Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

5 potravín s protizápalovým účinkom - Vyskúšajte ich tiež!

21.12.2020 00:00 5-potravin-s-protizapalovym-ucinkom

Za liekmi proti zápalom nemusíte vždy chodiť len do lekárne. Mnohé totiž nájdete doma v špajzi alebo v chladničke. Z ktorých potravín si vytvoríte protizápalový jedálniček?

Veľké množstvo chorôb má pôvod v zápale: srdcovo-cievne choroby, rakovina, Alzheimerova choroba. Zápal je imunitnou odpoveďou na patogény v organizme, keď je však chronický, môže vážne poškodiť zdravie. Ako znížiť riziko zápalových procesov prostredníctvom stravovacieho plánu?

Takto protizápalové potraviny vidí veda

„Mnoho experimentálnych štúdií preukázalo, že zložky potravín alebo nápojov môžu mať protizápalové účinky,“ hovorí doktor Frank Hu, profesor výživy a epidemiológie na Katedre výživy na Harvardskej škole verejného zdravia.

#1 Bobuľové ovocie

Jahody, čučoriedky, čerešne, černice: patria jednoznačne medzi prírodné protizápalové potraviny. Majú vysoký obsah antioxidantov, polyfenolov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Vedia pomôcť zlepšíť imunitu a popasovať sa so zápalovými procesmi v tele

V jednej štúdii mali dospelí s nadváhou, ktorí jedli jahody počas 6 týždňov, nižšiu hladinu určitých zápalových markerov spojených so srdcovými chorobami.

#2 Paradajky

Paradajky sú bohaté na množstvo výživných látok, najmä však na lykopén. Ten má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, takže je dôležitý ako prevencia chronických degeneratívnych a zápalových stavov. Zaujímavosťou je, že tepelná úprava paradajok dokáže maximalizovať množstvo lykopénu, ktoré absorbujete. 

Spolupráca látok v paradajkách, lykopénu, kyseliny askorbovej a α-tokoferolu, dokážu podľa štúdie holandských vedcov znižovať zápalový proces na rôznych úrovniach.

#3 Zelený jačmeň

Mladé zelené listy a stonky rastliny jačmeňa sú obľúbenou súčasťou protizápalového jedálnička v mnohých častiach sveta. Zelený jačmeň obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré poskytujú ochranu pred zápalom a oxidačným stresom. Aby bola jeho konzumácie jednoduchšia, suší sa a melie na prášok. Zmieša sa s vodou alebo sa pridáva do smoothie, či rôznych jedál. 

Zelený jačmeň obsahuje chlorofyl, ktorý má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, môže chrániť pred rakovinou, zlepšovať hojenie rán a podporovať správnu činnosť červených krviniek a hladinu hemoglobínu. Pýši sa celou škálou potenciálnych zdravotných výhod od podpory nálady po prevenciu chronických chorôb.

Náš tip: Zerex BIO Zelený jačmeň predstavuje práškovú formu zeleného jačmeňa v bio kvalite. 

#4 Extra panenský olivový olej

Jedná sa o jeden z najzdravších zdrojov tukov na zemi, bohatý na mononenasýtené tuky. Jedným z jeho hlavných prínosov pre zdravie je, že môže znižovať zápal. Účinok oleocanthalu, antioxidantu, ktorý sa nachádza v olivovom oleji, sa porovnával s protizápalovými liekmi, ako je ibuprofen (zdroj: Healthline). 

Štúdie naznačujú, že kyselina olejová obsiahnutá v olivovom oleji zmierňuje zápal a môže mať dokonca priaznivé účinky na gény spojené s rakovinou. V olivovom oleji sú obsiahnuté aj antioxidanty ako vitamín E a K, omega 3 a 6 mastné kyseliny.

#5 Orechy

Orechy sú bohaté na horčík, L-arginín a vitamín E, čo môže tiež hrať úlohu pri udržiavaní zápalu na uzde. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí sa stravujú s vysokým obsahom týchto živín, majú tendenciu mať nižšie hladiny niektorých molekúl spôsobujúcich zápal a vyššie hladiny protizápalového proteínu adiponektínu v porovnaní s tými, ktorí ich konzumovali menej. (arthritis.org)

Siahať by sme mali po nesolených orechoch pre ich väčší prínos pre zdravie. Konzumáciu je ideálne zaradiť ráno a dopoludnia pre ich vysoký obsah kalórií.

Pár slov na záver

Hľadáte stravovací plán, ktorý bude spĺňať zásady protizápalového stravovania? Zvážte zameranie sa na stravu s vysokým obsahom ovocia, zeleniny, orechov, zdravých olejov, či zeleného jačmeňa. Zdravá výživa je totiž prospešná nielen pre zníženie rizika chronického zápalu a s ním súvisiacich chorôb, ale aj pre zlepšenie celkovej kvality života.



Magazín arrow
Magazín arrow