Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

5 tipov: Ako si poradiť so zápalom prostaty?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 06.06.2019 00:00 zapal-prostaty

Jedným z najčastejších ochorení prostaty je zápal. Táto žľaza v mužskom tele je síce malá, môže však potrápiť nejedného muža. Ako si poradiť so zápalom prostaty?

Opuch, citlivosť a intenzívna bolesť bývajú najčastejšími symptómami, ktorými sa ochorenie prejaví. Častejšia potreba močenia, bolesti pri močení, ale aj zakalený moč len potvrdia vaše obavy. Nič však nie je stratené. Dokonca aj domáce prostredie môže byť tým miestom, kde budete svoju “terapiu” realizovať.

#1 Dajte stopku alkoholu a všetkému, čo môže dráždiť mechúr

Zvýšená potreba močenia spojená s bolesťami by mala byť signálom, aby ste sa vyhli všetkému, čo môže vašu potrebu ešte viac urýchliť. Alkohol, kyslé či korenené jedlá alebo kofeín by mali byť v tomto období tabu. Pitie vody a nesladených nápojov môže naopak pomôcť dostať baktérie spôsobujúce zápal z tela ľahšie von.

#2 Častejšia ejakulácia

A už to tu máme! Áno, pravidelne alebo častejšie ejakulovať môže pomôcť pri problémoch s prostatou, zápal nie je výnimkou.

#3 Vyhýbajte sa činnostiam, ktoré môžu situáciu zhoršiť

Cyklistika alebo jazda na koni nepatria medzi aktivity, ktorým by ste sa mali v čase zápalu venovať.

#4 Prírodné prostriedky

Saw palmetto (serenoa plazivá)

Rastlinná pomoc môže umožniť úľavu mužom, ktorí pociťujú bolesť alebo pálenie pri močení. Saw palmetto je doplnok, ktorý muži používali po celé stáročia, aby pomohli zmierniť problémy s prostatou.

Saw palmetto môže zlepšiť aj symptómy spojené s benígnou hyperpláziou prostaty, čo je stav, ktorý spôsobuje zväčšenie prostaty a vedie k zhoršenému prietoku moču. Podľa jednej štúdie bol extrakt zo saw palmetto schopný znížiť rast buniek rakoviny prostaty.

Táto rastlina je často súčasťou prírodných doplnkov výživy na podporu zdravia prostaty. Jedným z nich je Prostanax.

Včelí peľ

Štúdie ukazujú, že včelí peľ má protizápalové, analgetické a anti-androgénne účinky. Pomáha najmä pri nebakteriálnych zápaloch prostaty. Jedna až tri lyžičky včelieho peľu zmiešaná s bežnými potravinami môže poskytnúť úľavu. Je však potrebná opatrnosť kvôli možným alergickým reakciám.

Pŕhľava dvojdomá

Má protizápalové a dezinfekčné účinky na močové cesty, pozitívne ovplyvňuje vylučovaciu funkciu obličiek. Často býva súčasťou urologických čajov a doplnkov na normalizovanie funkcií prostaty.

#5 Zinok

Zinok je stopový kov, ktorý sa javí ako životne dôležitý pre celý rad ľudských biologických procesov. Taktiež zohráva aktívnu úlohu pri udržiavaní zdravia prostaty. Bunky prostaty akumulujú viac zinku ako bunky v akomkoľvek inom ľudskom tkanive (10 až 15 násobne viac).

Štúdia uskutočnená iránskymi vedcami potvrdila, že doplnky s obsahom zinku môžu byť prospešné pri liečbe pacientov s chronickou prostatitídou.

 

Zápal prostaty môže mať okrem iného aj negatívny vplyv na mužský výkon v posteli.

Prečo je to tak? Čítajte nasledujúci článok:



zápal prostaty
Magazín arrow
Magazín arrow