Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

7 tipov, aby ste nenaleteli, keď kupujete doplnky výživy

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.06.2020 00:00 7-tipov-aby-ste-nenaleteli-ked-kupujete-doplnky-vyzivy

Chcete mať istotu, že si nekúpite doplnok výživy, ktorý vás iba pripraví o peniaze? Mnohé vám dokonca môžu viac uškodiť, než účinne pomôcť. Vďaka týmto tipom si vždy vyberiete správne.

1. Dávajte si pozor na (reklamné) tvrdenia

Zdá sa vám, že tvrdenia o prípravku sú prehnané alebo nereálne? Občas dokonca vyzerajú, akoby vám niekto predával zázračnú pilulu. Všimnete si to najmä, ak sa váš problém týka zdravia. Riešenie je často omnoho komplexnejšie. Nezabudnite načúvať rozumu a kriticky myslieť. Naozaj táto tabletka dokáže všetko čo sľubuje?

2. Overte si, koľko čistej látky doplnok naozaj obsahuje

Niekedy vás údaj na výrobku môže zmiasť. Napríklad pri horčíku vás upúta údaj, že ide o 500 mg jednej tablete, no skutočný obsah čistého horčíka je v skutočnosti len 51 mg. Nenechajte sa nachytať hrou s číslami a zaujímajte sa o množstvo čistej (účinnej) látky.

3. Presvedčte sa, aké množstvo účinnej látky naozaj potrebujete

Doplnky výživy sú určené presne na to, ako znie ich názov. Na „doplnenie stravy“ v rámci zdravej výživy. Nadbytok niektorých živín vám naopak môže spôsobiť zdravotné problémy. Dokonca rovnaké, ako ich nedostatok.

4. Vyberte si kvalitný multivitamín

Vaším cieľom je doplniť látky v ideálnej miere. Preto viac neznamená aj lepšie.

Kvalitný multivitamín musí bezpodmienečne obsahovať aj tieto živiny:

  • vitamín D (okolo 800 IU/20 μg – DDD je 5 μg),
  • horčík (ideálne aspoň 100 mg – DDD je 375 mg),
  • vápnik (stačí vám 15% odporúčanej dennej dávky, ak vaša strava obsahuje mliečne výrobky, syry, vajcia, listovú zeleninu alebo orechy – DDD je 800 mg),
  • zinok  (5 mg – DDD je 10 mg),
  • železo (50 % odporúčanej dennej dávky; vo forme glukonát alebo citrát – DDD je 14 mg),
  • vitamín B12 (aspoň 2 μg – DDD je 2,5 μg).

5. Skontrolujte dátum exspirácie

Ľahko na to zabudnete – najmä pri tovare, ktorý sa rýchlo nekazí. Účinné látky v doplnkoch výživy časom stratia svoju silu a niektoré sú následne aj škodlivé. Častokrát sa stane, že výrobok nemá dátum spotreby vôbec, alebo je nečitateľný. V takom prípade ruky preč!

6. Všimnite si, z čoho váš doplnok výživy vyrobili

Doplnky nízkej kvality môžu byť plné prísad, ktoré vášmu telu zabránia vstrebať účinnú látku. Môžu mať aj vedľajšie účinky. Vyhnite sa takým, ktoré jasne neuvádzajú, z čoho sú zložené.

Bežné prísady v doplnkoch živín:

  • Výplň

Niektoré mikroživiny prijímate iba vo veľmi malých množstvách. Predstavte si, ako málo priestoru zaberie mikrogram. Doplnky preto výrobca vyplní ďalšou látkou. Je to úplne normálne. Tablety tak nie sú príliš malé a kapsuly zas prázdne.

Bežne ide o vápnik, cukor, laktózu, lepok  či soľ. Kvalitu prezradí inulín (vláknina z čakanky), ktorý nezaťaží vaše zdravie a je vhodný aj pre vegánov.

  • Spojivo

Výrobca musí udržať jednotlivé zložky výživového doplnku pohromade. Štandardne použije deriváty sacharidov alebo celulózu. Ak objavíte v zložení názov, ktorý nepoznáte, zistite, o akú látku ide a aké má vedľajšie účinky.

  • Obaly kapsúl

Obaly sa často vyrábajú zo želatíny – živočíšneho produktu. Ak sa chcete vyhnúť živočíšnym produktom, nezabudnite si prečítať ingrediencie.

Celulózové kapsuly na rastlinnej báze sú vynikajúca (a zdravšia) alternatíva, vhodná aj pre vegánov.

  • Farbivá a príchute

Niektoré, najmä lacnejšie, doplnky obsahujú umelé farbivá alebo arómy. Vy dajte prednosť tým prírodným, alebo si rovno vyberte produkt bez nich.

7. Zamerajte sa na biologickú dostupnosť látok

Biologická dostupnosť znamená, aké množstvo živiny z doplnku využije vaše telo. Nie všetky látky sa vám bez problémov vstrebú do krvi.

Koľko látky z doplnku výživy vaše telo absorbuje, a napokon efektívne využije, záleží na viacerých faktoroch:

  • Forma

Niektoré formy výživových látok majú lepšiu vstrebateľnosť než iné. Spravidla si vyberte slová „citrát“, „pikolinát“, alebo „glutamát“.

Napríklad: horčík vo forme „citrátu horečnatého“ sa  vstrebáva lepšie než „oxid horečnatý“.

  • Ostatné živiny

Živiny vo vašom doplnku sa často vzájomne ovplyvňujú. V prípade viacerých látok pokope musí výrobca zabezpečiť ich ideálny pomer.

Napríklad: vitamín D pomáha telu vstrebávať vápnik, zatiaľ čo železo do istej miery znižuje absorpciu zinku.

  • Vaša strava

Aj látky, ktoré prijímate v strave, môžu ovplyvniť vstrebateľnosť vášho doplnku výživy. Rátajte s tým, keď si ho vyberáte.

Napríklad: ak prijímate stravu bohatú na vápnik, miesto vápnika v doplnku dajte prednosť vitamínu D, ktorý podporuje jeho vstrebávanie.

  • Individuálne faktory

V hre je aj váš vek, pohlavie a zdravie, a mnoho ďalších faktorov. Ovplyvňujú nielen to, koľko živín potrebujete, ale aj koľko vaše telo dokáže využiť.

Napríklad: Ženy vo vyššom veku majú spravidla problém so správnym vstrebávaním vápnika. Preto ho potrebujú dopĺňať. Avšak ani z výživového doplnku nevyužije ich telo toľko, ako za normálnych okolností.

Pri výbere doplnkov výživy si chcete byť istý, že dostanete presne to, čo očakávate - nič navyše a nič menej. Nenechajte sa preto zvábiť pekným obalom a reklamnými frázami, no nájdite si čas a presvedčte sa, čo vlastne kupujete.

Ak sa budete držať rád uvedených vyššie, určite si vyberiete iba tie správne a kvalitné produkty, ktoré zlepšia vašu duševnú a telesnú vitalitu.



doplnky výživy zerex
Magazín arrow
Magazín arrow