Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

5 spôsobov, ako podporiť trávenie (nielen) počas sviatkov

15.12.2020 00:00 5-sposobov-ako-podporit-travenie

Nástrahy vo forme plného sviatočného stola vedia predstavovať problém pre trávenie. Ako by malo vyzerať zloženie vašej potravy a spôsob jeho konzumácie, ktoré bude slúžiť na podporu trávenia? 

1. Nedostatok vody patrí medzi príčiny zápchy

Nedostatok najdôležitejšej tekutiny pre človeka predstavuje hlavnú príčinu zápchy, dehydratáciu organizmu a oslabenie dôležitých telesných funkcií. Voda predstavuje kritickú živinu, teda je pre život nevyhnutná. Aby ste zabránili zažívacím problémom a ďalším ťažkostiam, nezabúdajte sa hydratovať. 

Voda umožňuje rozkladať jedlo a spolupracuje so žalúdočnými kyselinami, aby telo mohlo jednoduchšie absorbovať živiny. Vďaka vode sa stolica stáva mäkšou. 

2. Vláknina ako ďalšia nevyhnutná súčasť jedálnička

Kto chce podporiť trávenie, musí jednoznačne siahnuť po potravinách s obsahom vlákniny. Udržuje jedlo v črevách v pohybe, pomáha predchádzať zápche. Obsahujú ju napríklad ovsené vločky, orechy, čerstvé ovocie a zelenina, celozrnné výrobky, hnedá ryža. 

Ľudia s vysokým príjmom vlákniny majú výrazne nižšie riziko vzniku srdcových chorôb, mŕtvice, hypertenzie, cukrovky, obezity a gastrointestinálnych ochorení. V štúdii vedcov z Harvardu s viac ako 40 000 odborníkmi v oblasti zdravotníctva sa zistilo, že celkový vysoký príjem vlákniny v strave znižuje riziko srdcových chorôb až o 40%.

3. Bylinky na podporu trávenia

Príjem byliniek ako metódu podpory zažívania poznali už ľudia v starovekom Egypte, pôvodní obyvatelia Ameriky, ale aj antickí Gréci. 

Hoci o detailoch fungovania nemuseli ľudia v minulosti ani tušiť, využívali laxatívne účinky aloe vera. Glykozidy a zlúčeniny, ktoré obsahuje, nasávajú vodu do čriev a stimulujú pohyb tráviaceho traktu. Skorocel indický obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, môže zmäkčiť stolicu a uľahčiť jej prechod tráviacim traktom. 

Čierne korenie je prostriedkom najmä pre ľudí, ktorí majú “spomalené” trávenie, dokáže pomôcť so zvýšením sekrécie žalúdočných kyselín. Stáročia sa využíva tiež púpava lekárska. Používa sa na liečbu chorôb pečene a zažívacích ťažkostí, vie znižovať hladinu cholesterolu a jej bioaktívne zložky môžu dokonca podporovať chudnutie.

K podpore trávenia slúži aj doplnok výživy na prírodnej báze Zerex Enzemax, ktorý obsahuje výťažky bylín podporujúcich trávenie: 

  • púpava lekárska,
  • rakytník rešetliakový,
  • pestrec mariánsky,
  • chlorella pyrenoidosa,
  • čierne korenie, 
  • aloe vera,
  • skorocel indický.

Látky získané z týchto rastlín podporujú správnu funkciu tráviaceho traktu a čriev, napomáhajú prirodzenej funkcii pečene, prispievajú k normálnemu tráveniu.

4. Potravu je potrebné poriadne rozžuť

Sliny obsahujú enzýmy, ktorými sa začína tráviaci proces, preto prijímané jedlo potrebujete dostať do “tekutého stavu” ešte v ústach. S veľkými kusmi potravy by si totiž žalúdok nemusel poradiť.  

5. Pomôžte si probiotikami

Na posilnenie imunitného systému a zlepšenie trávenia dokážeme použiť aj osvedčené “zlepšováky”. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sa dajú konzumovať prostredníctvom fermentovaných potravín (kyslá kapusta, kefír) alebo doplnkov výživy. Probiotiká Zerex obsahujú unikátnu zmes mikrobiálnych kultúr laktobacilov a bifidobaktérií, ktoré sú bežne súčasťou našej črevnej mikroflóry. V dennej dávke ich nájdete až 20 miliárd.

Prečítajte si aj o spôsoboch, pomocou ktorých obmedzíte chuť do jedla:



Magazín arrow
Magazín arrow