Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Neistota vo vzťahu: Ako chápať prejavy neistoty

25.06.2014 00:00

Muž niekedy nedokážu pochopiť, prečo sa opäť zmenilo správanie jeho ženy

Istý muž sa počas terapie vyjadril takto:

Keď náš vzťah začal, moja manželka pôsobila silná, no postupne začala byť labilnejšou a nerozhodnejšou. Pamätám sa na to, ako som ju uisťoval, že ju mám rád alebo, že ju ľúbim a že mi na jej osobe záleží. Dlho sme debatovali a bol som presvedčený o tom, že sa tento problém podarilo vyriešiť. Ibaže opak bol pravdou, o pár dní sa tento stav prinavrátil. Pripadá mi to, že ma predtým vôbec nepočúvala. Nahneval som sa a skončilo sa to hádkou.“

Možno zostanete prekvapení a zarazení, no i iní muži mávajú rovnaké zážitky v rámci svojich vzťahov. V čase, keď sa muž z vyššie uvedeného príbehu dal dokopy so svojou budúcou manželkou, jej vlna práve rástla. Plynutím času ich vzťah rozkvital, ženina láska voči mužovi zosilnela. A keď jej vlna docielila vrchol, žena náhle začala pociťovať pochybnosť a nepokoj. Žiadala od muž čoraz viacej záujmu a zdvorilosti. Jednalo sa o začiatok jej pádu do studne. Muž si nedokázal vysvetliť, z akého dôvodu sa zmenilo jej správanie a chovanie. No po dlhom rozprávaní sa (viac hodín) sa žena cítila oveľa lepšie a upokojila sa. Muž ju uistil, že ju neustále miluje a úslužne jej dá podporu. V tomto okamihu ženina vlna začala rásť a stúpať smerom nahor. Muž cítil úľavu. Po tomto vzájomnom pôsobení a ovplyvňovaní získal muž presvedčenie, že šťastne a vydarene vyriešil ich vzájomný problém.

Ibaže po pár týždňoch žena sa znova začala ponárať do studne a prinavrátili sa jej pocity pochybností a nepokoja. V tejto chvíli muž neprejavil toľko porozumenia a zhovievavosti, ako predtým. Žene už neverí ako pred niekoľkými týždňami, keď ju uisťoval o jeho láske voči nej. Obraňoval sa a nesprávne hodnotil, že opäť vyžaduje jeho uistenie. A ako to nakoniec dopadlo? Odpoveď je jednoznačná. Skončilo sa to škriepkou a potýčkou. Čo by mohlo v tomto smere pomôcť, je iba lepšie porozumenie. A o tom si povieme viac v nasledujúcich riadkoch. 

Lepšie porozumenie...

Ak ste muž, musíte si uvedomiť, že ženy sú rovnaké ako vlny a ich pravidelne sa opakujúce prejavy pochybností a nepokoja sú bežné, dôležité a predovšetkým prechodné. Rovnako musíte pochopiť, že nemôžete byť prostoduchí a detinskí v tom zmysle, že by vaša láskavá reakcia na ženine najtajomnejšie problémy mohla mať dlhodobý efekt. Musíte sa taktiež naučiť pochopiť vašu partnerku, keď je ona práve v studni. Takto jej pomôžete ticho sa dostať celým procesom ozdravovania. Rovnako oboch ochránite pred existenciou škriepok a nepokojov.

Vychádzajme z troch dôležitých vecí, ktoré musíte ako správny partner dodržiavať vo vašom vzťahu

  1. Pokiaľ vaša žena dopadá na dno studne, nie je to vašou vinou, ani vaším stroskotaním. Nedokážete tomu predísť, i keď jej dáte väčšiu podporu. Ste schopní jej toto náročné obdobie pomôcť zvládnuť jednoduchšie a s menšou ujmou.
  2. Vaša láska a opora (podpora) nedokážu vyriešiť ženine problémy a ťažkosti natrvalo. Zásluhou vašej lásky pociťuje však viac bezpečia vo chvíli, keď sa vnára do studne. Je prostomyseľné sa držať toho, že žena bude zakaždým iba milujúcou a láskavou partnerkou. Ako správny muž musíte predvídať, že problémy sa určite objavia. Ale vždy môžete mať dobrý pocit, pokiaľ dáte žene najavo vzájomné rešpektovanie jej stanovísk.
  3. Žena je zdatná samovoľne sa odvrátiť od dna studne a zdvihnúť sa smerom nahor. Nepociťujte potrebu ju „opravovať“. Nie je vôbec „poškodená“ alebo „zničená“. Vyžaduje však iba vašu lásku, porozumenie a celkové jej znášanie bez vyjadrenia odporu voči nej.

  Samým záverom nášho článku vyzdvihujeme ten fakt, že pokiaľ sa budete pridŕžať predchádzajúcich troch bodov, môžete očakávať lepšie porozumenie a pochopenie v rámci vášho vzťahu s vašou milovanou polovičkou.



Magazín arrow
Magazín arrow