Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Aj prírodné lieky znížia cholesterol. Ktoré sú to?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 15.10.2016 00:00 cholesterol

Baviť sa o cholesterole môže byť príjemné, ak vieme, že si jeho hladinu v krvi udržiavame v optimálnych hodnotách. Často počúvame o tom, že cholesterol je najškodlivejšou tukovou látkou v našom tele. No pravda je to tak z polovice, pretože musíme vedieť rozlíšiť HDL dobrý cholesterol od LDL zlého (zdraviu škodlivého) cholesterolu. Práve zvýšená hladina LDL cholesterolu je jednou z najrozšírenejších civilizačných chorôb. Ak už máme zvýšené hodnoty cholesterolu, mali by sme vedieť, že aj niektoré prírodné lieky dokážu znížiť jeho hodnoty. Viac aj o nich, ako aj o ďalších skutočnostiach o cholesterole, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch článku...

Čo je dobré vedieť o cholesterole?

Cholesterol nie je len hocijaká a škodlivá látka v našom tele. Jedná sa o základnú zložku ľudského organizmu, pretože je súčasťou každej bunky tela. Jeho význam je predovšetkým pri tvorbe vitamínu D, hormónov a pomáha tráveniu, či produkcii žlčových kyselín. Počas dňa si naše telo tvorí v čreve a v pečeni približne 700 až 800 mg cholesterolu. Čo sa týka prísunu cholesterolu stravou, platí, že takto telu dodáme iba približne jednu tretinu celkového množstva cholesterolu. Nie je správne a ani zdravé sa usilovať za každú cenu mať "nulový" cholesterol v tele. Aj preto, že ho nájdeme v prevažnej časti prijímaných potravín, či nápojov, je a bude preto veľmi náročné ho celkom eliminovať, čo je v konečnom dôsledku pre niektorých "extrémistov" aj dobrá správa pre zdravie.

Môžeme regulovať tvorbu HDL cholesterolu

Môžeme však regulovať tvorbu a príjem dobrého a zlého cholesterolu do nášho tela. "Dobrý tuk" ako sa hovorí aj "dobrému" HDL cholesterolu, je pre nás prospešný aj keď máme v tele vyššie hladiny, ako je potrebné. Pomáha znižovať riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby. HDL cholesterol je ochrannou látkou pred LDL zlým cholesterolom a to tak, že eliminuje prechod aterogénnych častíc do cievneho systému. Plní antioxidačnú a protizápalovú funkciu a tým eliminuje škodlivé vplyvy práve spomínaného zlého cholesterolu v našom tele. Podporiť si hladinu práve dobrého cholesterolu je možné napríklad zdravšou stravou, rôznymi očistnými kúrami a diétami. Dôležité je obmedziť práve mastné a vyprážané jedlá, tiež tučné syry, maslá a ostatné potraviny a nápoje, ktoré produkujú nezdravý cholesterol. Problémy s cholesterolom majú najčastejšie práve ľudia s nadváhou (najmä tí, ktorí nemajú dostatok pohybu), vysokým tlakom krvi a so sklonmi k pravidelnému fajčeniu. V tomto smere je však potrebné poznamenať, že problémy môžu mať aj ľudia, ktorí zdedili nezdravé zložky po svojich rodičoch.

Ako sa brániť zlému cholesterolu?

Ako sme už naznačili vyššie, dôležitý bude zdravší životný štýl, ako úprava stravy, obmedzenie škodlivých zlozvykov, ako známe pitie alkoholu, či fajčenie. Dnes je však možné znížiť "zlý" cholesterol a podporovať práve ten "dobrý" cholesterol aj rôznymi prírodnými liekmi.

Sibírsky ženšen Eleuterokok na lepší cholesterol

Prvým prírodným liekom na cholesterol je bylinka, ktorú poznáme až z ďalekého Ruska, Číny a Japonska. V čínskej medicíne a pre čínskych liečiteľov je táto rastlinka už dlhé roky veľmi dobre známa. V našich končinách je možné túto rastlinku nájsť najmä vo výživových doplnkoch, napríklad ako prírodný liek na cholesterol Eleuterokok v tabletkách. Práve tento prírodný liek znižuje cholesterol v tele a zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu. Okrem toho značne podporuje výkonnosť, pomáha pri liečbe psychických chorôb a citeľne podporuje obranyschopnosť. Vynikajúci prírodný liek, ktorý má hneď viacero priaznivých účinkov na ľudské zdravie. Prečítajte si viac o sibírskom ženšene priamo v tomto článku nášho magazínu.

Hliva ustricová na zníženie cholesterolu

Druhým prírodným liekom na cholesterol je snáď najvzácnejšia huba menom Hliva ustricová. Tento ďalší prírodný liek je účinnou látkou na výrazné zníženie cholesterolu. Okrem tejto vynikajúcej vlastnosti pomáha posilniť našu imunitu v tých najrizikovejších obdobiach, rovnako dodáva telu vitalitu a množstvo stopových prvkov a vitamínov. Dopriať si hlivu ustricovú je dnes možné aj vo forme kapsúl, čo nám značne uľahčuje každodenný boj s nebezpečnými vysokými dávkami nezdravého cholesterolu v našom tele. Účinnosť hlivy nielen na cholesterol sú dané práve tým, že obsahuje niekoľko významných vitamínov, a to vitamín B, D, C a K a stopových prvkov ako železo, sodík, fosfor, draslík, zinok, selén, jód a najmä beta 1,3 D glukány. Aké prírodné lieky na cholesterol využívate vy? Podeľte sa s nami o vaše tipy na zníženie cholesterolu v diskusii pod článkom.



zdravie cholesterol
Magazín arrow
Magazín arrow