Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Adaptogény: Čo všetko dokážu tieto "rastliny nesmrteľnosti"?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.03.2019 00:00 kotvičník

Siahli ste už niekedy po bylinkách v snahe uľaviť organizmu od niektorého z neduhov, zvýšiť fyzickú silu alebo sexuálnu túžbu? Ľudia využívajú prínosný vplyv adaptogénov ako ženšen, kotvičník, rozchodnica a mnoho ďalších. Čo to adaptogény sú a ako nám vedia pomôcť?

Prírodné zdroje energie, životabudiče, či rastliny nesmrteľnosti, aj pod takýmito názvami nájdete rastliny, ktoré radíme medzi adaptogény. Nemusíte vôbec meniť svoj jedálniček, aby ste po nich mohli siahnuť, môžu byť totiž jeho súčasťou. Pozrite sa na 10 z nich, ktoré sa oplatí poznať a zistite, ako fungujú.

Čo sú a na čo slúžia adaptogény?

Rýchla doba “praje” stresu a ľudské telo denne reaguje na jeho najrôznejšie formy. Človek však chce zažívať pohodu v každej oblasti svojho života, mať dobrú náladu, dostatok energie, byť zdravý a imúnny. Tu sa vytvára priestor pre adaptogény, ktoré sa organizmu prispôsobia a môžu pomôcť zvládať mnoho druhov stresov. Pozivítne tak môžu ovplyvniť ľudskú myseľ, úroveň energie aj stav imunity.

Pár slov o strese

Poznáme to na sebe, stres je prirodzená reakcia nášho tela na nejaký typ situácie, hrozby. Kým správna dávka stresu nám môže pomôcť k akcii a výkonom, priveľa môže oslabiť našu imunitu a uvoľniť tak cestu chorobám. Keď stresujúce obdobie trvá dlhšie, zvyšuje sa riziko vzniku mnohých ochorení, aj tých najzávažnejších.

Následky stresu sa môžu prejaviť formou zvýšeného tlaku, bolestí hlavy, zrýchleného dychu, svalového napätia, nevoľnosti, závratov, straty libida a chuti na sex. Stres má prsty aj v stavoch ako je:

bolesť žalúdka

depresia

migréna

alergia, astma

obezita

ochorenia srdca

Ženšen (Panax Ginseng)

Účinky tejto “zázračnej” rastliny sú známe tisícky rokov a ženšen rozhodne patrí na popredné miesta rastlín využívaných v tradičnej čínskej medicíne. Čomu všetkému tento nesmierne užitočný adaptogén môže pomôcť?

● zlepšovať úrovne cukru v krvi a normalizovať inzulín;

● vylepšovať sexuálne zdravie, zabezpečovať pohyblivosť spermií, zabraňovať erektilnej dysfunkcii a podporovať sexuálne funkcie;

● efektívne sa zbavovať únavy a preukázateľne zlepšovať náladu;

● podporovať imunitný systém;

● zlepšovať kognitívne funkcie (pamäť, myslenie);

● zlepšovať športový výkon formou rýchlejšej regenerácie a odstránenia únavy.

Kotvičník zemný (Tribulus terrestris)

Štúdia indických vedcov sa zaoberala otázkou, či kotvičník oprávnene užíva prívlastok “adaptogén” a patrí medzi tradičné ayuverdské rastliny. Záver tejto štúdie je takýto: extrakt kotvičníka má významné adaptogénne vlastnosti a jeho začlenenie do ayurvédy je opodstatnené. Extrakt z kotvičníka podporil výrazný pokles hladiny glukózy v krvi, cholesterolu aj triglyceridov.

Kotvičník podporuje celkovú vitalitu, sexuálnu pohodu, kardiovaskulárne a urogenitálne zdravie. Navyše, extrakt z jeho plodu sa nachádza vo výživovom doplnku na prírodnej báze - Kotvičník zemný, pre aktívny život v každom veku. Ten obsahuje až 40 % účinných saponínov a postará sa napríklad aj o udržanie optimálnej hladiny hormónov v tele

Maca peruánska (Lepidium meyenii)

Vedecké dôkazy preukázali, že maca nutričné a energizačné vlastnosti, aj vlastnosti na zvýšenie plodnosti. Pôsobí na sexuálne poruchy, osteoporózu, benígnu hyperpláziu prostaty, pamäť a učenie a chráni pokožku pred ultrafialovým žiarením. Klinické štúdie ukázali účinky tejto rastliny na sexuálne dysfunkcie, ako aj zvýšenie počtu spermií a pohyblivosti. Maca má sľubné vyhliadky aj pri prevencii niekoľkých ochorení.



kotvičník maca adaptogény
Magazín arrow
Magazín arrow