočne pevný na vniknutie do partnerky,
  • žiadna reakcia na stimuly (vizuálne, kontaktné).

Aké sú riešenia problémov s erekciou?

Keď sa pozrieme na uvedené príčiny sexuálnej dysfunkcie, logickým postupom je začať odstraňovať dôvody, prečo penis poriadne nestojí. Hoci to znie jednoducho, proces môže byť už o niečo zložitejší a jeho trvanie závisí od veľkosti problému. Kým s niektorými ťažkosťami si muž dokáže poradiť sám, k ďalším je potrebný zásah odoborníka.

Často nájde uplatnenie zmena životného štýlu, ktorá môže pozitívne ovplyvniť zdravie muža, ale aj jeho vzťahy. Odstránenie zlozvykov, obmedzenie nezdravých jedál podporujúcich obezitu, zaradenie cvičenia do dennej rutiny - to všetko môže opäť prebudiť a naštartovať erekciu.

Obľúbeným riešením je aj pomoc vo forme tabletiek na erekciu. Zerex® Klasik predstavuje vysoko koncentrované zloženie extraktov z tradičných bylín a dôležitých aminokyselín. Zložky na prírodnej báze obsiahnuté v produkte majú priaznivý vplyv na kvalitu sexuálneho života, pevnú erekciu a výkon muža v posteli.

Kotvičník zemný podporuje sexuálnu túžbu a celkový výkon a priaznivo vplýva na normálnu hladinu mužského pohlavného hormónu. Maca peruánska pomáha udržiavať sexuálnu aktivitu, L-arginín pozitívne vplýva na zásobovanie organizmu krvou, pohlavných orgánov nevynímajúc, čím prispieva k pevnej erekcii.

💡 Chcete sa dozvedieť viac o erekcii, libide a potencii?

Vypočujte si podcast (Z)dravo, konkrétne epizódu "Erektilná dysfunkcia, nízke libido, impotencia - Slová, ktoré sa ťažko vyslovujú". Špičkový odborník a urológ MUDr. Stanislav Žiaran v nej vysvetľuje dôvody problémov s erekciou a poskytuje užitočné rady z praxe, ako tieto ťažkosti účinne odvrátiť. Podcast (Z)dravo nájdete na  Spotify, Apple Podcasts, Youtube, alebo hocikde, kde počúvate vaše obľúbené podcasty.

 

Vedeli ste, že zdravá ústna dutina a zuby sú tiež cestou k lepšej erekcii? Pýtate sa, ako je to možné? Dozviete sa v tomto článku:



zlepšenie erekcie ako na zlepšenie erekcie erekcia lepšia erekcia pevná erekcia
Magazín arrow
Magazín arrow