Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

7 prírodných spôsobov na domáci boj proti vráskam: Pomôže aj ženšen!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 22.03.2019 00:00 ženšen

Starnutie je nevyhnutná súčasť života, ku ktorej patria aj vrásky. Hoci dnes existuje nespočetné množstvo možností, ako ich redukovať, účinné spôsoby ponúka aj príroda. Čo môžeme zapojiť do boja proti nim namiesto drahej kozmetiky či plastickej chirurgie? Pomôžu domáce pleťové masky alebo ženšen?

Namiesto experimentovania použite overenú starostlivosť, vďaka ktorej bude boj proti vráskam prirodzený a navyše - nemusí vás stáť hromadu peňazí. Príroda totiž vždy ponúknuť presne to, čo potrebujeme.

Čo stojí za vznikom vrások?

Pokožka obsahuje kolagén a elastín, vďaka ktorým je pleť pevná a vláčna. Po dvadsiatom roku života produkuje telo menej týchto látok, čo sa v neskoršom veku prejaví práve tvorbou vrások. Okrem straty dôležitého spevňujúceho proteínu, môžu proces starnutia “podporiť” aj ďalšie negatívne faktory:

● vystavovanie sa slnečným lúčom bez použitia ochranných prostriedkov,

● dehydratácia,

● nesprávne stravovacie návyky,

● fajčenie,

● nedostatok spánku,

● znečistenie prostredia,

● stres.

7 tipov na domáci boj proti vráskam

#1 Olivový olej

Tento všestranný produkt používali Egypťania už pred viac ako 5000 rokmiako kozmetický výrobok. Často ho nájdete ako súčasť hydratačných pleťových krémov, pretože je bohatý na antioxidanty či vitamíny A a E. Preukázané sú aj jeho antibakteriálne účinky. Stačí vyčistiť pleť a naniesť si ho večer pred spaním na pokožku.

#2 Masáž tváre

Aj táto príjemná záležitosť môže byť prospešná v boji proti vráskam. Prostredníctvom masáže sa totiž uvoľňuje napätie a stres, ktoré sú jednou z príčin vzniku vrások. Masáž tváre si môžete urobiť aj sami, venujte jej však viac času než minútu, či dve.

#3 Ženšen

Životabudič, elixír zdravia, pre túto rastlinu nájdete desiatky pozitívnych prívlastkov. Veda dokazuje, že  ženšen má nezanedbateľnú úlohu v boji proti vráskam. V štúdii Univerzity čínskej medicíny v Pekingu nájdete sa uvádza mnoho zaujímavých informácií. Jednou z nich je, že môže pomôcť chrániť pred patogénmi súvisiacimi so starnutím a je účinný aj v podpore oneskorenia starnutia.

Bolo preukázané, že ženšen má priaznivé protizápalové a antioxidačné účinky, pozitívne pôsobí aj na kardiovaskulárne zdravie, podporuje neurologické funkcie. Podieľa sa aj na podpore imunity.

Doplnok výživy Sibírsky ženšen je jedna z možností, ako získať ženšen, a to vo vysokej koncentrácii. Obsahuje totižto až 80 % vzácnych ginsenosidov, čo je na slovenskom trhu úplný unikát.

#4 Cigarety? Určite nie!

Fajčiari oddávna hľadajú spôsob, ako sa nevzdať milovaných cigariet a pritom naďalej ostať bez vrások a pri plnom zdraví. Tadiaľto však cesta naozaj nevedie. Čo na to hovoria odborníci?

Mayo Clinic: Fajčenie môže urýchliť prirodzený proces starnutia pokožky, čo prispieva k tvorbe vrások. Tieto zmeny kože sa ale môžu ukázať až po 10 rokoch fajčenia. Čím dlhšie a čím väčšie množstvo cigariet fajčíte, tým viac vrások môžete mať. Okrem veku je fajčenie najsilnejším prediktorom vrások tváre u mužov a žien.

Ak ste doposiaľ nemali silnú motiváciu raz a navždy s fajčením prestať, toto môže byť jedným z nich.

#5 Spánok

Neustále obhajujete svojich 5-6 hodín spánku nedostatkom času? Štúdia s názvom Má zlá kvalita spánku vplyv na starnutie pokožky? naznačuje, že chronická zlá kvalita spánku je spojená so zvýšenými príznakmi starnutia. Preto by bolo vhodné prehodnotiť svoje priority a stráviť v perinách o pár hodín viac. Poďakuje vám celý organizmus a je to jedna z účinných zbraní v boji proti vráskam.

#6 Nepodceňovať pitný režim

Voda tvorí podstatnú zložku ľudského tela a hrá kľúčovú úlohu vo fyziologickej rovnováhe. Je tiež hlavnou zložkou buniek a tkanív. Preto pokiaľ ide o zdravie pokožky, je preukázaná súvislosť medzi ním a dostatočným príjmom tekutín. Nedostatok vody je spojený s niekoľkými dermatologickými dysfunkciami a týkať sa môžu práve vzniku hlbších vrások. Stojí preto za to venovať pozornosť dostatočnému pitiu vody a čajov.

#7 Vitamínové masky

Vo svojej kuchyni tiež nájdete mnoho pomocníkov, ktorí vám “ochotne” poskytnú pomoc a nájdete v nich spojencov vo svojej snahe zabrániť vzniku vrások. Čo môžete na výrobu masiek použiť?

banán - toto ovocie nie je len zdravé a dobré na jedenie, ale môže sa použiť aj ako forma protivráskovej masky. Zmiešajte banán s lyžičkou pomarančovej šťavy a lyžičkou bieleho jogurtu a nechajte pôsobiť 15 až 20 minút.

vajíčka - vaječné bielky sú plné bielkovín, draslíka, ale aj fiboflavínu. Ten podporuje odstránenie toxínov a voľných radikálov, o ktorých je známe, že spôsobujú vrásky. Obsahujú tiež horčík, ktorý spomaľuje proces starnutia a robí pokožku žiarivejšou. Zmiešajte vaječné bielky s trochou citrónovej šťavy a lyžičkou medu a masku nechajte pôsobiť na pokožke 15 minút.

avokádo - obsahuje množstvo výživných zložiek prospešných pre celé telo a môže pomôcť zjemniť línie vrások či podporiť žiarivosť pokožky. Obsahuje karotenoidy a vitamín E, ktoré zabraňujú poškodeniu pokožky voľnými radikálmi, zatiaľ čo vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, vďaka čomu je pokožka pevná a hladká.

Základom je použiť pleti prospešné látky a zložky, ktoré priaznivo ovplyvnia kvalitu pokožky - meď, biotín, selén, vitamín C, kolagén. Tie nájdete aj v prírodnom doplnku výživy na podporu pevnej pleti, krásnych vlasov a pevných nechtov Zerex Zinok.

Nemusíte hľadať “protivráskovú pomoc” len na klinikách plastickej chirurgie alebo kupovaním drahých krémov. Mladistvý vzhľad vašej pokožky môžete dosiahnuť aj jednoduchými trikmi v pohodlí domova a v súlade s prírodou.



ženšen
Magazín arrow
Magazín arrow