Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

5 vecí, ktoré môžu rozhodnúť o kvalite sexuálneho života

26.01.2022 00:00 5-veci-ktore-mozu-rozhodnut-o-kvalite-sexualneho-zivota

Ste spokojní s kvalitou vášho sexuálneho života? Je možné ju vylepšiť?

Spokojnosť v partnerskom vzťahu po sexuálnej stránke môžu ovplyvniť veci a okolnosti, ktoré nejakým spôsobom zasahujú do denného fungovania. Niektoré skutočnosti môžu znamenať až extrémne rozdiely. Ktoré to sú?

#1 Telesné zmeny v dôsledku veku

Fyzické premeny, ktorými ľudské telo prechádza vekom, majú veľký vplyv aj na sexualitu. Klesajúce hladiny hormónov môžu viesť ksexuálnym problémom, ako je erektilná dysfunkcia, vaginálna bolesť v dôsledku suchosti, znížené libido. Dôvera, lepšie komunikačné zručnosti a znížené zábrany môžu pomôcť vytvoriť bohatší, jemnejší a nakoniec uspokojujúci sexuálny zážitok.

Mnohí ľudia si však neuvedomujú plný potenciál sexu v neskoršom veku. Ak pochopíte kľúčové fyzické a emocionálne prvky, ktoré sú základom uspokojujúceho sexu, môžete lepšie spracovať vzniknuté problémy. (Zdroj: Harvard Health Publishing)

Tip: Na uvedené problémy je možné pripraviť sa vopred. Na vaginálnu suchosť vyzrejete použitím lubrikantov, ktoré vagínu zvlhčia. Umožnia tak zabrániť bolestivému sexu a poskytnú nerušený sexuálny zážitok. S erektilnou dysfunkciou si môžu poradiť tabletky k udržaniu sexuálnej kondície a vitality v každom veku. Podporujú libido a chuť na sex, a tiež tvorbu dôležitého mužského pohlavného hormónu.

#2 Predohra

Mnohí muži definujú sex ako vniknutie do partnerky s očakávaním orgazmu, v lepšom prípade u oboch zúčastnených. Zabúdajú však na to, že uskutočnenie predohry môže znamenať rozdiel medzi dobrým a zlým sexom. Pre väčšinu žien je totiž dotyk, bozkávanie a orálny sex ako forma predohry, niečím extrémne dôležitým. Predohra môže zlepšiť sexuálny zážitok pre oboch zúčastnených.

Štúdia z roku 2017 zistila, že len približne 18 % žien zažíva orgazmus zo samotného pohlavného styku. Až 36,6 % žien uviedlo, že stimulácia klitorisu bola potrebná pre orgazmus počas pohlavného styku. Ďalších 36 % uviedlo, že ich orgazmy sú lepšie, keď je klitoris stimulovaný.

Tip: Inšpiráciou pre formy predohry, rôzne techniky a miesta na sex, vám môže byť sexuálna príručka Zerexsutra. Je lepšie byť pripravení ako zaskočení a navyše, práve poznanie toho, čo sa partnerke páči, robí z muža majstra milenca.

#3 Komunikácia

Ak aj nie ste s partnerom sexuálne kompatibilní, existujú riešenia, ako to zvrátiť. Budete však musieť medzi sebou komunikovať, dať si vzájomne šancu ujasniť si, čo sa vám páči a čo nie. Objavovanie toho, čo je v kvalite vášho sexuálneho života správne a nesprávne, je súčasťou úsilia o jeho zlepšenie.

Dobrá komunikácia je základným kameňom zdravého vzťahu. Nadviazanie dialógu je prvým krokom nielen k lepšiemu sexuálnemu životu, ale aj k užšej emocionálnej väzbe. Podľa vedeckých zistení páry, ktoré diskutovali o sexe viac, boli s väčšou pravdepodobnosťou sexuálne spokojné. (Zdroj: vedecká štúdia Úloha sexuálnej komunikácie v partnerských dvojiciach, Štátna univerzita v Utahu, USA)

Tip: Ak majú byť úprimné rozhovory o sexe efektívne a nie je zdrojom hádok, nemali by ste svojmu partnerovi vyčítať alebo ho ponižovať. Jemne vysvetlite, čo chcete, nie to, čo váš partner robí zle.

#4 Cvičenie

Obrovský vplyv na kvalitu života - nielen toho sexuálneho - má fakt, či je človek fyzicky aktívny. Pravidelné cvičenie zlepšuje duševné zdravie, znižuje úzkosť a pomáha cítiť sa lepšie vo svojom tele.

Vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia a mnohé ďalšie diagnózy, môžu poškodiť nervy a zmeniť množstvo krvi, ktorá prúdi do penisu. To môže sťažiť dosiahnutie alebo udržanie erekcie.

Prostredníctvom cvičenia je možné mnohým ochoreniam predchádzať alebo sa ich postupne zbavovať. Navyše, cvičenie poskytuje rozvoj sebavedomia a ten, kto cvičí, sa stáva pre svoje okolie atraktívnejším, úspešnejším a sebavedomejším človekom.

Fyzická nečinnosť, obezita, vysoký krvný tlak súúzko prepojené s erektilnou dysfunkciou. Štúdia dánskych vedcov s názvom Fyzická aktivita na zlepšenie erektilnej funkcie ukazuje, že fyzická aktivita sa ukázala byť ochranným faktorom proti erektilným problémom a ukázalo sa, že zlepšuje erektilnú funkciu u mužov postihnutých dysfunkciou.

#5 Uprednostňovanie detí pred partnerom

V mnohých domácnostiach padla kosa na kameň. Často sa totiž stretávame s tým, že mamička v snahe urobiť pre svoje dieťa maximum zanedbá svojho partnera. Venuje sa dieťaťu s takou intenzitou, že partnerský život sa zmení len na funkcie “otec a matka”, na pozície “milenec a milenka” sa však zabudne.

Postupom času vzniká medzi partnermi priepasť, ktorá sa s vysokou pravdepodobnosťou končí neverou alebo ukončením vzťahu. Potom už sú márne náreky, že partnerka urobila pre rodinu všetko. Neurobila. Prinajmenšom vo vzťahu k svojmu partnerovi.

Tip: Aby sa váš vzťah vyvaroval podobnej situácii, dôležité je udržiavať partnerskú intimitu aj po nástupe rodičovských povinností. Emocionálne sa vzdialiť znamená “zabiť vzťah”. Venovať sa partnerovi/partnerke denne, komunikovať spolu, zdieľať pozitívne aj negatívne emócie, to všetko vám pomôže udržať si vzťah a kvalitu sexuálneho života na vysokej úrovni. Nezabúdajte preto jeden na druhého.

 

A čo takto prečítať si o tipoch na udržanie kvalitnej a pevnej erekcie? 



kvalita sexuálneho života
Magazín arrow
Magazín arrow