Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

5 dôvodov, prečo by sme nemali zabúdať na vitamín D3

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.05.2017 00:00 vitamín D3

Vitamín D3, známy aj ako „slnečný vitamín“, je významnou živinou pre zdravie celého organizmu – obzvlášť dôležitý je pre deti a seniorov. Vitamín D3 vzniká v ľudskej pokožke, vystavenej UV žiareniu a počas letného pobytu pri mori si ho mnohí načerpajú aj „do zásoby“. V našich končinách je však často potrebné, prijímať tento vitamín aj vo forme stravy a doplnkov výživy – najmä počas zimných mesiacov.

Ktoré potraviny obsahujú vitamín D3?

Zdrojom vitamínu D3 sú predovšetkým mastné morské ryby (losos, makrela, tuniak…) avšak aj mliečne výrobky, kakao, kvasnice či vaječné žĺtka.

Prečo by sme mali dbať o dostatočný príjem vitamínu D3?

1. Zdravé kosti

Tento vitamín výrazne napomáha vstrebávaniu vápnika a fosforu do krvi a tým aj pevnosti kostí – je preto dôležitý najmä pre deti (pre rýchly rast) a starších ľudí (ako prevencia osteoporózy). Okrem toho, že znižuje riziko zlomenín, podporuje zdravie zubov a svalov.

2. Lepšia nálada

Vitamín D3 pomáha zmierňovať prejavy chronickej únavy a depresie. Vnesie vám do života viac energie a optimizmu – bez ohľadu na to, či sa vystavujete slnečným lúčom alebo užívate voľne dostupné doplnky výživy.

3. Protirakovinové účinky

Vitamín D3 pôsobí ako prevencia proti vzniku a bujneniu nádorových buniek. Pôsobí tiež pozitívne na celkovú obranyschopnosť organizmu.

4. Pomoc pri zápaloch a vírusových ochoreniach

Tento vitamín pomáha telu, prekonávať vírusové (chrípka, nádcha...) a zápalové ochorenia. Je nevyhnutnou živinou pre aktívnych športovcov, ktorým pomáha, zregenerovať sa po náročných tréningoch, vďaka tomu, že zmierňuje zápaly v tkanivách.

5. Zdravá pokožka

Vitamín D3 podporuje bunkové delenie a obnovu pokožky – je účinným prostriedkom pri zmierňovaní symptómov psoriázy a iných kožných ochorení. TIP: Ak sa nechcete spoliehať na zásoby vitamínu D3 z letnej dovolenky, vyskúšajte tento vitamín vo forme výživového doplnku, na ktorý nevzniká návyk. Opaľovanie sa na slnku má totiž svoje obmedzenia – vitamín D sa v tele vytvára iba pri priamom vystavení pokožky slnku, bez použitia opaľovacieho krému.



imunita vitamíny vitamín d
Magazín arrow
Magazín arrow