Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Ako na domácu liečbu alergie? Vyskúšajte zelený jačmeň

12.05.2021 00:00 ako-na-domacu-liecbu-alergie-vyskusajte-zeleny-jacmen

Jarné obdobie je v plnom prúde, a s ním svoj príchod ohlásila aj otravná senná nádcha či iné alergie. Ak vám už uslzené začervenané oči a neustále kýchanie poriadne lezú na nervy, máme pre vás superpotravinu, ktorá pomôže nielen zmierniť prejavy alergií, ale aj celkovo zlepšiť obranyschopnosť vášho tela. 

Ako viete, že máte alergiu? 

Alergia je reakcia imunitného systému na cudziu látku, ktorá vo väčšine prípadov pre organizmus nie je škodlivá. Tieto cudzie látky sa nazývajú alergény, a môžu byť obsiahnuté v rôznych potravinách, v rastlinnom peli, ale aj v zvieracej srsti.

Úlohou nášho imunitného systému je udržiavať naše telo zdravé a bojovať proti všetkým potenciálnym škodlivým patogénom. Niekedy sa teda stane, že imunitný systém zaútočí aj na neškodnú vonkajšiu látku, ktorá sa do tela dostane napríklad vdýchnutím. Imunitný systém ju však identifikuje ako hrozbu pre organizmus, a následne spustí útočnú reakciu v podobe zápalu, kýchania alebo rôznych iných prejavov

Medzi najčastejšie príznaky alergie patrí:

  • nádcha,
  • opuchnuté oči,
  • kašeľ,
  • kožné vyrážky - začervenané miesta na pokožke, ktoré môžu spôsobovať svrbenie,
  • ekzém - kožné škvrny, ktoré sú zapálené a môžu svrbieť či dokonca krvácať,
  • bolesť hrdla - hltan a hrdlo sú podráždené alebo zapálené
  • žihľavka -  na pokožke sa vytvoria červené, svrbiace a vyvýšené plôšky rôznych veľkostí a tvarov.

Čo pomôže?

Najlepším spôsobom, ako sa alergii vyhnúť, je samozrejme vyhnúť sa jej spúšťaču. Ak to však nie je možné, na scénu nastupuje domáca liečba alergie.

Zoznámte sa so zeleným jačmeňom

Jačmeň je prvá domestikovaná obilnina, ktorej pestovanie si naši predkovia v starovekej Mezopotámii osvojili už pred 10 000 rokmi. Odtiaľ sa neskôr rozšírila do Grécka, Egypta a Číny, kde bola pokladaná za výživnú a zároveň zdravú potravinu. Okrem toho sa zelený jačmeň vďaka svojim silným detoxikačným vlastnostiam rozsiahlo používal v liečiteľstve, pričom Číňania ho dokonca považovali za posvätný

Ako funguje?

Zelené výhonky jačmenných listov sa zbierajú krátko potom, ako začnú klíčiť zo zeme, keď sú ešte veľmi mladé. Vtedy totiž obsahujú najviac zdraviu prospešných látok, akými sú napríklad vitamíny skupiny B, Omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, horčík či selén

Štúdia publikovaná v National Library of Medicine dokonca preukázala, že mladý zelený jačmeň silné protizápalové vlastnosti, ktoré efektívne prispievajú k prevencii a liečbe chronických ochorení, akými sú napríklad aj srdcové choroby, rakovina, alebo cukrovka.

Zelený jačmeň a alergie 

Okrem toho však zelený jačmeň prispieva aj k potlačeniu príznakov astmy a alergií.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha zabrániť prenikaniu škodlivých voľných radikálov do buniek, čím prispieva k zlepšeniu celkovej imunity organizmu. To znamená, že môže telu dopomôcť k tomu, aby prestalo prehnane reagovať na peľ, prach a iné spúšťače alergií, a zároveň tým zmierniť ich prejavy. 

Čo sa týka astmy, táto potravina má pozitívny vplyv na zdravie pľúc a dýchacích ciest. Preto je dobré zmiešať zelený jačmeň v prášku s vlažnou vodou, a následne si týmto roztokom povyplachovať zdurenú sliznicu nosa.

NÁŠ TIP: 

Cítite, že vaše telo potrebuje kompletný vnútorný detox? Vyskúšajte si každé ráno po dobu jedného mesiaca spraviť “zelený smoothie“.Ako na to? Rozmixujte v sójovom mlieku banán, jablko a za hrsť chia semienok spolu s 2-4 čajovými lyžičkami zeleného jačmeňa, a máte postarané nielen o výživné, ale aj zdravé raňajky.

Vonkajšie použitie zeleného jačmeňa odborníci odporúčajú aj pri alergiách spojených s kožnými prejavmi, akými sú ekzémy či vyrážky. 

Keďže kombinácia vitamínov A, K a C obsiahnutá v tejto potravine má silné protizápalové účinky, a zároveň aj podporuje hojenie rán a zrážanlivosť krvi, zelený jačmeň pomáha urýchliť proces hojenia povrchových defektov kože. 

Opäť ho môžete zmiešať s vodou, prípadne s olejom alebo krémom, a postihnuté miesta potrieť touto zelenou kašičkou.

Zdravé črevá, zdravé telo

Ako uvádza medicínsky online magazín Webmed.com, keďže je skvelým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, zelený jačmeň pomáha tráveniu dvoma spôsobmi:

  1. Nerozpustná vláknina slúži ako potrava pre „dobré baktérie“ žijúce v našich črevách. Pomáha nám teda efektívne tráviť jedlo, a zároveň udržuje naše črevá zdravé. To znamená, že poškodené klky, ktoré mohli byť príčinou oslabeného imunitného systému a jeho prehnaných alergických reakcií, sa začnú hojiť, čo môže viesť k zmierneniu alergických prejavov.
  2. Rozpustná vláknina pomáha nášmu žalúdku vstrebávať cukor pomalšie, čím pomáha telu udržiavať si optimálnu hladinu cukru a cholesterolu v krvi.  

Pár slov na záver

Ak sa teda chystáte vylepšiť svoj jedálniček, zelený jačmeň je jednou z najúčinnejších superpotravín, ktorú doň môžete zaradiť.

Ak sa chcete dozvedieť rady alergiológa na to, ako sa alergiám postaviť čelom, vypočujte si podcast (Z)dravo.



Magazín arrow
Magazín arrow