Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

6 kúzelných byliniek na mladosť a zdravie!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 22.08.2015 00:00 zdravie

Všetci dobre vieme, že naše bylinky sa dajú použiť pri príprave chutných jedál. Ale vedeli ste, že pomocou niektorých dokážete svojej pokožke prinavrátiť „stratenú“ mladosť, respektíve svojmu telu doprajete pevné zdravie? Liečivé bylinky, ktoré máte na okne svojej kuchyne, nemusia byť iba voňavými pomocníkmi. Sú natoľko účinné, že okrášlia a ozdravia naše telá. Užívaním niektorých vieme schudnúť, omladnúť, ozdraviť a skrášlite nielen svoju pleť a pokožku. Predstavme si všetky tie, ktoré majú takúto silu.

Tip 1

Púpava

Svoje uznanie si získala vďaka vysokým dávkam silíc, trieslovín, vitamínu C a ďalších prospešných látok, konkrétne minerálnych. Odporúča sa aj pre diabetikov. Vďaka svojim účinkom je vhodné konzumovať mladé listy z púpavy predovšetkým pri problémoch s vysokým krvným tlakom, látkovej premeny a nechuti do jedla.

Okrem toho je dobrou voľbou v rámci prevencie pred vytváraním žlčových kameňov, ako aj pri chorobách pečene. Čistí krv a podporuje tvorbu zdravej kože, najmä v čase puberty, kedy majú mladí jedinci problémy s akné a vyrážkami, či pri ekzémoch a svrbení kože.

Tip 2

Čierny čaj, šalvia lekárska

Hľadáte spôsob, ako rozžiarite pohľad vôkol seba? Vyskúšajte hneď na začiatku dňa prepláchnuť si svoje oči čiernym čajom. Pokiaľ mávate problémy s očami, konkrétne vás trápia zapálené očné viečka, zvoľte si za svojho pomocníka radšej šalviu lekársku. Prepláchnite si oči odvarom zo šalvie lekárskej, pretože má účinné protizápalové účinky.

Tip 3

Svätojánska bylinka

Poznáte ju? Zbavte sa rýchlo únavy a vyčerpania práve vďaka takzvanej svätojánskej bylinke. Rovnako sa osvedčila aj pri liečbe depresii a stresu, ako aj pri liečení problémov so spánkom. Poskytuje úľavu pri vnútornom napätí, pozitívne vplýva na činnosť nervov v organizme a zároveň zlepšuje látkovú premenu.

V neposlednom rade sa osvedčila i pri liečbe problémov s močovými cestami, ako aj pri gynekologických a iných ženských ochoreniach. Je bohatou zásobárňou vitamínov A a C.

Tip 4

Echinaceu

Je to bylinka, ktorú už všetci dobre poznáme. Našla si uplatnenie aj vo farmaceutickom priemysle. Osvedčila sa ako účinný a efektný pomocník v rámci prevencie v chladnejších ročných obdobiach. Pomáha ženám aj pri rozšírených gynekologických ochoreniach, ako aj pri zápale močových ciest.

Tip 5

Aloe Vera

Ide o dobre známu bylinku, ktorá sa osvedčila v kozmetike, vďaka svojim priaznivým účinkom na pleť a pokožku. Rovnako sa čoraz častejšie využíva aj v medicíne.

Okrem iného ide o účinný liek, ktorý nemá žiadne vedľajšie účinky na ľudský organizmus. Liečia sa ňou najmä civilizačné choroby. Aloe Vera má navyše aj vysokú nutričnú hodnotu, vďaka čomu priaznivo vplýva na celkové zdravie. Je nápomocná pri celkovej detoxikácii, pri ťažkostiach s prekyslením tela, ako aj pri zhoršenom trávení.

Tip 6

Žihľava dvojdomá

Posledná z kúzelných byliniek. Možno zo žihľavy neomladnete navonok, no za to vnútorne omladnú vaše orgány. Je dobré ju užiť na zlepšenie činnosti pankreasu, obličiek a pečene. Nezabúdajte, je výborným pomocníkom na stimuláciu látkovej premeny, vplýva na organizmus protihnačkovo, antivírovo, močopudne a zastavuje krvácanie.

Pokiaľ aj vás trápi bronchiálna astma, či chudokrvnosť, siahnuť po žihľave dvojdomej je správnym rozhodnutím. Rovnako sa osvedčila aj pri hojení rán, ako aj pri rôznych druhoch zápalov a zlepšovaní prekrvenia vnútorných orgánov.

Tak, na ktorú z týchto byliniek vsadíte práve vy?



zdravie stres
Magazín arrow
Magazín arrow