Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

7 zdravotných benefitov užívania rakytníka

18.01.2021 00:00 7-zdravotnych-benefitov-uzivania-rakytnika

O rakytníku je známe, že je prírodným zdrojom vitamínov a niekoľkých ďalších bioaktívnych zlúčenín, ako sú karotenoidy a flavonoidy. Ako môže prospieť nášmu zdraviu a v čom tkvie úspech jeho účinkov?

#1 Rakytník = megazásobáreň vitamínu C

Hoci je bobuľka rakytníka menšia ako jeden centimeter, nachádza sa v nej 12-násobné množstvo vitamínu C ako v jednom pomaranči. V 100 gramoch môže byť až 400 miligramov.

#2 Všetky omega mastné kyseliny pokope

Rakytníkový olej je jednou z mála rastlinných potravín, o ktorých je známe, že poskytujú všetky štyri omega mastné kyseliny - omega-3, omega-6, omega-7 a omega-9 (Zdroj: Healthline).

Prítomnosť skupiny omega-7 mastných kyselín je vyššia ako v ktorejkoľvek inej rastline.

Podľa štúdie Vplyv mastných kyselín z rakytníkového oleja na ľudské zdravie sú  prospešné vlastnosti mastných kyselín roky podhodnotené. Štúdie ukazujú, že mastné kyseliny majú pre ľudské zdravie zásadnú úlohu. Zloženie mastných kyselín nachádzajúcich sa v rakytníkovom oleji je pre tento druh jedinečné a predstavuje široké spektrum zdravotných výhod pre človeka, a preto si ho biomedicína aj kozmetický priemysel veľmi cenia.

#3 Bohatý obsah vitamínov a minerálov

Okrem vitamínu C poskytuje rakytník pre ľudské zdravie ďalšie prospešné látky: horčík, vápnik, draslík, železo, fosfor, vitamín E a vitamíny skupiny B: B1, B2, B6. Pozitívne účinky rakytníka na imunitu sú preto nepriestrelné.

Náš tip: rakytník pre deti na podporu zdravia a imunity

Bohatý obsah vitamínov a minerálov je správna kombinácia pre podporu imunity o detí. Terezia Rakytníček sú chutné želatínky s obsahom 9 vitamínov (C, E, B5, B6, B2, B1, B9, B12, biotín) a rakytníka rešetliakového (Hippophae rhamnoides). Pomáhajú imunite, prispievajú k správnemu metabolizmu, činnosti srdca, zdravej pokožke a zníženiu únavy.

#4 Podporuje zdravie pokožky a zmierňuje následky kožných chorôb

Rakytník poskytuje ochranu pred nepriaznivými vplyvmi na pokožku, vďaka čomu sa jeho zastúpenie v kozmetickom priemysle neustále zväčšuje. Dokáže zlepšiť rôzne kožné ochorenia, ako je atopická dermatitída, akné alebo psoriáza.

#5 Zdravé srdce a zníženie “zlého” cholesterolu

Účinky rakytníka ocenia aj ľudia so srdcovo-cievnymi chorobami. Rakytník podporuje zníženie krvného tlaku a normalizovanie hladiny cholesterolu v krvi. Potvrdzuje to aj štúdia Prínosy rakytníka pre zdravie ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb.

#6 Prírodná ochrana pred ďalšími zdravotnými komplikáciami

Okrem kardiovaskulárnych chorôb vie rakytník slúžiť ako prírodný prostriedok na znižovanie rizika ďalších zdravotných problémov, akými sú je cukrovka, zápalové ochorenia, trombózy a rakovina.

#7 Prevencia starnutia

Rakytník rešetliakový sa v tradičnej medicíne ázijských aj európskych krajín dlho používal na prevenciu starnutia, nie je však určený len dospelým. Jeho pozitívny vplyv vedia využiť aj deti.

Sirup Baby Imun s hlivou a rakytníkom je skvelým spôsobom, ako prirodzene a účinne prispieť k ochrane obranyschopnosti detí od 1. roku života. Obsahuje hlivu ustricovú s aktívnymi látkami a betaglukánmi a rakytník s vysokým percentom vitamínu C. Sirup neobsahuje žiadne konzervačné látky. Jedna fľaštička v sebe ukrýva ovocný koncentrát z 1 kg čerstvého ovocia. S lahodnou príchuťou maliny.

Rakytník je v rastlinnej ríši naozajstný unikát. Obsah toľkých vitamínov, minerálov spolu s mastnými kyselinami vaše telo naozaj ocení - a poďakuje sa vám mladým vzhľadom, zdravou pokožkou a pumpujúcim srdcom.



Magazín arrow
Magazín arrow