Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Ak je žena v studni a muž v jaskyni

25.06.2014 00:00

Ako sa to teda v skutočnosti prejavuje, ak je žena v studni a muž v jaskyni?

Problémy sú na dosah, ak je žena v studni a muž v jaskyni zároveň...

Začnime tým, že jeden z mužov prehovoril o tomto: „Skúsil som naozaj všetko, čomu som sa priučil na kurze a skutočne to bolo v poriadku. Boli sme si dostatočne blízki a vzájomne prepojení. Mal som pocit, že sme v raji. Ibaže nečakane sa moja žena začala ponosovať, že často venujem svoj čas pozeraniu televízie. Chovala sa ku mne, ako keby som malé dieťa. Následne sa to skončilo škriepkou. Vôbec nechápem, prečo sa to udialo. Všetko fungovalo, ako malo a boli sme obaja spokojní.

Úplne perfektný príklad toho, čo sa udeje, pokiaľ je žena v studni a muž v jaskyni. Po kurze muž dával svojej manželke a rodine oveľa viacej, ako mal vo zvyku kedysi. Manželka bola očarená a nadchnutá. Neverila tomu ešte dlhé chvíle. Boli si bližší ako kedysi. Jej vlna bola na vrchole. Takýmto smerom sa to uberalo viac týždňov po sebe, pokiaľ sa manžel jeden večer neodhodlal zostať dlhšie hore kvôli pozeraniu televízie. Vyžadoval sa utiahnuť do svojej jaskyne. Ak sa odvrátite, manželku to urazí. Jej vlna zaznamená razantný pád. Vaše odvrátenie pochopí ako zánik a skazu novovytvorenej dôvernosti a intímnosti. V priebehu ďalších týždňov bude spokojná predovšetkým z toho dôvodu, že sa je napĺňali všetky túžby a náhle teraz získala presvedčenie, že sa všetko končí. Práve od detských čias snila o takomto intímnom a dôvernom vzťahu. Vaše odvrátenie ju veľmi prekvapilo a zarmútilo zároveň. Vôbec s tým nerátala, najmä nie v tejto pre ňu príjemnej chvíli, keď bolo všetko v poriadku. Ibaže nedokáže ani ona predvídať, kedy sa to smie a kedy nie.

Život vo vzťahoch je už raz taký, musíte sa s tým naučiť žiť. V tomto smere vám môže napomôcť pochopenie marťanskej a venušanskej logiky, o ktorej si povieme viac v ďalšej časti článku.

Pozor na marťanskú a venušanskú logiku...

Muž ako Marťan nechápete, prečo sa žena domnieva, že ju ako manžel zanechal a odvrátil sa. Prečo je to tak?

Marťanská logika hovorí a dáva najavo: „Uplynulé dva týždne som sa choval výborne a ukážkovo. Neuvažuješ nad tým, že by som si zaslúžil viac času pre seba samého? Dva týždne som sa rozdával pre iných, v tomto okamihu som na rade ja. Nemusíš sa obávať, moja láska je pravá a môžem ťa v tom uistiť, viac ako kedysi.“

Avšak z Venuše sa dozvedáme o iných zákonoch logiky: „Uplynulé dva týždne boli výborné. Bola som voči tebe otvorená viac, ako kedysi. Zánik tvojej láskavej pozornosti a všímavosti ma preto zraňuje viac, ako kedysi. V momente, čo som sa viac otvorila, ty si sa odo mňa odvrátil a vzdialil si sa preč.“

Žena podozrievavá a skeptická, obávala sa úplne otvoriť a celé roky sa vystríhala tomu, aby jej niekto ukrivdil, či spôsobil nejakú ujmu. Ale za uplynulé dva týždne obojstrannej lásky sa začala otvárať a byť priama viacej ako inokedy. Vaša opora ako muža vytvára žene istoty a napomôže jej prinavrátiť sa k bývalým krivdám. V tomto momente začne pociťovať bývalé pocity zlosti a slabosti, ako za starých detských čias, keď bola malá a otec bol zaneprázdnený a nemohol sa jej venovať, ako ona chcela. Ak si vyčleníte čas na pozeranie televízie, vašu partnerku to zasiahne. Ak by sa tieto pocity znova nevynorili, žena by dokázala s uznaním akceptovať vaše želanie pozerať televíziu neskoro večer. Ibaže tieto staré pocity zapríčinili, že žena bude urazená, keď budete sledovať televíziu. Ak by mala možnosť pozhovárať sa o tom, čo ju sužuje, vynorili by sa jej najtajomnejšie pocity. Vaša partnerka takto dosiahne dno a pocíti uvoľnenie. Bude veriť intímnemu vzťahu. A to aj vtedy, ak sa na istú dobu odvrátite a ona pocíti žiaľ. 

Ak to zabolí...

Ako muž nerozumiete tomu, z akého dôvodu je vaša partnerka smutná a znepokojená. Preto jej hovoríte, že by nemala byť smutná a zarmútená. Práve v tomto momente, ako jej to poviete, sa poškriepite. Je to asi to najhoršie, čo môžete spraviť. Nemôžete žene povedať, že nemá byť smutná a zarmútená. Môžeme to prirovnať, ako keby si nasypete soľ na porezané miesto na vašom prste. Pocítite ohromnú bolesť a hneď sa nazlostíte.

Ak sa vaša partnerka domnieva, že jej niekto ukrivdil, vyzerá to tak, ako keby z toho obviňovala práve vás, svojho partnera. Ale pokiaľ natrafí na porozumenie, zabúda na zvaľovanie viny na iného. Tvrdiť žene, že sa nemá domnievať, že jej ktosi ukrivdil, robí iba horším celkový stav medzi vami a ňou. Z času na čas žena múdro dáva súhlas k tomu, že nemá mať taký pocit. Avšak aj napriek tomu pociťuje smútok a nechce počúvať, že by ju nemala pociťovať. Vyžaduje len jedno, aby ste si uvedomil príčinu jej smútku a bolesti.

Ak ako partner neporozumiete zvratu, ktorý nastal u vašej partnerky, budete si myslieť, že chce od vás, aby ste celkom zanevrel na pozeranie televízie. Ibaže to vaša partnerka nechce od vás. Ona sa chcela domôcť toho, aby ste si uvedomil, ako ju to zraňovalo. Ženy automaticky vytušia, že ak by si muž vypočul, čo ich trápi, on by v momente uskutočnil nevyhnutné opatrenia na to, aby to zmenil.

Kým žena hovorí o svojom smútku, vyžaduje vtedy iba jediné – aby ste ju ako jej partner vypočul a uistil v tom, že nebudete znova tým pasívnym partnerom, ktorý bude sledovať každodenne televíziu a nebude si ju všímať, či počúvať. Určite máte nárok pozerať televíziu, no vaša manželka zase má právo byť smutná. Zaslúži si, aby ste ju vypočul, porozumel jej a vyjadril jej podporu a oporu. Nedopustil ste sa chyby, keď ste sledovali televíziu a vaša žena sa tiež nedopustila chyby, ak bola smutná a zarmútená.

Muži požadujú priestor, ženy zase porozumenie a spoluúčasť

Čo vám z daného vyplýva? Asi to, že muži požadujú priestor, ženy zase porozumenie a spoluúčasť. Tým, že ste ako manžel neporozumel manželkinej vlne, domnievali ste sa, že dala odpoveď na váš podnet v rozpore so spravodlivosťou. Nesprávne si myslíte, že musíte urobiť pochybnými jej pocity, ak chcete získať čas na sledovanie televízie a svojich obľúbených programov. Ste presvedčení, že nemôžete predsa svoju milú neustále ľúbiť a byť jej stále na blízku. Ako manžel sa môžete domnievať, že musíte urobiť pochybnými pocity svojej partnerky, len aby ste nadobudol právo sledovať televíziu, žiť svoj život a byť sám sebou.

Pokiaľ vaša manželka chce, aby ste ju vypočul, tak učiňte tak a neusilujte sa iba o to svoje, o právo sledovať televíziu. Na druhej strane by sa ani vaša partnerka nemala usilovať o to svoje, o právo byť smutná, zarmútená s pocitom zármutku.



partnerské problémy o ženách o mužoch láska
Magazín arrow
Magazín arrow