Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Ajurvédska medicína: S čím všetkým vám pomôže?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 28.10.2016 00:00 Ajurvédska medicína

Keďže sa v našom magazíne výlučne zameriavame na alternatívnu medicínu a jej zložky, nemôžeme vynechať ani problematiku Ajurvédskej medicíny. Jedná sa o medicínsky systém, ktorý sa zakladá na vyváženom stave troch životných energií - mysle, duše a tela. Je akceptovaná aj Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). V článku sa dočítate aj to, čo je to Ajurvédska medicína, aké sú jej ciele, zásady, pravidlá, aké problémy a choroby rieši a ešte oveľa viac.

Čo je to Ajurvédska medicína?

Jedná sa o indickú medicínu, ktorá si zakladá na prevencii a podpore zdravia, pričom dôraz kladie na zdravý životný štýl a vyváženú výživu. Samotný pojem Ayurveda znamená "veda a život - poznanie". Ide o bezchybný a najstarší spôsob liečby na svete. Samotné liečenie sa sústredí na človeka, ktorý najlepšie vie, aký je dôvod jeho choroby.

Aké sú jej ciele?

Jednoducho povedané, ajurvéda má za hlavný cieľ zharmonizovať ľudského jedinca s prírodou a udržanie vyváženého stavu energie v organizme. Na základe tejto skutočnosti každý lekár ajurvédy presadzuje u svojich pacientov myšlienku, že pokiaľ chcú byť chránení pred akýmkoľvek trápením, či ťažkosťami so zdravím, musia sa vyhýbať seba poškodzujúcemu a ničivému správaniu. Z ideologického hľadiska je cieľom ajurvédskej medicíny vzpružiť a utužiť obranyschopnosť (imunitu) organizmu spôsobom, aby samotné telo bolo aj svojím lekárom a liečiteľom. Aby tak dokázalo odstrániť samotnú nákazu ešte skôr, ako ochorenie dá o sebe vedieť.

Pravidlá a zásady ajurvédy

Pri ajurvéde je dôležité si uvedomiť, že vychádza z toho, že všetky prvky vo vesmíre vznikli zlúčením piatich primárnych zložiek - Pancha mahabuhutas: Akashi - priestor, Vaya - vzduch, Tejas - oheň, Jala - voda a Prithvi - krajina. Všetkých týchto päť zložiek vytvára energické sily, jadro každého z nás, s charakteristickými znakmi troch dráh (dóše) - Vata - vzduch a priestor; Pitta - energická súhra vody a ohňa; Kapha - krajina a voda. Žiadny človek nie je čistý typ, preto sa jedná o kombináciu týchto troch "dóš" (dráh), pričom jedna z nich je hlavná. Čo z tohto vyplýva? Je dôležité všetky tieto tri dráhy posilňovať a mať vo vyváženom stave. Inak nastane problém - nerovnováha v tele. Tento jav sa môže prejaviť najmä v podobe zhoršeného stavu psychiky alebo aj celkového zdravia.

Ajurvéda a choroby ...

Je zrejmé, že ajurvédska medicína bude chápať a liečiť choroby inak, ako bežná medicína. Niečo sme už naznačili aj vyššie, takže nadviažeme na tieto skutočnosti v tejto časti nášho článku. Podstatným znakom tejto medicíny je, že lieči človeka a nie chorobu. Podľa ajurvédy, každé jedno ochorenie má niekde "korene", čiže jadro, z ktorého vzniklo. Preto je nesmierne významné, odhaliť tieto hlavné "korene" ochorenia. V prípade chronických chorôb má ajurvéda výborné výsledky. Ajurvédska medicína dosiahla okrem iného pozitívne výsledky aj pri liečbe rôznych vyrážok (ekzémov), nadváhy, krvných ochorení, hypertenzie (vysokého krvného tlaku), artritídy a tiež aj cukrovky. Dokonca sa potvrdilo, že pokiaľ človek trpí aj na niektorú zákernejšiu chorobu, ktorá je náročnejšia na liečbu, ajurvéda dokáže pomôcť aj v tomto prípade. Pomáha najmä prostredníctvom stravy a tak je možné samotné ochorenie zmierniť, či znížiť aspoň utrpenie a bolesť. Potvrdili sa vo svete aj také prípady, kedy ajurvéda vyliečila u ľudí aj astmu a sklerózu multiplex.

Ajurvédska medicína u nás ...

Čo sa týka našich podmienok, ajurvédska medicína sa dostala aj do Európy a rovnako až k nám na Slovensko, čiže je možné ju aplikovať a využívať aj u nás. Z toho dôvodu vznikli viaceré centrá pre liečbu (terapiu) práve ajurvédskou medicínou. V konečnom dôsledku sa nejedná iba o terapiu, ale skôr o akýsi zdravý spôsob života.

Tip na stravovanie podľa ajurvédy ...

Chcete začať žiť podľa ajurvédskej medicíny aj vy? Začnite úpravou stravy, respektíve dodržujte isté zásady pri stravovaní. A o akých zásadách to hovoríme? Ajurvéda odlišuje šesť chutí, ktoré by mali byť v našom organizme vo vyváženom stave. Hovoríme o známej slanej, sladkej, horkej, ostrej (pálivej), kyslej a trpkej chuti. Produkty pritom majú byť s nízkym obsahom tuku a vždy čerstvé. Okrem toho je potrebné dodržiavať: 1. Jedlo vždy precízne požujeme ešte predtým, ako ho prehltneme. Takto si podporíme tráviaci systém. 2. Jeme pomaly a vychutnávame si, čo jeme. Nikdy jedlo nehltáme. Nikdy nejeme pod tlakom a v strese. 3. Vyhýbame sa kombinácii studeného a teplého jedla (nejeme jedlo vytiahnuté z chladničky tesne pred jeho konzumáciou). 4. Najviac jedla prijímame na obed, na večeru uprednostňujeme ľahšie jedlá. 5. Obchádzame polotovary, či konzervované jedlá. Skôr dbáme na konzumáciu čerstvých jedál a výrobkov. 6. Obmedzíme pitie alkoholických nápojov, kávy a čokolády. 7. Popri všetkom prijímame veľa vitamínov a minerálnych látok, najlepšie v čerstvej zelenine a ovocí. Ak to nie je možné alebo chceme mať lepšiu kontrolu nad dennou dávkou prospešných látok, vsadíme na prírodné výživové doplnky stravy (podotýkame prírodné a overené produkty). 8. Dbáme na dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a na slnku. 9. Doprajeme si vždy kvalitný a dostatočne dlhý spánok. 10. Určíme si, čo je pre nás dôležité a čo nie a takto by sme mali dosiahnuť všetko ľahšie a jednoduchšie. Myslite na to aj vy, že ajurvéda a ajurvédska medicína je životná cesta, ktorá myslí na všetky stránky ľudskej existencie. Primárnou zásadou a pravidlom ajurvédy je súlad (harmónia). Tak preto začnite sa tak správať k svojmu telu a k životu aj vy. A môžete tak pocítiť rozdiel a zlepšenie vo svojom živote. Ste teda dostatočne pripravení na túto zmenu?



antioxidant zdravie ajurvéda ajurvédska medicína
Magazín arrow
Magazín arrow